Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

En alldeles vanlig men särskilt viktig måndag

Mörkret ligger tungt om morgnarna och det känns när larmet ringer halv åtta. Finns ingen anledning att tvinga sig upp tidigare, kroppen behöver mer sömn nu.

Och jag som brukade gå upp direkt när klockan ringer har återgått till någon sorts mobile first direkt från sängen. Unnar mig själv det. Orkar inte vara så hård. Men det finns trevligare sätt att vakna på, mysigare saker att unna sig, det gör det ju. Tända ljus, en lugn spellista, kanske ett skrivblock. Så blir det ibland. Andra gånger vinner latheten.

Det är en måndag igen. En mobile first morgon. T som är lika trött som jag och med ännu stängda ögon frågar vad jag drömt om inatt. Drömmer jämt. Ofta tänker jag, oj hände det där eller har jag drömt?

Himlen hann bli både ljus och rosa innan jag klev upp ur sängen.

Vi vaknar inte hemma, utan hos Ts föräldrar. Det där stora huset på landet. Med en flod som forsar utanför och håller ett konstant lugnande brus. Kakelugnar som värmer och får också andra små gäster att leta sig in till värmen. Ja den sortens gäster man skulle behöva en katt att ta hand om. Men här bor ingen katt, tackolov gör en man det. Det är alltid männen som tar hand om sånt. Så var det med vår oinbjudna hyresgäst i Indien. Ormarna som tog sig in i somras. Jag blir en skrikandes femåring som hoppar upp på närmsta stol. Strong independent woman, tar inte hand om möss, råttor och ormar. Men ska ni veta, det gör inte min pappa gärna heller, och jag är ju ganska lik honom.

I helgen ringde jag två saknade vänner hemma i Sverige. Som att ta två lyckopiller. Och visst längtar jag tills vi kan planera in saker igen. Hälsa på varandra.

Det är så väldigt märkligt att inte göra upp planer. Det ser inte ut som om vi tar oss till Gällivare igen till julen. Det känns rimligt att skippa. Att samlas ett sällskap från olika städer, nä det gör vi inte den här julen. En vän här i Finland var förresten övertygad om att vi också kommer ikapp, att vi bara som vanligt ligger en bit efter. Jag hoppas inte det, men å andra sidan smyger sig siffrorna långsamt uppåt samtidigt som folk lever mer som vanligt.

Hur som helst. Det känns som om vi ändå fixar det här nu.

Tills dess. Ägna er åt mysiga saker.

Som en promenad mitt på dagen när solen lyser. Bild från gårdagen.

En speciell & viktig måndag

Och du, dagen till ära är det Circular Monday – en motvikt till den svarta fredagen vi har framför oss. Som tidigare gick under namnet White Monday men i år har uppdaterat sitt namn för att spegla vad det handlar om.

Som vanligt tycker jag det är ett komplicerat ämne (hållbarhet och vad vi bör och inte bör göra osv). Men det går inte att undgå att vi kan bli bättre på att använda det vi har och konsumera lite mindre. Klädindustrin genererar dubbelt så mycket utsläpp jämfört med flyget – och vi använder våra plagg allt kortare tid innan de slängs (källa).

Circular Monday vill därför lyfta cirkulärekonomin och uppmuntra till sådant vi kan göra som är bättre än att köpa nytt. Vilket innefattar följande (som ofta går lite in i varandra):

  • Second hand – att handla något som redan ägts och använts av någon annan
  • Återbruk – till exempel hitta ett nytt användningsområde för något
  • Återvunnet – när ett redan producerat material används för att skapa något istället för att använda nyproducerat material
  • Hyrtjänster – istället för att själv äga alla möjliga maskiner eller prylar (eller till och med kläder!) så kan du hyra
  • Delningstjänster – att dela på något, till exempel som de stadscyklar som finns i flera städer
  • Reparationer – när ett par jeans får ett hål eller går sönder på insidan av låret så slängs de, när det istället är fullt möjligt att laga dem. Detsamma gäller mycket av det vi konsumerar.

Här hittar du en lista på företag som erbjuder just sånt här!

Den sista punkten är dessutom utsedd till årets medvetna julklapp 2020: reparationen!

Så här kommer ett tips: leta fram plagg och skor som är trasiga och, ifall du inte kan laga själv, så ta dem till en skräddare eller skomakare. Det är ofta förvånansvärt billigt att lämna in kläder och skor på lagning. Och äger du ingen noppmaskin? Då kan det vara värt att införskaffa – eller använda en rakhyvel!

Mer inspiration och tankar på temat hållbarhet.

På temat gjorde jag en föreläsning i förra veckan som gick under namnet Från flygskam till alternativa resesätt. Ett digitalt event för finskspråkiga studerande som får chans att öva på svenskan. I år har vi alla fått sätta fantasin på prov när vi inte kunnat resa så som vi varit vana vid. Sådär på slentrian bara för att alla gör det och det varit sjukt billigt.

Jag tror att det har fått många av oss att öppna upp vår ögon mot allt som finns att se och upptäcka här hemma. Att en weekend med tåg till Tammerfors skulle kunna vara ett högst lämpligt alternativ till den där weekendresan som annars går någonstans i Europa.

Med det hoppas jag att du får en fin måndag och vecka. Och kanske tänker efter lite extra innan du beställer hem massor med grejer ❤

Inlägget En Alldeles Vanlig Men särskilt viktig måndag dök först upp på Jennifer Sandström.This post first appeared on Jenn - Forever Abroad Always At Home, please read the originial post: here

Share the post

En alldeles vanlig men särskilt viktig måndag

×

Subscribe to Jenn - Forever Abroad Always At Home

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×