Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Sökoptimering steg 1: analysera nuläget

Innan du sätter igång med det praktiska arbetet och börjar sökoptimera hemsida, blogg och blogginlägg – måste du kolla hur sajten ser ut och hur den presterar idag (eller du måste inte, men det underlättar). Kanske finns det missar som du måste åtgärda för att ditt SEO-arbete överhuvudtaget ska ha affekt. Eller så kanske du redan har massor av Google-trafik som kommer in till Din Sajt.

I det här inlägget kommer jag gå igenom två saker som är det första du ska göra när du börjar jobba med sökoptimering: 1. kolla på den data som finns (eller installera de verktyg som krävs om du inte har dessa) och 2. en teknisk analys av din hemsida.

Läs också: Varför ska man bry sig om SEO?

SEO steg 1

1. Kolla Google Analytics och Search Console

När du jobbar med sökoptimering måste du kunna följa upp resultaten för att se hur det går och för att kunna avgöra vilka inlägg som går bra och om din hemsida får trafik för de sökord du har tänkt dig. För detta behöver du Google Analytics och Search Console.

Vad ska jag göra om jag inte har GA eller SC?

Här finns en bra guide för hur du aktiverar Search Console – i slutet kan du också läsa om hur du installerar Google Analytics. Det här är något man ska installera så fort man skapar en ny hemsida eller blogg för att kunna samla data redan från start. Datan börjar nämligen samlas först då du installerar det.

Kolla om du har någon Google-trafik:

* Börja med att kolla datan här, gå in i vänsterspalten under Förvärv > All trafik > Källa/medium.
* Välj ett längre tidspann än senaste veckan, till exempel senaste året.
* Hur ser din lista ut? Dyker google / organic alls upp som källa här?

trafikkälla Google Analytics

Det är alltså här du kan följa upp allt eftersom och se hur det går med ditt SEO:ande.

Kolla vilka inlägg som har Google-trafik: 

* Gå in i vänsterspalten under Beteende > Webbplatsinnehåll > Alla sidor.
* Välj ett filter för att se varifrån besökarna kommit till just det inlägget: Sekundär dimension > Förvärv > Källa/medium.
* Nu kan du se om du har trafik från Google, andra hemsidor eller kanske sociala medier. Du kan också ha direkt-trafik och det är besökare som gått in direkt på hemsidan.

webbplatsinnehåll GA

Här kan du gå in då och då för att kolla vad som händer med din Google-trafik för specifika inlägg.

2. Gör en teknisk analys av din sajt

Sökoptimering handlar inte bara om vilket innehåll du har på din hemsida, det handlar också om hur din sajt är uppbyggd. Det finns några faktorer som Google kollar på lite extra och vissa är rentav nödvändiga att ha för att Google ska visa ditt innehåll.

Jag vet, det här är jättetråkigt och drygt. Men om du vill ha en bra grund för ditt SEO-arbete är det tyvärr nödvändigt. 

Är din sajt bra rent tekniskt?

Här kan du skanna igenom din sajt och få en teknisk rapport som berättar vad du skulle behöva åtgärda. Det är ett gratis verktyg som jag själv använder.

Några viktiga grejer den kan påpeka som är viktiga att ha koll på är till exempel dessa:

Har din sajt https i början av webbadressen?
Att det står https i början betyder att sajten har ett SSL-certifikat som försäkrar att sajten är säker. Det är högst rekommenderat att du skaffar detta (även om många sajter ännu saknar det idag). Den här artikeln beskriver ganska bra vad det är, varför du behöver det och hur du gör. Förvirrande? Kontakta din IT-support, genast! Eller kontakta min IT-support som kan hjälpa dig för en billing peng.

Har du en sitemap?
Det här är något som bland annat pluginet Yoast (för WordPress) tillhandahåller. Om du inte redan har Yoast, installera det nu! Det heter sedan XML-webbplatskartor och aktiveras under Yoast > Allmänt > Funktioner.

Har du en cache-lösning?
Det här är ett plugin som gör sajten snabbare att ladda. Min IT-support rekommenderar pluginet W3 total cache (för WordPress) installera det och aktivera sen: Page cache, Minify Database Cache, och Object Cache.

Hur snabbt laddar din sajt?
Det här kan du kolla upp med hjälpa av det här verktyget. Tycker själv att datan kan vara lite svår att tyda om man inte är särskilt teknisk, men om det visar sig att Din Sajt Laddar förvånansvärt långsamt kan du ta hjälp en teknisk kunnig för att reda ut vad det beror på och hur det kan åtgärdas. Även verktyget Pingdom kan ge en överblick om hur din sajt laddar, som är lite lättare att tyda.

Är din sajt mobilanpassad?
Majoriteten av alla googlingar sker via mobil och Google visar mobilanpassade sajter först. Punkt.


Kom ihåg…

No one said it would be easy, right? ;) Jag förstår att det kan kännas lite överväldigande med allt detta. Men kom ihåg att sökoptimering är något man gör för att det ska ha en långvarig effekt – och då krävs det lite tid och energi för att komma igång. Sen är fördelen att när du väl är igång, har en bra sajt och sökoptimerat innehåll – så kan trafiken rulla in år efter år!

Hör av dig om du vill ha hjälp! Och ställ gärna frågor i kommentarsfältet så ska jag försöka besvara dessa.

Lycka till!

Inlägget Sökoptimering steg 1: analysera nuläget dök först upp på Jennifer Sandström.This post first appeared on Jenn - Forever Abroad Always At Home, please read the originial post: here

Share the post

Sökoptimering steg 1: analysera nuläget

×

Subscribe to Jenn - Forever Abroad Always At Home

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×