Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

En dag i Split – vår sista dag i Kroatien

Vi kunde ju inte flyga till och från Split utan att faktiskt se själva staden. Så vi tog oss tillbaka från ön som vi varit på nästan en vecka, en dag tidigare, dagen innan hemresedagen, och sov en natt på ett airbnb vi bokat inne i Split. En kväll och en morgon till att upptäcka staden. Det kändes alldeles lagom. Särskilt efter två veckor på resande fot och efter allt vi sett och upplevt.

Gamla stan är vacker, gömd där bakom hoparna av turister. Men visst påminner den om flera old towns vi redan hunnit se runt om i Balkan. Vad som känns mest påtagligt är att personalen på restauranger/butiker inte alls är lika trevliga. Här behöver de inte oss, turisterna kommer ändå. Det märks. Det märks i den första, tomma restaurang vi kliver in i och den supermarket där vi handlar lite.

Här på caféet step by step har vi dock trevlig personal och bra mat. Vi delar på en tallrik med skaldjur och fisk och en soppa på butternutpumpa.

Och den har iskaffet var osötad och perfekt. 

Vårt airbnb var alldeles perfekt, låg centralt men inte precis vid gamla stan utan i ett par trevliga kvarter med små söta gränder. Ljust och fräscht rum med eget badrum, utsikt mot havet och på taket utanför kunde vi studera ett gäng katter som fångat en stackars fågel som de lekte runt med sinsemellan.

Supermysigt. Till vänster var det stora fönster ut mot havet. Här har jag tidigare skrivit om vad jag tycker om att bo på airbnb.

Bodde på Babina street. Hit kunde man inte köra sin bil om man skulle haft en. På dessa små gränder ryms man bara med sina egna fötter som färdmedel. 

Och de ser ut väldigt mycket så här. Med växter och färggrann tvätt.

Vi strosade runt genom gatorna genom gamla stan och runtomkring under vår kväll och morgon i Split. Njöt av sista kvällen på resan och det sköna vädret, tacksamma över hela upplevelsen vi fått vara med om. Och väldigt tacksamma över att vi besökt så många inte alls lika turistiga platser som Split faktiskt är.

Men visst är det vackert, det är det.

Här hade stadens marknad precis stängt ner, vi gick in på närmsta supermarket och köpte med en radler som vi drack här i skuggan.

På morgonen vaknade vi tidigt. Kanske hade vi lite resfeber (kan man ha det för hemresan också?) och var redo redan klockan sju att gå ut för frukost. Staden var dock inte lika frukostredo som vi var. Många barer/caféer har öppet tidigt och serverar liksom kaffe, men inte mycket till frukostmat. Vi hittade dock flera bagerier som hade öppet som kiosker där man kunde köpa med sig bröd. Så det gjorde vi. Något lokalt som jag inte vet vad det hette till T och en burek till mig (som filodeg med ost) + en munk med äpple som vi delade på. Och så en cappuccino.

Sen slog vi oss ner här nere vid vattnet på en bänk och åt vår frukost. Jag var lite rädd för alla hemska duvor som närmade sig oss och vår värdefulla mat.

Burek. Älskar att prova sånt som locals äter. Var ganska gott även om jag inte skulle vilja ha det till frukost jämt. Men det var vad vi fick tag i så det dög bra. Precis som vår frukost i Serbien också fungerade, även om sockerchocken inte var direkt optimal, hehe.

Och spontant vad jag känner efter timmarna i Split? Åk och se mer av Balkan, stanna inte bara här eller vid kusten, ta dig inåt landet och upptäck mer av vad länderna här har att erbjuda.

Inlägget En dag i Split – vår sista dag i Kroatien dök först upp på Jennifer Sandström.This post first appeared on Jenn - Forever Abroad Always At Home, please read the originial post: here

Share the post

En dag i Split – vår sista dag i Kroatien

×

Subscribe to Jenn - Forever Abroad Always At Home

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×