Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Tips för att lära sig ett nytt språk

Hur lär man Sig Ett Nytt språk? Inte genom språklektionerna i grundskolan, så mycket har jag lärt mig. Jag pluggade både tyska (4 år) och spanska (2 år) i skolan, men kan knappt beställa på en restaurangen på de språken. Det var sällan särskilt motiverande och våra lärare var inte de bästa. Och det är två saker som är a och o för att lära sig ett nytt språk: motivation och pedagogik. Jag har också fått lära mig att inget är så motiverande som att bli kär i någon som kan ett annat språk – och flytta till hans land. Det är vad som fått mig att orka plugga finska de tre senaste åren.

Min finska är fortfarande ganska basic, men jag kämpar på och här är några tips som hjälpt mig i min språkinlärning:

6 tips för att lära sig språk


* Vad är din målsättning? Att tänka att målet är att bli totalt flytande på ett språk kan kännas otroligt omotiverande när språkinlärningen går långsamt framåt. I så fall kan det vara bra att sänka ribban, tänk att du ska kunna använda lite fraser på semestern, eller att du ska kunna förstå någorlunda bra så att du själv kan svara på till exempel engelska.

* Hitta ett sätt som fungerar för dig. Det finns någon teori om att det är bättre att lära sig ett språk med undervisning på det språket – men jag har aldrig varit så arg, frustrerad och irriterad som när jag tog min senaste finskakurs och läraren endast pratade finska. På en nivå som jag inte hängde med i. Då har jag hellre en lärare som kan förklara på ett språk jag förstår, så att jag faktiskt kan lära mig något.

  • Måste du gå en kurs eller kan du studera på egen hand?
  • Behöver du en språkpartner som kan stötta dig eller pluggar du bäst helt ensam?
  • Vill du plugga en dag i veckan, två dagar eller kanske lite varje dag?

Du kan behöva testa dig fram här för att se vad som passar dig bäst. Gå en kurs, leta upp material på nätet, köp någon bok, testa olika appar, hitta en språkkompis.

Språkböckerna jag har för att lära mig finska. Dock bara Suomen mestari 1 som jag gått igenom hela.

Fokusera på de olika sinnena: lyssna, prata, läs, skriv. Lyssna kan till exempel vara att se på en film (som är textad på ett språk du förstår) eller lyssna på musik, du kan också låta tv:n eller radion stå på hemma. Läsa kan vara att läsa skyltar och annat som du passerar så ofta du kan.

* Bo i eller besök landet. Om du bor i ett annat land men inte pratar språket: passa på att lära dig lite! Det är aldrig så fördelaktigt att lära sig ett språk som när men lever mitt bland det. Om du inte bor i landet men vill lära dig ett nytt språk ändå – planera in en resa dit så snart som möjligt för att få öva in action.

* Strunta i att du låter som en treåring, det är i själva verket ganska gulligt. Och bjud på dig själv. Om du säger fel och det blir så roligt att folk skrattar – tänk att det är en konst att kunna få andra att skratta och inte att det är pinsamt. Korrekt grammatik behövs dessutom sällan för att kunna bli någorlunda förstådd.

* Det ska vara roligt att lära sig ett nytt språk! Fokusera därför på vad du tycker är kul och försök kombinera språkinlärningen med något trevligt. Till exempel:

När jag hittade den här receptboken som har alla texter och recept på både finska och svenska var jag tvungen att köpa den. Det är ett perfekt sätt för att plugga finska för mig, jag kan laga mat tillsammans med min kille och vi kan läsa de båda språken och lära oss av varandra. 

Böcker på både finska och svenska – i samma bok, är ganska unikt. Så köpte den här boken direkt när jag hittade den i en butik igår. Också bra att få ha en bit av Sverige här i vårt finska hem.

Appar för att lära sig språk:

Jag tror som sagt på att kombinera flera sätt när man lär sig språk och kan därför också rekommendera att testa en app för att lära sig språk. Förra veckan skrev jag om en ny app jag testat och ni kan fortfarande tävla om att få använda den appen gratis under 3 månader: gå in här.

5 populära appar för att plugga språk:
* WordDive – den jag använder just nu och som har finska.
* Quizlet – här kan användare själva lägga in ord och skapa egna ”study set”. Jag har till exempel pluggat med boken Suomen Mestari 1 och i Quizlet kan man hitta study set just från de olika kapitlen i Quizlet som någon annan redan lagt in.
* Duolingo
* Babbel
* Memrise

Jag tror det kan vara bra att kombinera flera appar också (precis som att kombinera flera böcker), för att inte bli helt insnöad på just det som en app lär ut och för att få lite bredare perspektiv. Var och en har sin styrka. De två sista på listan har jag dock inte testat själv, så vet inte hur bra de är.

Har du fler tips för att lära sig ett nytt språk?

Inlägget Tips för att lära sig ett nytt språk dök först upp på Jennifer Sandström.This post first appeared on Jenn - Forever Abroad Always At Home, please read the originial post: here

Share the post

Tips för att lära sig ett nytt språk

×

Subscribe to Jenn - Forever Abroad Always At Home

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×