Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Det jag saknar mest med Sverige

Dagen till ära. Den 6:e juni. Som jag inte tillbringar varken ledig eller i Sverige, men ändå skulle vilja hylla litegrann. Vad passar väl bättre än att lista allt det där som jag saknar med mitt hemland?

Förutom allt det uppenbara såsom relationer och att man aldrig behöver anstränga sig språkmässigt så kommer här några andra saker jag saknar med Sverige.

Det jag saknar mest med Sverige


* Mobilt BankID. Åh, denna eminenta lilla lösning. Jag vet inte hur andra länder överlever utan det? I Finland behöver jag 1. ett användarnamn 2. ett lösenord och 3. en papperslapp med bankkoder. Undviker därför oftast att logga in på min bank eller göra saker som kräver denna ansträngning (så långt det är möjligt).

* Swish. På temat pengar och digitalisering, en annan svensk idé som världen borde ta efter. Idag kan du swisha till allt i Sverige. I Finland finns MobilePay, men det är inte i närheten lika etablerat som Swish. Alla verkar liksom inte ens ha installerat det?!

* Att deklarera. Det är kanske ingenting Sverige-specifikt, men däremot: att behöva deklarera i två länder är en fckng mardröm rent mentalt och praktiskt. Eller okej, det kanske var att ta i – men det är betydligt knepigare. Särskilt när man slutat som anställd och försöker driva företag.

* ICA. Matbutiken som för alltid kommer ha en särskild plats i mitt hjärta. Jag älskar allt med dig. Hur förmånligt det var att vara student och ha ICA-kort. Rabattcheckarna, erbjudandena, sortimentet, era tv-reklamer.

* Nya produkter/tjänster. Varje gång jag ser något nytt och tänker åh – ser fram emot när ni expanderar till grannländerna. Och så väntar man glatt i flera år och hoppas på att det ska ske.

* Events. Med tanke på den bransch jag befinner mig i, som egenföretagare och bloggare, skulle det helt klart vara en fördel att bo i Sverige. Men jag gör så gott jag kan, besöker Stockholm emellanåt och tar tillvara på de internationella events som anordnas här i Helsingfors!

Var det tråkiga svar? Har jag glömt någonting?! Sanningen är väl att jag inte har så mycket Sverige-längtan, och att Finland inte är så dumt i jämförelse.

Varför firas Sveriges nationaldag den 6 juni?

Varken Sveriges eller Danmarks nationaldagar har någon särskild stark koppling till historien- och det är därför vi, till skillnad från både Norge och Finland, inte direkt har för vana att fira stort under denna dag. Vi har helt enkelt ingenting att fira. Dessutom hade vi lyxen att kunna välja vilken dag som skulle vara Sveriges flaggdag, som det var från början: ”Ett utomhusfirande på senhösten ansågs inte praktiskt och istället sköts frågan till 1916 och anknöts till 6 juni, det datum då Gustav Vasa 1523 valdes till kung.”

Nationaldagen firas dels till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523, då Sverige åter blev ett fritt rike och bröt Kalmarunionen, dels till minne av att 1809 års regeringsform skrevs under den 6 juni 1809. – wikipedia

Hipp hipp hurra! Firar ni svenskar på något vis idag?

Inlägget Det jag Saknar Mest med Sverige dök först upp på Jennifer Sandström.This post first appeared on Jenn - Forever Abroad Always At Home, please read the originial post: here

Share the post

Det jag saknar mest med Sverige

×

Subscribe to Jenn - Forever Abroad Always At Home

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×