Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Saker jag inte visste om Umeå

Det som är spännande med att besöka nya städer som ligger nära är att man oftast tror sig ha en bild av staden och hur den ska var. En bild som kan visa sig vara helt fel och plötsligt blir man överraskad. Umeå till exempel. Jag har passerat på E4:an, känner folk som bor där och flyttat dit. Vet att det är en populär studentstad, har hört talas om björkarna. Men någonstans där tar också min kunskap slut. En stad i norr, hur mycket kan det finnas att upptäcka?

Det är en ganska trist inställning och ibland kommer jag på mig skälv med att tänka samma sak när jag träffar nya människor. Fördomar dyker snabbt upp och när vi tänker ”vi har knappast något intressant att prata om” finns en risk att man går miste om ett superspännande samtal med någon. Ställ en fråga, och tro inte att du vet svaret. Samma sak vill jag säga när det kommer till de städer som finns hemma i Sverige, eller de städer som finns i grannlandet – boka en weekend till en plats som du aldrig tänkt att du ska besöka. Vandra fritt på nya gator och se vad du upptäcker.

Jag upptäckte hur sjukt trevliga umeborna är. Jag var nästan i chock. Det här är liksom en öppen och varm del av Norrland, så som vi inte alls är vana att se norra Sverige.

En man kommer fram till oss. En gammal man. Jag pratade med killarna här borta och de säger att vi har åkt på en blåsning idag. Samtidigt som han pekar bort mot männen i gula jackor som står och arbetar. Vi bara tittar på honom, helt oförstående och undrar febrilt vad det är han försöker ha sagt. Innan han tillslut, efter en ganska lång tyst väntan förklarar ja det blåser ju så idag. Vi skrattar gott och vandrar vidare med ett stort leende på läpparna och inombords. Och det sätter liksom tonen för min upplevelse av Umeå. Någon som kommer fram till en, bara för att dra ett skämt, en blåsig vårdag i början på april.

En butiksägare låter mig låna butikens egna toalett som egentligen inte är för kunder. Folk är avslappnade, glada, skämtar längs med promenadstigarna, känns öppna. På restaurangerna jag besöker jobbar även utländsk personal, en har bott här flera år och pratar nästan perfekt svenska, en annan tar beställningar på engelska och det funkar hur bra som helst.

Jag visste inte heller att restaurang- och hotellutbudet var så spännande. Förutom den unika upplevelsen kring att bo på ett gammalt fängelse så blev jag nyfiken på Stora Hotellet, Clarion, och Elite som ligger i en gammal skolbyggnad. Stora hotellet har också afternoon tea på söndagar. Men bästa restaurangupplevelsen fås på Rex.

Mer om matupplevelsen på Rådhuset Rex i ett eget inlägg senare.

Afternoon tea på Gotthards ska dock inte underskattas det heller.

Alla pratar om hur fint det är på sommaren. Och visst kan jag ana det. Staden som jag redan anser vara vacker, jag ser framför mig hur den blommar och kommer till liv med alla sina björkar och alla de uteserveringar och människor som kommer poppa upp längs gator, på torg, och vid älven. Men jag tycker att det är kul att besöka platser även utanför sommaren, att känna in en stad även om den inte är sitt vackraste jag. Det är ju det som är verkligheten.

En annan sak som överraskad mig som inte är särskilt förtjust i shopping var just stadens butiker. Trots moderna shoppingkomplex fanns en liksom mysig känsla över shoppingen i Umeå. Och vad som förhöjde detta var givetvis en väldigt välsorterad Röda Korset där jag fyndade tre plagg. Ett annat måste är butiken Eljest som ligger intill Visit Umeå.

Promenerade långt längs Umeälven och hamnade i Umedalen. Älskade de rosa byggnaderna.

Sveriges Radio har också besökt Umeå och listat lite annan spännande kuriosa om staden med titeln 9 saker du kanske inte visste om Umeå. Det är en stad som växer, en kommun som Vill mer, och det verkar vara en lyckad kombo.

Umeå är känt som björkarnas stad, men vet du varför det finns så många björkar i Umeå?

Inlägget Saker jag inte visste om Umeå dök först upp på Jennifer Sandström.This post first appeared on Jenn - Forever Abroad Always At Home, please read the originial post: here

Share the post

Saker jag inte visste om Umeå

×

Subscribe to Jenn - Forever Abroad Always At Home

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×