Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Done is better than perfect / how to get shit done

Vill du alltid leverera perfekta resultat och filar gärna på detaljerna in i det sista? Allting kan alltid göras lite bättre och man måste alltid ge sitt yttersta, sina absolut bästa 100%. Alltid oavsett.

Men har du reflekterat över hur det Kanske begränsar dig? Hur det lämnar massor av saker ogjorda för att det är ett alldeles för stort projekt att påbörja och slutföra? Eller för att man aldrig nöjde sig och då lämnade något halvklart?

Du bygger aldrig vidare på den där företagsidén, du gör inte om din hemsida, eller du kanske inte ens har vågat fundera på att börja med det där bullet journal som verkar så trendigt (för du skulle ju aldrig någonsin kunna skapa en så vacker och perfekt kalender). Jag är fullt övertygad om att sökandet efter det perfekta hindrar oss – inom flera aspekter i livet. Det kan handla om något så ”simpelt” som att skriva och publicera ett blogginlägg – äh, det här blev inte så bra, jag publicerar inte det… Till större livsfrågor som att hitta en partner – kanske någon ännu bättre gömmer sig bakom nästa swipe?

Om det är en bok som ska gå i tryck vill man kanske få det så close to perfect som det bara går. Men det är också en fine line mellan att redigera den där boken gång på gång, och tillslut nöja sig med ett resultat som är tillräckligt bra. För tillräckligt bra är många gånger bra nog.

Mycket annat vi gör (förutom saker som ska printas svart på vitt liksom) är dessutom sådant vi kan justera i efterhand. Till exempel ett blogginlägg. Blogginlägget kommer också drunkna i annat innehåll och kanske måste man fråga sig själv om det där perfekta verkligen är värt det? Kanske kan det leverera sitt värde ändå, även om bilderna inte är perfekta och det finns något stavfel i texten eller layouten inte är topp? Och om det är ett inlägg du tänker ska leva vidare längre (till exempel en reseguide), då kan du alltid gå in och fixa till det i efterhand. Men så länge du fokusera på att alltid leverera perfektion, då kommer du gå fram onödigt långsamt. Eller kanske stå helt stilla. Till vems vinning?

En annan sak när det kommer till vad som är perfekt och inte är att det är en ganska subjektiv sak. Ingen annan kommer veta vad som ”skulle ha varit det perfekta” och utifrån kommer det garanterat (eller högst troligen) se hur bra ut som helst i alla fall.

Done is better than perfect

Det här är också lite av ett startup tänk. Att man ska få ut en MVP så fort som möjligt (minsta möjliga effort för att så snabbt som möjligt kunna lansera) – och sedan förbättra allt eftersom. Dessutom handlar det om att den här jakten på perfektion stoppar oss från att över huvudtaget producera något. Vi postar inte bilden på instagram, eller det där blogginlägget vi hade tänkt, för att det var något som inte blev helt perfekt. Eller så kanske vi inte kontaktar det där företaget. Eller inte alls följer vår dröm eller startar upp ett företag för först måste man ju ha en logga och en hemsida (eller kanske mer erfarenhet?) och så vidare i all oändlighet. Man måste ingenting. Det är bara att köra. Det är bättre att få något gjort, än att man gör det perfekt. 

Egentligen tänker jag att det här är ett förhållningssätt som går att applicera på det mesta i livet. Kanske vågar du inte söka det där jobbet för att du inte är tillräckligt kvalificerad? Eller så tar du dig aldrig till gymmet för först måste du ju skaffa bra gymkläder och skor och en vattenflaska och vad mer kan du tänkas behöva? Det är lätt att skjuta på saker, för att allting inte är PERFEKT. Men om du vill ta dig framåt, då är det action som räknas – inte perfektion.

De är inte de företag som tar fram de mest perfekta produkter som lyckas. För medan någon sitter där inne och jobbar förgäves, så hinner ett annat företag redan släppa det där fantastiska – kanske inte alls lika perfekt eller optimalt som de andra hade planerat det. Men det är unte huruvida en produkt är perfekt eller inte som kommer make it or break it.


För mig är just blogginlägg något som ibland tar eeextremt lång tid. Ibland bara för att inga bilder tycks passa tillräckligt bra. Så kanske kan man emellanåt sänka kraven lite, fokusera på kärnan i inlägget – det som är budskapet, och nöja sig med ett par kaktusar. All cred för kaktusarna går för övrigt till min vän Veera Bianca som är ägaren till dessa skönheter. 

Känner du igen dig?


Klicka på hjärtat här nere om du gillar inlägget.
Och följ mig gärna på Instagram eller gilla min Facebook-sida. 

Inlägget Done is better than perfect / how to get shit done dök först upp på Jennifer Sandström.This post first appeared on Jenn - Forever Abroad Always At Home, please read the originial post: here

Share the post

Done is better than perfect / how to get shit done

×

Subscribe to Jenn - Forever Abroad Always At Home

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×