Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Jobbvisit på Åland – föreläsning & radiointervju

Så många gånger jag passerat Mariehamn med båten mellan Sverige och Finland, men oftast sovandes och mitt i natten eller tidigt på morgonen – så jag har aldrig riktigt fått en skymt av Åland. Nyfikenheten har dock hunnit växa sig stark och därför var jobberbjudandet som trillade in i början på året extra intressant – att få komma till Åland och föreläsa, såklart vi tackade ja!

Glad över att få kalla Kugge min kollega och vän.

En känsla av Åland

Vad är det här Åland? Hur är de där ålänningarna? Under 15 timmar i Mariehamn hann jag lära mig en del, men jag inser att jag måste återvända och utforska mer av den här platsen på jorden. Jag är fascinerad av den lilla regionen, med de många öarna och sina 29 000 invånare. Känslan är att man vill utbrista SÅ GULLIGT om cirka allt (alltifrån registreringsskyltarna på bilarna till radiohuset) – och det är givetvis en komplimang.

Jag avundas dem lite, de som fått växa upp här och som får bo här. Nära till allt och en gemenskap där man samarbetar för att överleva och leva. Eftersom kollektivtrafiken är en utmaning bland alla öar där alla bor så utspritt är det till exempel vanligt att man ställer upp och skjutsar varandra.

Det är mycket tack vare sjönäringen som Åland frodas – och flera av de stora företagen som idag finns här uppkom från början för att supporta den industrin, till exempel Ålandsbanken.

En typisk sommardestination men ganska ljuvligt även i vinterskrud. 

Regionens två tidningar. Ändå cred att ha två tidningar på 29 000 människor? 

En av de bästa sakerna med att besöka nya länder (eller ja, ni vet) är att gå i matbutikerna och se vad för spännande som finns. Det åländska utbudet påminde mycket om Finland, med svenska men också lokala inslag.

 

Men nu var ju inte Åland egentligen det centrala för denna jobbvisit i Mariehamn – även om jag inte kunde låta bli att suga åt mig av allt. Vi var ju där för att berätta allt vi kan om bloggande och frilansande.

Föreläsning & radiointervju

Jag och Kugge var inbjudna avÅlands Näringsliv för att prata om bloggande (jag) och frilansande (Kugge), precis som vi gjort tidigare. Vår största publik hittills med över 30 stycken entreprenöriella och nyfikna själar.

Med uppstigning 06.00 för att hinna med morgonflyget till Åland blev det en ganska lång dag. Vi hade dagen i Mariehamn att ägna åt jobb så jag hade mitt fotokursmöte över Skype klockan 11, sen ett möte med ett lokalt företag på Åland efter lunch (bäst att passa på när man ändå är på besök).

Spontant bjöd även Ålands radio in mig för en intervju på eftermiddagen. Jag pratar om bloggande och vågar faktiskt inte lyssna igenom det själv – men om man är nyfiken kan man höra på det här. Precis efter Fredrik Lindström fick jag kliva in i studion. Åland är inte större än så att vi givetvis träffade honom på färjeterminalen senare under kvällen och tog samma båt till Helsingfors. Vi hann prata lite i morse, ni vet – så som man gör när två svenskar råkar stöta på varandra på finska marker, eller när man är båda superstars som varit och uppträtt på Åland, eller när ens kompis är ett stort fan. Låter det förbli osagt vad som kan ha varit den största orsaken.

Det blev en bra uppvärmning inför kvällens föreläsning. Frågor som – kan man leva på bloggen? Hur tjänar du dina pengar? kom upp, och det kommer nog alltid vara det som folk tycker är mest intressant.

Mellan 18-21 föreläste vi och ålänningarna var så duktiga på att komma med intressanta och bra frågor. Det är alltid trevligt och uppskattat – och också det som kanske är största utmaningen. Föreläsningen kan man vara hur förberedd som helst inför – men frågorna, där vet man aldrig vad som kan dyka upp.

Vilken händelserik dag det blev. 01.00 slocknade vi som två trötta men väldigt tacksamma sälar på Silja-båten. Färjeturerna från Mariehamn är kanske inte de skönaste, men det får vara värt det.

Nu ser jag fram emot att få turista och upptäcka Åland på riktigt en dag! Och förstås, var någonstans nästa föreläsning kan tänkas bli?

Inlägget Jobbvisit på Åland – föreläsning & radiointervju dök först upp på Jennifer Sandström.This post first appeared on Jenn - Forever Abroad Always At Home, please read the originial post: here

Share the post

Jobbvisit på Åland – föreläsning & radiointervju

×

Subscribe to Jenn - Forever Abroad Always At Home

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×