Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Gå från hobby till proffs – tips till dig som vill blogga professionellt

Frågor som dyker upp ibland: Jag bloggar som en hobby men drömmer om att göra det på heltid, hur går jag tillväga? Hur kan man blogga professionellt och tjäna pengar på att blogga? Alltså – hur kan man göra en business av sin blogg? Det finns mängder av frågor kring hur det fungerar att blogga professionellt och vad man ska tänka på. Jag tänkte dela med mig av mina bästa tips och lärdomar som jag samlat på mig under åren – och eftersom jag själv gått från att blogga på fritiden till att nu driva bloggen som en del i mitt företagande.

Det viktigaste rådet du kommer att få:

”If you want your blog to be your business, you have to treat your blog like your business.”

Jag minns inte var jag hörde det här först, men det stämmer verkligen. Att tjäna pengar på bloggandet var något som började som en hobby hos unga tjejer – intäkterna kom innan det överhuvudtaget fanns ett affärstänk. Majoriteten av verksamheter fungerar tvärtom och med tanke på att bloggandet idag är en mättad marknad har affärstänket kommit att spela en större roll. Jag är övertygad om att det bara kommer att öka från och med nu – och bli allt viktigare. De som inte hänger med kommer trilla bort. Sandra Beijer påpekar också gärna vikten av att vara professionell i det man gör – mot läsare såväl som kunder.

hobby till proffs blogga professionellt

Just nu går det fortfarande att sälja in partnersamarbeten över mejl utan vare sig formella offerter eller avtal, för influencer-marknadsföring befinner sig fortfarande inom en ”hype”. Men snart kommer företagen ha både kunskap och verktyg för att göra mer professionella och ännu mer framgångsrika influencer-samarbeten (och inse att 30K följare på Instagram, eller 50K unika läsare i månaden, faktiskt säger extremt lite). Du kommer ha en fördel om du hänger med på det här tåget redan nu!

Läs också: hur börjar man blogga och tips till dig som är nybörjare

Det här ska du tänka på om du vill blogga professionellt

Om du Vill lyckas professionellt med din blogg eller sociala medier så är det avgörande hur du ser på din verksamhet – och hur du presenterar den. Till exempel kan det vara klokt att ta fram en klassisk affärsplan (här finns ett smart verktyg för att göra det). Men en affärsplan kan kännas lite tråkig så här kommer istället mina 3 bästa tips för en mer professionell blogg – och vad som kommer skilja dig från att bara göra det som en hobby:

* Strategi & vision

Alla företag har en vision – och alla företag har en strategi för hur de ska nå dit. Det här är också två punkter som du bör fundera lite närmare på. Vad är syftet med ditt bloggande? Varför vill du tjäna pengar på att blogga? Varför vill du blogga på heltid? Var ser du dig själv om 5 år med ditt bloggande? Och hur ska du se till att du hamnar där och att det går att leva på?

Bara genom att få in dessa tankar och kanske forma dem till några ord och meningar gör att du ser på dig själv och ditt bloggande på ett helt annat sätt – mer professionellt. Du bloggar inte bara lite då och då för att det är kul, utan du gör det dedikerat – du har någon form av plan och du vet vart du vill.

* Marknadsföring

Det här är en utmaning för alla som har något de vill nå ut med, marknadsföring är nyckeln till allt (säger jag såklart eftersom det är det jag pluggat och jobbat med de senaste 8 åren). Syns du inte finns du inte, och så vidare. I bloggandets begynnelse krävdes inte så mycket, och det var några som ganska snabbt fick enorma mängder läsare. Idag ser läget annorlunda ut, och om du Vill Blogga Professionellt och växa ditt läsarantal och följarantal – då krävs marknadsföring. Det kommer åtminstone hjälpa dig i ditt professionella bloggande om du väljer att fokusera på det.

Om du vill läsa mer om just det här ämnet, hur man marknadsför sin blogg, skriver jag gärna om det i ett eget inlägg. Efterfråga gärna i en kommentar så lovar jag att det kommer upp snart.

* För dig, för läsaren, och för Google

De flesta kreativa yrken grundar sig i passion och så även bloggandet – därför tycker jag det är av största vikt att komma ihåg varför du en gång började och vad som är din passion. Det är det du ska bygga vidare på och inte tappa bort bland allt businesstänk. Men om du bloggar professionellt så skriver du inte bara inlägg för dig själv utan du lägger också fokus på att skriva inlägg för läsaren. Vad vill din publik läsa? Vad uppskattar de och efterfrågar? Lyssna till det.

Jag vet att många tycker att sökoptimering och att skriva för Google känns omotiverande – men det är extremt värdefullt och ganska smart att lägga lite energi på. Det ger en helt annan långsiktighet till bloggandet som tidigare endast varit dagboksinlägg som blivit utdaterade redan nästa vecka. Om du lägger ner timmar på en guide till Paris – då förtjänar den väl en längre livsstid och att folk faktiskt hittar till den också om ett år eller flera? Min guide som jag precis länkade till publicerades i september och hade under januarimånad över 900 unika läsare, tack vare Google och SEO. Läs mina SEO-tips här!

  • För dig: inläggen som du älskar att skriva och kanske inte genererar mest trafik men som du inte vill sluta publicera. När du skriver om något du älskar blir det också faktiskt oftast bra och genuint!
  • För läsaren: vad vill din målgrupp ha? Hur kan du ”lösa deras problem”? Och vad efterfrågar de?
  • För Google: tänk inlägg som har en lång levnadstid – och sökoptimera dessa!

Kom ihåg: det kommer inte alltid vara roligt

När jag berättade för min kille att jag ville säga upp mig för att satsa helhjärtat på mitt bloggande – och driva eget företag på heltid, då sa han något som jag har tagit med mig sedan dess. Förutom att han också pratat mycket om att man måste se på det som en business, ha en budget och allt sådant – så sa han att jag måste komma ihåg att det inte alltid kommer vara roligt, men att man måste göra det ändå, om man gör sin hobby till sitt jobb.

Det är en ynnest att driva företag och tjäna pengar på att blogga, men det är också otroligt mycket jobb bakom alltihop och många timmar. Och det är såklart inte 100% roligt. Ibland har jag noll idéer och noll motivation, men jag har till exempel satt upp ett mål om att blogga 6 dagar i veckan, så då får jag se till att det blir så också. Även om det innebär att jag stänger av mina känslor ibland and just do it, eller sitter uppe till 23.44 för att bli klar med något, eller jobbar helger.

För att inte tala om allt det administrativa runt företagande som också ska tas hand om. Är ni nyfikna på att läsa mer om det? Fakturering? Bokföring? Eller kanske sälj? Som också är en väldigt stor del av att tjäna pengar som bloggare.


Bonus: boktips!

Avslutningsvis kan jag rekommendera att ta en titt på Linda Hörnfeldts bok som just kommit ut: Yrke Influencer. Den kan förhoppningsvis inspirera och ge dig konkreta verktyg och tips i bokformat. Jag vill för övrigt få tag i en kopia själv – känns som en väsentlig (och tjusig) bok att ha i mitt hem!

Har du några frågor om att gå från hobby till proffs och blogga professionellt? Lämna gärna en kommentar här nedan! Eller kanske har du tips på fler läsvärda artiklar på ämnet? 


Och du – om du inte vill missa framtida blogginlägg som dessa, signa upp för bloggens månadsbrev här i högerspalten, eller följ bloggen på Facebook eller Bloglovin’.

Inlägget Gå från hobby till proffs – tips till dig som vill blogga professionellt dök först upp på Jennifer Sandström.This post first appeared on Jenn - Forever Abroad Always At Home, please read the originial post: here

Share the post

Gå från hobby till proffs – tips till dig som vill blogga professionellt

×

Subscribe to Jenn - Forever Abroad Always At Home

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×