Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Därför ska du ha en strategi för Instagram

Instagram har gått bananas under 2017 och de har fått många att tröttna. Jag befinner mig lite i en bubbla av influencers och har jag läst mycket om hur folk är less på Instagram, känner att det är meningslöst och ångestframkallande. Jag har funderat över varför känner vi såhär – och framför allt, vad kan vi göra åt det? Om man känner att Instagram inte längre ger den inspiration som det en gång brukade – då måste man ta action. Antingen måste man därifrån, eller så kan man kanske ändra sin strategi och sitt syfte med Instagram?

Det senare slog mig några dagar innan julafton. Jag kände noll inspiration för mitt egna Instagramkonto men desto mer inspiration för mitt och sandras alldeles nystartade instagramkonto Don’t call it a dream som vi har för vår podcast. Och så började jag analysera och gräva djupare i dessa känslor – vad beror min brist på motivation på egentligen, förutom Instagrams egna märkliga algoritmer?

Svaret visade sig vara enkelt: jag visste inte mitt syfte med Instagram. 

strategi för instagram

Vad är ditt syfte med Instagram?

Det började som något, kanske följde man mest sina vänner, började hitta inspirerande konton, lärde känna nya människor. Och så har man hållit på år efter år och inte funderat mer över det. Men plötsligt växer inte ens konto längre, man tappar följare och engagemanget dalar som aldrig förr. Trots att man egentligen inte är sämre, eller är man det? Det är lite oklart. Och det är framför allt omotiverande att försöka bli kompis med den knepiga algoritmen som jobbar mot en.

Här är några frågor att fundera på:

  • Vad är din vision? Varför hänger du på Instagram? Vad vill du få ut av det? Idag och på långsikt? Varför är det inte ett alternativ att sluta?
  • Vilka konton följer du? Ger de dig vad du vill ha? Är det dags att gå igenom de du följer, rensa lite och hitta nya friska fläktar som kan fylla ditt flöde?
  • Behöver du rensa i ditt egna flöde? Är det så att du känner dig oinspirerad när du skrollar igenom ditt egna flöde och undrar varför du har bilder på höstlöv, kaffekoppar och solnedgångar när du egentligen bara vill lägga upp bilder på vackra hus? Du behöver inte radera gammalt – men tänka efter innan du lägger upp vilken bild som helst framöver.
  • Har du för höga krav? Måste ditt konto växa och engagemanget öka? Och måste du ha perfekta bilder – vad ger det dig? Kanske kan du sänka kraven litegrann.

instagram strategi

Gör en strategi för Instagram!

Alexandra har tidigare skrivit om 9 bra tips som du kan ta hjälp av. Och även Linda droppar idag ett gäng bra tips för hur vi kan agera i sitt inlägg Instagram – vad är det som händer?

Här är 3 saker som jag funderat på när jag gjort min Instagram-strategi och för att känna mig inspirerad på Instagram igen: 

INSTAGRAM-NISCH

Jag kan posta bilder på höstlöv och kaffekoppar, men då ska bildtexten vara relevant och inte bara ”Höstfint.” eller ”Caféhäng.” Min Instagram kommer följa samma teman som min blogg: resor, bo utomlands, bloggande och företagande – med och motgångar. Och för mig är bildtexten nästan lika viktig som bilden – här får jag utrymme att uttrycka mig och gå in på djupet även om det är en ytlig/fin bild. Jag försöker också variera mina bilder och inte ha allt för ”stökiga” bilder (med stökiga menar jag inte ett stökigt hem).

Om du behöver tips och idéer kan jag rekommendera att göra en ny board på pinterest och börja pinna allt som du skulle vilja ha i ditt instaflöde, med känslan/färger/motiv/perspektiv. Hur ser det ut? Bra? Då kan du låta det inspirera dig framöver!

Vilken är din nisch?

SYFTE

För mig är Instagram en kanal att nå ut med mitt budskap för att inspirera, men också dela med mig av det jag gör och det jag kan (och min fotoutveckling). Samt en plats för andra att hitta till mig. Men det här är också a two way street – lika mycket som jag kan nå ut, kan jag också hitta andra att inspireras av, connecta och hålla kontakten med. Detta är mitt syfte. Mitt syfte är inte att ha ett perfekt flöde som visar upp en skev verklighet eller att maxa antalet följare. Jag behöver inte pyssla med sjuka strategier som att följa och sedan avfölja för att samla folk till mitt konto.

Vet du ditt syfte?

MÅL & KONTINUITET

Tidigare har jag bara postat på Instagram på känsla och när det fallit mig in. Mitt mål för det här året är att lägga upp något varje dag och helst gör jag det direkt på morgonen – på så sätt får jag in det på rutin. Stories blir mer spontana, men följer samma teman som min nisch följer. Jag behöver inte låta insta-stories följa mina hela dagar och fånga ALLT jag gör – utan istället dela glimtar inom mina ramar och som kan vara av intresse!

Vad har du för mål och vilka rutiner följer du?

EN HÄLSOSAM STRATEGI

Det är okej att vilja växa, förbättras och känna att man avancerar i sitt instagrammande – MEN, låt inte jakten på likes och följare ta över. Låt inte Instagram bli ångestfyllt och ett stressmoment. Du kommer inte må bra av det och det kommer ta mer av din energi än det get. Låt Instagram vara en plats som ger dig något, där du kan hämta energi och inspiration! Istället för att jämföra dig med alla andra och följa deras spår – fundera på vem du är, vad du vill och låt din Instagram spegla detta!


Lycka till och glöm inte att spana in både Alexandras och Lindas inlägg som jag länkar till ovan.

syfte med Instagram

Här kan du följa mig på Instagram. Tog bilden innan jul och har uppdaterat beskrivningen sedan dess.

Hur känner du för Instagram – pepp eller grawwwrrhååhh?

Och har du en strategi och ett syfte?

Inlägget Därför ska du ha en strategi för Instagram dök först upp på Jennifer Sandström.This post first appeared on Jenn - Forever Abroad Always At Home, please read the originial post: here

Share the post

Därför ska du ha en strategi för Instagram

×

Subscribe to Jenn - Forever Abroad Always At Home

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×