Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

7 tips för att bli effektiv och få mer gjort

Ni vet hur vissa dagar är mer produktiva än andra? Alla dagar behöver inte vara superproduktiva, men det är en väldigt skön känsla att känna att man får saker gjorda. Ofta är dessutom känslan viktigare än det faktiska resultatet – kan du känna igen det? Du kan ha gjort massor men ändå känna att du inte gjort någonting egentligen. Att vara upptagen är inte synonymt med att vara produktiv.

Sen jag blev helt egen i augusti förra året och således bestämmer mina arbetstider och arbetsuppgifter själv har jag börjat lära känna mig själv bättre och hitta mönster i hur jag jobbar och framför allt hur jag jobbar som bäst eller är mest produktiv. Här kommer mina bästa tips för att vara effektiv och få mer gjort.

Några av mina projekt för 2018 – här har jag skrivit om mina mål.

7 tips för att bli mer effektiv och få mer gjort


FLOW

Att hamna i flow är fantastiskt och ibland sker det liksom huxflux. Jag hamnar ofta i flow när jag skriver blogginlägg eller redigerar bilder och det inte finns något som tar min uppmärksamhet. Då skulle en elefant kunna promenera förbi och jag skulle inte märka något. Men hur underlättar man för att skapa flow? Det är en bra idé att fundera på när just du brukar hamna i flow och analysera vad det kan bero på. Det är egentligen ett helt eget kapitel och finns massor att läsa om det ifall du googlar. Ett tips är att sätta mobilen på ljudlös och gärna i ett annat rum, och ha lite karaktär och inte öppna facebook/din favoritblogg/en nyhetssajt i en ny flik så fort det känns motigt.

SPECIFICERA & BRYT NER

Om du skriver ”städa” på att göra-listan så är det lätt att skjuta på det och dessutom svårt att bocka av. Om du däremot skriver ”vik tvätten, dammsug, städa köket, skura, dammtorka” – eller hur din städrutin nu brukar se ut – så är det betydligt enklare att faktiskt ta tag i uppgiften. Om du har ”publicera en reseguide” på bloggens att göra-lista vore det kanske bättre att ha ”välj ut 10 bilder, redigera bilder, gör research, välj ämne/vinkel för guiden, dela in i kategorier” osv.

Gör varje punkt specifik och tydlig, bryt ner det som ska göras – på så sätt blir tröskeln till att börja lägre och du ser att du går framåt snabbare.

BYT ATMOSFÄR

För mig som jobbar hemifrån handlar det om att inte bara sitta hemma i min ensamhet utan också komma iväg och jobba från caféer eller träffa andra frilansarkollegor. Ibland kan det till och med hjälpa att jag lägger mig på soffan eller i sängen och gör något i min mobil (till exempel korrläsa blogginlägg, mejla eller läsa ikapp i Facebook-grupper). För dig som jobbar på kontor kan det istället röra sig om att komma utanför kontorets bekanta väggar, kanske jobba ostört hemifrån en dag eller på ett café inne i stan?

En plats jag gärna jobbar på är hotell – när jag får chansen. Här på Grand Hotel i Saltsjöbaden.

DEADLINE

Jag jobbar som bäst när jag har en deadline – om jag har för mycket tid skjuter jag på jobbet ändå och gör det när jag känner lite press. Det här är en av mina största utmaningar som egenföretagare. Hur sätter man upp deadlines för sig själv liksom? Ett sätt som fungerat bra för mig under de senaste månaderna är att jag har som mål att blogga 6 dagar i veckan – vilket fungerar som en deadline i sig. Jag vet att jag måste ha ett inlägg färdigt varje dag, eller göra klart i förväg om jag inte vill bryta mitt schema.

TRÄNING

Att vi mår bra av träning och motion är ingen nyhet, men vet du vilka faktiskt positiva effekter som träningen ger? Jag kan rekommendera boken Hjärnstark som förklarar på ett enkelt och intressant sätt exakt vad som händer i kroppen när vi tränar. Och en sak som sker är att vi får bättre koncentrationsförmåga och blir bättre på att hantera stress. Underskatta inte träningen – själv har jag som ambition att prioritera den bättre det här året.

KOLLEGOR

Att ha kollegor är bra för att få saker gjorda. För de flesta som är anställda är det en naturlig del i jobbet, men för oss som jobbar på egen hand är det lite av en utmaning. Lösningen? Hitta andra egenföretagare eller frilansare – för mig som bloggar är det enkelt att hitta andra som bloggar, om du rör dig inom en annan bransch, nätverka och hitta folk som du kan möta upp eller höras med regelbundet.

Att berätta för dina kollegor (eller någon annan) om vad du planerar att göra är också ett bra sätt för att se till att det faktiskt blir gjort. Det blir dels verkligare när du säger det högt eller skriver ut det och dels är det någon annan som kan följa upp och kolla om du höll det du ”lovat”.

I mellandagarna mötte jag upp Corinne och Daniela som är två bloggkollegor jag lärt känna just via bloggandet. Det är guldvärt att kunna diskutera sånt som en annan bloggare förstår så himla bra.

DEN PERFEKTA ATT GÖRA-LISTAN

Har du  märkt ibland att du skriver ner ALLT du vill göra på din att göra-lista och sen är det flera punkter som liksom förblir där och aldrig bockas av? Problemet är att vi lätt blandar långsiktiga saker med vad vi behöver få gjort idag eller den här veckan. Och att vi blandar större projekt med mindre to dos. Därför kan det vara bra att ha en övergripande att göra-lista med sådant du ska göra kortsiktigt, sen ha en enskild mer långsiktig lista och så en tredje lista för dagens to do (till exempel i din kalender).

Bonustips: Skriv ner allt du faktiskt gjort i en ”done list” – eftersom det ofta dyker upp saker vi gör som inte stod på vår to do-lista. Så även om du inte bockat av allt på dagens lista kanske du ser att du fick mycket annat bra gjort. Och om du vet att du lätt gör annat som du inte vill lägga fokus på – skriv ner det på en lista över saker du inte ska göra.


Brukar du känna att du är effektiv och får mycket gjort – och vilket knep fungerar i så fall bäst för dig?

Inlägget 7 tips för att bli effektiv och få mer gjort dök först upp på Jennifer Sandström.This post first appeared on Jenn - Forever Abroad Always At Home, please read the originial post: here

Share the post

7 tips för att bli effektiv och få mer gjort

×

Subscribe to Jenn - Forever Abroad Always At Home

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×