Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Amsterdam på 12 timmar

De flesta som besöker Amsterdam har kanske en hel helg i staden. Det skulle nog egentligen behövas också. Men när jag var där nu i november så besökte jag i huvudsak min kompis som bodde i Haag. Så vi spenderade ”bara” en heldag i Amsterdam och därför tänkte jag tipsa om vad man kan göra i staden om man har en dag där, alltså ungefär 12 timmar. Så här kommer en mini-reseguide till Amsterdam med mina bästa tips!

Vad kan man göra i Amsterdam – på 12 timmar


Om du kommer med tåg till Amsterdam (till exempel från Schipol flygplats) så är det smidigt att ta sig till Amsterdams Centralstation. Observera att tåget från flygplatsen också går till en annan del av stan, men det är till Amsterdam Centraal du vill – inte Amsterdam Zuid. Amsterdam Centraal har dessutom ett perfekt utgångsläge för att börja din dag i staden.

Noordermarkt

Gå till den här lilla marknaden och börja upptäcka staden i utkanten för att sedan jobba dig inåt. Noordermarkt är en populär marknad (både för turister och locals) och ligger en dryg kilometer från tågstationen. Något kvarter bort ligger också en annan marknad, Lindengracht, den kan också vara värt ett besök om Noordermarkt är lite för turisttätt.

Jag beundrar mest alla blommor och lökar som säljs här. Vilken dröm att bo i Holland, tänk er att alltid ha färska snittblommor hemma. Det är så prisvärt att det är galet att inte ha det liksom.

Följ sedan Prinsengracht söderut mot De 9 Straatjes. 

Anne Franks hus

Mellan Noordermarkt och de 9 gatorna passerar du bland annat det mycket berömda hus som vi nog alla känner till från den unga flickans gripande berättelser. Anna Frank-huset, Anna Frank Huis, som ligger längs med Prinsengracht. Det går att besöka, men du bör boka in en tid i förväg.

Anna Frank Huis – ett måste om du har lite mer tid i Amsterdam.

De 9 Straatjes – 9 little streets

Det här är ett trevligt kvarter. 9 små gator som ligger i en liten fyrkant. Trots att det är litet kan du spendera ett bra tag här, bland alla härliga små butiker och mysiga caféer.

Här finns alltså 9 mysiga gator med allt som är optimalt för att strosa runt i ett par timmar. Och såklart: de oändliga kanalerna som slingrar sig mellan gator och hus. Helt fantastiskt.

Området runt de 9 gatorna är också trevligt att flanera omkring i. Men det är också ganska turistigt här, det ska man komma ihåg. Muserna byter av varandra på löpande band och så gör även turisterna. Detta trots att det är lågsäsong när jag är här i början på november (eventuellt lite mindre lågsäsong eftersom det är Halloween-helgen).

Två cafétips: Ree7 och Klaver4

Vi hann med två caféer eftersom vädret var lite kyligt så lockade det att gå in efter n stund. Kan rekommendera båda men främst det första, Ree7 som ligger i de 9 gatorna.

Lite lustigt att bägge caféerna hade namn med siffror i? Holländarna verkar gilla siffror.

Halloweenmysigt på Ree7.

En bra sak med Holland / Nederländerna som land: man får alltid en liten holländsk våffla till kaffet eller sin dryck. Och de serverar alltid varmt vatten med citron och ingefära eller mynta. 

Caféet Klaver4 ligger ett par kilometer bort och kan vara ett bra stopp påväg mot fler museum och I Amsterdam-skylten.

Det var i den riktningen vi fortsatte vårt strosande och beundrade allt vi stötte på längs med vägen.

Blir lite kär i alla små och söta bilar som står parkerade här och var.

I Amsterdam

Den här skylten är väl lite av ett måste. Och jag kan inte låta bli att tänka att det skulle vara coolt att komma hit i soluppgång och fånga en folktom plats och få med hela skylten på bild. Det har dessutom hunnit bli mörkt när vi passerar här efter ett museum-besök då det slutat regna och jag har uppe kameran igen hit, så det här är vad jag lyckas fånga med min kamera:

Anar ni I Amsterdam skylten lite svagt där framför det maffiga Rijksmuseet? 

Moco Museum

Här finns som sagt många museer och du kan egentligen plocka enligt tycke och smak. Gillar du konst och kanske van Gogh? Eller känner du mer för välbesökta Rijksmuseum? Vi hade bara en liten stund innan museerna skulle stänga så valde ett av de mindre: Moco Museum. De hade just nu två spännande utställningar. Den som lockade mig mest var Banksy – graffitiartisten.

Den andra utställningen var med Roy Lichtenstein som gjort häftiga verk.

Tips: gå hit 30 minuter innan stängning och betala bara 7€ istället för 12€ – museet är litet och det är perfekt om du ändå bara har 12 timmar i Amsterdam. 

De Peijp

Fortsätt till De Peijp och avsluta kvällen här. Det här är det ulmtinata stället att avsluta dagen på när fötterna är trötta, ögonen lessnat på turister och en öl lockar. Vi sitter här i flera timmar och glömmer bort att vi är hungriga. Det är så trevligt. Härlig stämning och prisvärd dryck. Det jag gillar mest är ganska att turisterna känns långt borta här. Jag gillar känslan av att det är här alla locals gömmer sig. Men de gömmer sig förmodligen i mixen av turister i centralaste delarna Amsterdam också, right?

Vi hamnade på De Groene Vlinder, men ställena verkar påminna om varandra en hel del så gå dit där det finns plats!

Kan rekommendera att prova den röda belgiska drycken till vänster, Liefmans Fruitesse on the rocks. En ”syrlig öl” som påminner om cider men inte är lika söt. Så god!

Roliga och viktiga detaljer om Amsterdam

* Cyklisterna är överallt. Det kan vara ett fint sätt att uppleva Amsterdam på att hyra en cykel för dagen, men var då på din vakt. Jag tyckte det var skönt att promenera omkring, kunna ta in allt, fota och stanna där man vill när man vill. Se också upp för alla cyklister när du tar dig fram by foot!

Det är också lite galet att föräldrar cyklar med sina barn ståendes på pakethållaren samtidigt som de håller i föräldrarnas axlar. Och de har INGEN HJÄLM. Gud, vill inte veta hur många cykelolyckor som händer. Men det är lite i deras kultur här söderöver i Europa, man är mer careless.

* Du kan gå överallt. Om du är här 12 timmar skulle jag rekommendera att välja ut ett område av stan och fokusera på det och inte försöka se allt. Allt som finns med på den här listan tog vi oss runt på helt till fots.

* Om du kollar närmare på husen kan du se att många av dem lutar lite utåt. Och krokarna framför de flesta av dem finns där av en väldigt användbar anledning:

Kolla till exempel på huset längst till vänster nere i bilden, där syns en krok tydligt. Så lustig men smart grej!

* Weed är lagligt att sälja och köpa, men du köper det inte varsomhelst utan inne på coffeeshops. Det är också där du röker det (fast det märks inte direkt när du går på Amsterdams gator). Men så har jag förstått det. Det var ingenting jag själv testade, men jag har hört att det är så det går till. En annan intressant sak är att det inte är tillåtet att odla i Nederländerna, så frågan är – var kommer det ifrån?


And that’s how I fell in love with Amsterdam. På 12 timmar. Inser ju att jag måste åka tillbaka hit snart igen.

Vad är ditt bästa Amsterdam-tips för någon som bara har en heldag i staden?

Inlägget Amsterdam på 12 timmar dök först upp på Jennifer Sandström.This post first appeared on Jenn - Forever Abroad Always At Home, please read the originial post: here

Share the post

Amsterdam på 12 timmar

×

Subscribe to Jenn - Forever Abroad Always At Home

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×