Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Katolički Uskrs – 2017

Godina 2017 nam donosi poklapanje katoličkog i pravoslavnog Uskrsa (Vaskrs). Iako pravoslavna i katolička crkva koriste različite kalendare (katolička – Gregorijanski a dobar deo pravoslavne Julijanski kalendar) u 2017 godini ovaj veliki hrišćanski praznik se praznuje istog datuma. Uskrs (Vaskrs) spada u praznike čiji je datum promenljiv i svake godine ili bar skoro svake godine pada na različit datum. Baš zbog toga logično je pitanje koje postavlja većina ljudi: Kada pada Uskrs (katolički) u 2017 godini?

U 2017. godini katalički Uskrs se praznuje 16. aprila u nedelju.

Pored Uskrsa koji je u Republici Srbiji neradni dan a usto je i nedelja, katolici i pripadnici drugih hrišćanskih verskih zajednica praznuju počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa, prema njihovom kalendaru. Pa tako u 2017. katolički vernici tokom uskrsnjih praznika imaju slobodna 4 dana, i to su:

  • 14. april – Veliki petak
  • 15. april – subota
  • 16. april – Uskrs i nedelja
  • 17. april – Drugi dan Uskrsa

Četiri slobodna dana sredinom aprila u 2017 su idealna za neko kraće putovanje i to vam toplo preporučujemo. Rezervišite na vreme smeštaj i prevoz jer će tih dana biti svuda veliki gužva (imajte na umu da se Uskrs poklapa u kataličkoj i pravoslavnoj hrišćanskoj zajednici).

Način određivanja datuma Uskrsa

Način određivanja datuma Uskrsa je još nešto što je slično kod pravoslavnih i katoličkih vernika. Naime Uskršnja nedelja je direktno vezana za jevrejski praznik Pashu. Ovaj praznik je povezan sa izbavljivanjem Jevreja iz egipatskog ropstva i kao takav je jedan od najznačajnijih praznika u Judaizmu. Pasha takođe ima promenljiv datum i povezan je sa Mesecom i prvim prolećnim danima.

Danas postoji savremeniji način određivanja datuma katoličkog Uskrsa. To je Gausov algoritam. Zanimljiva je informacija da katolički Uskrs se uvek praznuje između datuma 22. marta i 25. aprila.

Srećan prazniik


Creative Commons – image, by ClaudioKapeller / pixabay.comThis post first appeared on Svet Putovanja – Tri Puta Putuj Pa Reci Hop!, please read the originial post: here

Share the post

Katolički Uskrs – 2017

×

Subscribe to Svet Putovanja – Tri Puta Putuj Pa Reci Hop!

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×