Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

7 secrete pentru poze de vacanță reușite

V-ați întors din concediu cu poze care nu reușesc să redea frumusețea și unicitatea locurilor în care ați călătorit? Sau chiar mai mult, acestea sunt plicticoase și lipsite de viață?

Chiar dacă nu aspirați să deveniți fotografi profesioniști, nu strică un minim efort pentru ca pozele de vacanță (și nu numai) să arate ca și scoase din revistă.

Și nu, nu vă trebuie un aparat scump pentru a face poze frumoase… câteva principii de bază pot face ca fotografiile voastre să fie instant mai bune; indiferent dacă ați capturat imaginea cu un aparat point-and-shoot, camera de la telefon sau un DSLR.

1. Regula treimilor

Împărțiți imaginea în 9 părți egale, cu ajutorul a 2 linii verticale și a 2 linii orizontale. Liniile pot fi imaginare sau se pot seta direct pe aparatul foto (inclusiv pe telefonul mobil). Folosiți cele patru puncte, formate la intersecțiile acestor linii, la alinierea subiectului sau a elementelor ce alcătuiesc compoziția fotografiei. Astfel aliniate, elementele compoziției vor crea mai multă tensiune, energie și interes comparativ cu simpla centrare a subiectului în imagine.

2. Regula liniilor

Liniile care sunt paralele orizontal sau vertical cu marginile fotografiei, fac ca fotografia însăși să devină una plictisitoare, neinteresantă. O fotografie devine mai dinamică dacă se „rup” acele linii orizontale și/sau verticale, în linii diagonale (aici intră și curbele). Aceste linii pot fi liniile unei clădiri, construcții, al unui obiect, drum, etc.

Cu ajutorul liniilor bine utilizate se poate crea senzația de perspectivă în fotografie, senzația de adâncime sau senzația de 3D. De exemplu: subiectul principal poate fi în planul 1, iar celelalte subiecte pot fi în planul 2 sau 3.

De asemenea liniile pot ajuta și la încadrarea subiectului.

3. Linia orizontului

Dacă linia orizontului e pusă chiar la mijlocul fotografiei atunci fotografia va fi plictisitoare. Pentru a păstra un raport plăcut, linia trebuie plasată ori în treimea superioară ori în cea inferioară a fotografiei, în funcție de ce anume vreți să accentuați: cerul sau elementele terestre.

Linia orizontului trebuie să fie, în general, dreaptă nu înclinată, pentru a evita senzația de dezechilibru (în scopuri artistice, în anumite situații merge și varianta înclinată).

4. Lumina

Pentru ca o poză să nu iasă întunecată, încercați să vă poziţionați cât mai aproape de o sursă de lumină. La fel, dacă altcineva vă fotografiază rugați-i să stea în fața sursei de lumină. Dacă intenția e ca subiectul din poză să semene mai mult cu o siluetă, procedați chiar invers: sursa de lumină va fi în spatele subiectului.

5. Zoom-ul digital

Dacă folosiți camera telefonului mobil renunțați la zoom, deoarece acesta se comportă foarte prost și distorsionează fotografiile. Dacă vreți detalii într-o fotografie, faceți o poză cu rezoluția maximă, pe care o puteți tăia după propriul plac, în timpul post-procesării.

6. Alb-Negru

Poza a ieșit plictisitoare chiar dacă ați urmat principiile mai sus menționate? Asta nu este un motiv să o ștergeți. La post-procesare încercați să o schimbați în alb-negru, acest filtru face minuni. Mulți dintre cei mai buni fotografi realizează fotografii în alb-negru, mai ales pentru portrete.

7. Post procesarea

Dacă și profesioniștii utilizează un software de post-procesare, de ce să nu o facem și noi. De fapt, cu cât aparatul și lentila este mai performantă, cu atât mai mult este nevoie de post-procesarea detaliilor din fotografii.

Aplicațiile noastre preferate sunt: Snapseed pentru telefonul mobil, Adobe Lightroom pentru desktop și Pixlr pentru varianta online. Desigur, puteți folosi aplicațiile voastre favorite sau orice alt program de editare. Veți putea ajusta cu ușurință expunerea, luminozitatea, contrastul, intensitatea culorilor, etc. iar diferența se va vedea imediat.
This post first appeared on Spotting, please read the originial post: here

Share the post

7 secrete pentru poze de vacanță reușite

×

Subscribe to Spotting

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×