Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

La intel·ligència artificial guanya la humana per primera vegada

Científics de la computació en la divisió DeepMind de Google, al Regne Unit, han anotat un nou rècord impressionant: la intel·ligència artificial (AI) per primera vegada, ha superat a un campió humà en l'antic joc de taula xinès Go.

La intel·ligència artificial guanya la humana per primera vegada

Go és un joc que es remunta a més de 2.500 anys d'antiguitat i en el qual, els jugadors competeixen per envoltar-se  pedra a pedra els uns als altres en un taulell. Encara que sovint es compara amb els escacs, ja que tots dos jocs ofereixen un repte estratègic seriós, la complexitat real de Go va molt més enllà de la dels escacs pel què fa a les seves possibilitats matemàtiques.
Investigadors de DeepMind diuen que tot i l'aparent simplicitat del joc, la quantitat de posicions possibles en aquest és més gran que el nombre d'àtoms de l'univers conegut.

La intel·ligència artificial guanya la humana per primera vegada

D'acord amb el nombre de Shannon, anomenats així pel matemàtic Claude Shannon, el mateix pot dir-se dels escacs. Shannon va calcular que el nombre de possibles posicions en els escacs com 10 elevat a 120, mentre que el nombre d'àtoms en l'Univers observable es pensa que és d'aproximadament 10 elevat a 80.
Depenent de la mida del taulell, Go s'ha dit que pot arribar tan alt com 10 elevat a 751, tot i que els investigadors de DeepMind el situen en 10 elevat a 170. En qualsevol cas, la complexitat afegida a Go fa que el desenvolupament d'una AI per dominar el joc encara sigui més desafiant.
Els mètodes tradicionals d'AI, que es basen en la construcció d'un arbre sobre totes les posicions possibles, no es poden utilitzar en el Go, així que cal disposar d'un enfocament diferent.

La intel·ligència artificial guanya la humana per primera vegada

Aquest enfocament va implicar la construcció d'un sistema anomenat AlphaGo que combina una recerca avançada en arbre, amb xarxes neuronals profundes. Les xarxes neuronals van ser entrenades per fer més de 30 milions de moviments en les partides disputades pels experts humans, fins al punt en què el sistema va aprendre a predir el moviment d'un jugador.
Després, els investigadors amb el jocs AlphaGo, van fer amb les seves xarxes neuronals ajustaments d'estratègies de prova i error en el transcurs de milers de jocs. Tot això controlat pels servidors de Google.
El primer desafiament públic d'AlphaGo va ser un torneig celebrat en contra d'altres programes de Go (joc basat en programari, en el qual es va derrotar clarament a la competència, perdent només un partit entre els 500 disputats). Però la veritable prova va ser contra el tres vegades campió d'Europa Go, Fan Hui.

La intel·ligència artificial guanya la humana per primera vegada

Com es pot veure en el vídeo, dels cinc partits jugats, cap el guanya al campió humà. És fascinant veure els millors moments del concurs, veient com Fan reacciona amb una barreja de frustració i admiració en veure la màquina ha estat més llesta que ell.
El problema de l'ésser humà és que de vegades, cometem errors molt grans, perquè som humans. De vegades estem cansats, de vegades ho volem guanyar tot i, per tant, tenim aquesta pressió. El programa no és així. És molt fort i estable, s'assembla a una paret.
El proper repte per l'AlphaGo és competir contra Lee Sedol, de Corea del Sud, considerat el jugador de Go més superior del món en l'última dècada. Els entusiastes del joc, continuen tenint l'esperança que el campió humà guanyarà aquest proper partit.


Font: Science-alertThis post first appeared on Getting Smarter And Smarter..., please read the originial post: here

Share the post

La intel·ligència artificial guanya la humana per primera vegada

×

Subscribe to Getting Smarter And Smarter...

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×