Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Protegir la Terra de les flamarades solars amb un gegantí escut magnètic en òrbita

En un món com l'actual, on depenem tant de la infraestructura elèctrica, la nostra estrella preferida podria jugar un paper catastròfic amb Les Flamarades Solars. És per això que un equip de Harvard proposa una solució insòlita: un gegantí escut magnètic.

Protegir la Terra de les flamarades solars amb un gegantí escut magnètic en òrbita

A més de l'evident dependència actual a les xarxes elèctriques, la nostra activitat humana també està lligada cada vegada més de les infraestructures ubicades en l'òrbita terrestre baixa, amb els satèl·lits de comunicacions i GPS. Per aquesta raó les flamarades es consideren un perill seriós.
L'estudi presentat fa uns mesos per un equip de científics de la Universitat de Harvard sota el títol de Impact and Mitigation Strategy for Future Solar Frares, reflecteix aquesta por i proposa una resposta fascinant.
Els investigadors expliquen que les flamarades solars han estat en marxa durant més de 150 anys, amb el famós esdeveniment Carrington de 1859. Des de llavors, l'home ha dedicat molt esforç a l'estudi de les erupcions solars des del punt de vista teòric.

Protegir la Terra de les flamarades solars amb un gegantí escut magnètic en òrbita
Imatge: NASA Goddard Space Flight Center

Gràcies a això, avui tenim un coneixement molt més ampli sobre l'espai. No obstant això i al mateix temps, l'home ha anat teixint una societat cada vegada més depenent de l'electricitat i la infraestructura espacial. Per això també, l'ésser humà s'ha fet més vulnerable als esdeveniments climàtics extrems. Segons explica Abraham Loeb, un dels investigadors:
"En termes de risc des del cel, la major part de l'atenció en el passat es va dedicar als asteroides. Aquests van matar els dinosaures i el seu impacte físic en el passat va ser el mateix que passarà en el futur, llevat que les seves òrbites siguin desviades. No obstant això, les flamarades solars tenen poc impacte biològic i el seu impacte principal estarà enfocat a la tecnologia. Fa un segle, no hi havia gran infraestructura tecnològica, els avenços han crescut exponencialment, de manera que el dany és altament asimètric entre el passat i el futur".

Un escut magnètic contra les flamarades solars

Protegir la Terra de les flamarades solars amb un gegantí escut magnètic en òrbita
Il·lustració de la proposta d'escut. Lingam and Loeb, 2017

Per abordar el problema, els investigadors de Harvard han desenvolupat un model matemàtic amb el qual avaluar les pèrdues econòmiques causades per l'activitat d'una flamarada solar en el temps. Aquest model va considerar el risc creixent de mal a la infraestructura tecnològica basat en dos factors.
En primer lloc, van considerar el fet que l'energia de les flamarades augmenta amb el temps, i el van unir al creixement exponencial de la pròpia tecnologia i el PIB al planeta. Van determinar que en escales de temps més llargues, els tipus de flamarades molt potents són molt més probables. Segons Loeb:
"Preveiem que dins dels propers 150 anys hi haurà un esdeveniment que causarà danys comparables a l'actual PIB nord-americà de 20 bilions de dòlars, i el dany augmentarà exponencialment en èpoques posteriors fins que el desenvolupament tecnològic es saturarà. Aquesta predicció no es va intentar abans. A més, suggerim una idea nova per reduir el dany de les partícules energètiques: un escut magnètic que no va ser proposat abans".

Protegir la Terra de les flamarades solars amb un gegantí escut magnètic en òrbita
Interacció del vent solar amb la magnetosfera. Wikimedia Commons
L'equip pensa que davant del possible col·lapse electrònic, hem de considerar la idea de col·locar un escut magnètic entre el nostre planeta i el Sol. Exactament i segons els seus estudis, hauria de col·locar-se en el punt L1 de Lagrange del sistema Sol-Terra, espai on seria capaç de desviar les partícules carregades i crear un arc de xoc artificial al voltant del nostre planeta.
I això és possible? Segons les seves estimacions, l'escut és tècnicament factible en termes dels seus paràmetres físics bàsics. L'equip va ser capaç de proporcionar una representació gràfica per a la construcció del mateix, fins i tot plantegen els costos aproximats. Segons Loeb:
"El projecte d'enginyeria associat amb l'escut magnètic que proposem podria prendre algunes dècades per construir en l'espai. El cost d'aixecar la infraestructura necessària a l'espai (unes 100.000 tones) probablement serà d'uns 100 milions de dòlars".
Un dineral però, com asseguren els investigadors, molt poc si ho comparem amb els danys que han calculat que suposarien les flamarades en un segle. Un enorme i gegantí escut en òrbita al punt L1 de Lagange podria ser la solució a aquestes poderoses tempestes magnètiques que anuncien l'apocalipsi, l'arribada d'una època sense Internet.

Font: Universe Today


This post first appeared on Getting Smarter And Smarter..., please read the originial post: here

Share the post

Protegir la Terra de les flamarades solars amb un gegantí escut magnètic en òrbita

×

Subscribe to Getting Smarter And Smarter...

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×