Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Per a què serveixen les espirals blanques que es veuen dins dels motors d'avió?

Si alguna vegada heu viatjat en un avió comercial és probable que hagueu vist aquests petits remolins blancs en el centre dels motors a les ales. Pot semblar senzill: la seva funció és avisar la tripulació en Terra quan el Motor turbofan està girant, oi? Però això no ho explica tot.

Per a què serveixen les espirals blanques que es veuen dins dels motors d'avió?

Aquestes espirals que s'anomemen nosecone serveixen per a dos propòsits: un és espantar els ocells i l'altre és identificar quan el motor del con està girant. És el mateix que Rolls Royce -el fabricant líder de motors a reacció- va dir-ne. Ells els van descriure com els remolins que espantaven als ocells explicant el següent:
"Els nostres motors aeroespacials tenen remolins pintats per indicar quan el motor gira mentre està a terra. Durant el vol, aquests remolins parpellegen quan el motor gira a gran velocitat, espantant als ocells i permetent-los volar lluny del motor".
Així que per avisar al personal de terra i per evitar les aus, sembla plausible. Si bé que dues fonts sòlides com Boeing i Rolls Royce estiguin d'acord podria fer pensar que s'ha acabat, però en realitat hi ha un munt d'informació contradictòria sobre tot això.

Protecció contra impactes d'aus
Hi ha una gran quantitat d'informació contradictòria sobre el valor de l'espiral com un mecanisme de prevenció d'atacs d'aus. Per exemple, el representant de Boeing, va dir que una de les funcions del remolí és "espantar els ocells", però si es llegeix un article a la revista Aero de Boeing, co-escrit per un doctorat en Seguretat dels Sistemes, diu que no és cert.

Per a què serveixen les espirals blanques que es veuen dins dels motors d'avió?

En la seva secció Conceptes erronis comuns sobre les impactes d'aus, l'article inclou "els colors dels avions i les marques del con de l'hèlix del motor ajuden a repel·lir a les aus".
Per afegir més confusió, tot i la nota de premsa de Rolls Royce que suggereix que el parpelleig del vòrtex quan gira repel·leix els ocells, el bloc d'aviació en línia AeroSavvy diu que va rebre la declaració següent de Rolls Royce:

"El nosecone (tant en termes de resistència com d'angle) està dissenyat per reduir el dany causat per l'impacte de les aus al motor i reduir l'acumulació de gel. Les espirals són allà com un advertiment a la tripulació de terra ... Durant el vol, les espirals no poden ser vistes per les aus perquè la rotació del motor va massa ràpid".

Així que sembla que tant Boeing com Rolls Royce es contradiuen en aquest punt.
Moltes altres fonts, incloent a aquest pilot de Lufthansa diuen que els vòrtex ajuden a mantenir a ratlla a les aus.
Però desafortunadament, com apunta AeroSavvy, a part d'un estudi esmentat en el New York Times sobre una aerolínia japonesa que sembla haver reduït els atacs d'ocells pintant ulls en els avions Boeing 747 i 767 i un altre petit estudi que semblava haver reduït els atacs d'ocells a Noruega, en realitat no hi ha molta investigació concloent que demostri que el vòrtex en el con de l'hèlix funcioni com un preventiu davant l'atac d'ocells.

Un senyal visual per a l'equip de terra

Per a què serveixen les espirals blanques que es veuen dins dels motors d'avió?

Pràcticament qualsevol font coincideix amb què l'espiral hi és per advertir a la tripulació de terra que el motor segueix girant, per la qual cosa el personal no ha de caminar-hi massa a prop.
Això té molt sentit. Si s'observen les làmines d'un ventilador d'escriptori normal, hom pot adonar-se que, a màxima velocitat, el full sembla una taca gairebé transparent. A la nit, i especialment sota una il·luminació LED, aquest ventilador pot semblar apagat.
L'aerolínia holandesa KLM, en el seu article sobre els remolins o vòrtexs, explica per què no sempre és fàcil per al personal de terra saber si un motor segueix funcionant, segons expliquen:

"El personal de terra pot escoltar el rugit ensordidor d'un motor de reacció en marxa? La veritat és que podria haver-hi diversos motors funcionant alhora prop de la tripulació de terra, a més, ells fan servir protecció auditiva. Si funcionen cinc motors, no sempre és obvi quin està funcionant i quin no".

El post parla sobre com l'espiral ajuda a resoldre aquest problema:

"Si un motor està funcionant, es pot veure una espurna blanca o un gir hipnotitzant, sempre depenent de la velocitat de rotació del motor. Aquest senyal visual és molt clar i adverteix tothom que han de mantenir-se allunyats dels motors de l'avió".


A l'article Aircraft cerca Spirals & swirls, AeroSavvy parla sobre el perillós que pot ser si algú de la tripulació de terra arriba a estar prop d'un turbofan:

"Treballar prop d'un motor de reacció corrent és extraordinàriament perillós. Un motor Boeing 737, funcionant al ralentí, té una zona de perill de 2,7 metres a la part davantera i lateral del motor".

Per a què serveixen les espirals blanques que es veuen dins dels motors d'avió?

Això vol dir que un ésser humà que camina en l'àrea de perill corre el risc de ser aspirat cap dins i ser consumit pel motor. Quan el motor està per sobre de l'empenta de ralentí, la zona de perill augmenta a 4 metres o més. Els motors de propulsió més grans, com els 777, tenen zones de perill molt més grans. És absolutament essencial que les tripulacions de terra puguin identificar un motor en funcionament i mantenir-se'n allunyat.
Així que clarament, l'espiral és una característica important per ajudar a mantenir la tripulació de terra fora de perill. Quant a l'impacte dels ocells, no sembla haver-hi moltes dades concloents que demostrin que aquests remolins mantinguin els ocells a distància.

Si més no, les tripulacions de terra semblen estar felices que les espirals hi siguin.

Font: GIZMODO


This post first appeared on Getting Smarter And Smarter..., please read the originial post: here

Share the post

Per a què serveixen les espirals blanques que es veuen dins dels motors d'avió?

×

Subscribe to Getting Smarter And Smarter...

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×