Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Com arriba l'electricitat?

Es podria viure sense electricitat? Cal pensar bé la resposta, perquè no és fàcil renunciar al mòbil, a Aquesta bombeta que il·lumina l'habitació a la nit, a la televisió, a la torradora els matins, a la rentadora, etcètera.

Com arriba l'electricitat?

L'electricitat, forma part de la vida de la gent i sembla un servei tan senzill com donar-li a un interruptor. Però darrera d'aquest gest hi ha molt més que cables: professionals, instal·lacions, protocols d'actuació ... No en va, i segons l'Associació Espanyola de la Indústria Elèctrica (Unesa), el sector genera, només al nostre país, més de 50.000 llocs de treball directes i de l'ordre dels 400.000 indirectes. És l'àrea empresarial que més clients té i aporta l'1,9% del PIB d'Espanya. És més, la inversió realitzada per les empreses elèctriques supera els 2.200 milions d'euros anuals, cosa que les converteix en les que més inversions fan en l'economia espanyola.

Les parts del procés
Cada dia milers de professionals treballen perquè no falti aquesta energia diària. Molts treballen com a tècnics en plantes de generació d'electricitat i formen part del primer pas del procés perquè la llum arribi a les llars. La generació, consisteix a transformar en electricitat una font d'energia primària.

Com arriba l'electricitat?

Les energies renovables tenen indubtables avantatges: entre d'altres, no produeixen emissions de CO2, generen pocs residus o redueixen la dependència de l'exterior, però també presenten alguns inconvenients, com és el cas de la seva intermitència: depenen del fet que hagi recurs, vent o sol.
Aquesta característica de les renovables, unida a la incapacitat d'emmagatzemar l'energia elèctrica en grans quantitats fa que aquestes tecnologies hagin de complementar-se amb d'altres, com els cicles combinats, que assegurin una resposta ràpida i eficaç per assegurar el subministrament energètic.
Les renovables necessiten d'altres energies per complementar-se, com els cicles combinats, que assegurin una resposta ràpida i eficaç per assegurar el subministrament energètic quan no hi ha vent o sol.
De qualsevol manera, si només es centra a Espanya i s'aten a l'últim Informe del sistema eléctrico español publicat per Red Eléctrica (RE), es veurà com les renovables també tenen un paper destacat en la producció global d'energia peninsular, ja que van ser el 36,9% del total al 2015.
El carbó i els cicles combinats van augmentar la seva producció pel que fa al 2014 i van significar l'any passat el 20,3% i el 10,1% de la producció peninsular d'energia elèctrica. Per la seva banda, la nuclear va aportar el 21,8% del total.

Com arriba l'electricitat?


Transport i distribució
Entesa aquesta primera fase i conegudes les fonts energètiques, n'hi segueix una altra: la de transport, que no és més que l'activitat que connecta l'energia generada a les centrals amb els punts de distribució als consumidors. Els parcs, els transformadors, el conjunt de línies i tots els elements elèctrics amb tensions superiors o iguals a 220 kv conformen aquesta xarxa que cobreix més de 42.000 quilòmetres de la geografia espanyola.
La distribució és la tercera fase i consisteix a portar aquesta energia des de les xarxes de transport fins als punts de consum. D'aquesta manera, les llars s'abasteixen de l'electricitat que necessiten. A Espanya hi ha cinc grans distribuïdores d'electricitat, i més de 300 petites distribuïdores. La seva funció: que el consumidor final rebi una bona qualitat del servei.

Com arriba l'electricitat?

L'electricitat arriba a les nostres llars
La comercialització d'electricitat és l'última fase de la cadena de valor. Aquesta activitat es desenvolupa per les empreses comercialitzadores d'energia elèctrica que compren l'energia en el mercat per vendre-la als consumidors i que puguin gaudir de l'electricitat a casa seva. Prémer l'interruptor i que per art de màgia s'encengui la llum, es carregui el mòbil, es pugui veure la televisió, posar l'aire condicionat, conservar els aliments a la nevera i el congelador, fer servir la rentadora i el rentaplats .... El procés perquè l'electricitat arribi a les llars és complex però funciona com una màquina greixada, dia rere dia, perquè puguem gaudir d'una vida més fàcil i còmoda. O pots imaginar-te com seria la teva vida sense l'electricitat? Sens dubte, seria molt més complicada.


Font: Expansión


This post first appeared on Getting Smarter And Smarter..., please read the originial post: here

Share the post

Com arriba l'electricitat?

×

Subscribe to Getting Smarter And Smarter...

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×