Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Current Affairs & General Knowledge 9 Dec – 14 December 2018

Current Affairs & General Knowledge 9 Dec – 15 December 2018

If you are looking for the daily general knowledge questions in Hindi and Current affairs in Hindi then you are at the right place. On this page, you will find the Current Affairs in Hindi of December 2018. You can also download the Current Affairs by clicking on the print this document button. For more general Knowledge you can check out the General Knowledge Category.

Current Affairs in Hindi 9 – 15 December 2018

1. किस प्रसिद्ध फुटबॉल खिलाड़ी को हल ही में पांचवी बार बैलन डी पुरस्कार से सम्मानित किया गया?
Ans: क्रिस्टियानो रोनाल्डो।

2. गूगल डूडल द्वारा हाल ही में किस भारतीय महिला पत्रकार को श्रद्धांजलि दी गयी?
Ans: होमी व्यारवाला।

3. संयुक्त राष्ट्र शांति सैनिकों पर किस देश में हुए हमलों में 14 की मौत हो गयी?
Ans: कांगो।

4. ग्रीन हाउस उत्सर्जन के लिए किस कंपनी ने लगातार तीसरी बार पीऍम ट्रॉफी जीती?
Ans: टाटा स्टील

5. किस देश की महिला फुटबॉल टीम पर प्रतिबंध लगाया गया?
Ans: डेनमार्क

6. भारत के किस राज्य में एक परजीवी पौधा पाया गया?
Ans: नागालैंड.

7. नवकृष्णा चौधरी सींचा उन्नयन योजना किस राज्य में शुरू की गयी?
Ans: ओडिशा

8. आजकल कौन से राज्य में बूढी दिवाली मनाई जा रही है?
Ans: हिमाचल Pradesh.

9. विश्व कैंसर सम्मेलन कहाँ आयोजित किया गया था?
Ans: मेक्सिको सिटी.

10. मिस इंटरनेशनल का ख़िताब किसने अपने नाम किया?
Ans: केविन लिलियाना (इंडोनिशिया).

11. ज़िम्बावे के राष्ट्रपति के रूप में किसे नियुक्त किया गया?
Ans: एमर्सन मननगाग्वा.

12. यूनिसेफ द्वारा जारी रिपोर्ट में किस देश में 4 लाख बचे भुखमरी से मर सकते हैं?
Ans: कांगो.

13. हाल ही में किस भारतीय अभिनेत्री को मदर टेरेसा पुरस्कार से सम्मानित किया गया?
Ans: प्रियंका चोपड़ा.

14.. किस भारतीय खिलाड़ी ने तीसरा दोहरा शतक बनाने का रिकॉर्ड बनाया?
Ans: रोहित शर्मा.

15. हाल ही में किस परमाणु पनडुब्बी को भारतीय नौसेना में शामिल किया गया?
Ans: आई एन एस कलावरी.

These are the most important General Knowledge and Current Affairs question in Hindi of the week 9 Dec to 14 December. Soon, we will be going to publish the next week General Knowledge. You can check out our General Knowledge directory by clicking on the below given links.

General Knowledge Directory

The post Current Affairs & General Knowledge 9 Dec – 14 December 2018 appeared first on ScholarGuru.



This post first appeared on GK& Current Affairs, please read the originial post: here

Share the post

Current Affairs & General Knowledge 9 Dec – 14 December 2018

×

Subscribe to Gk& Current Affairs

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×