Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Handvest maakt Product-Owner overbodig

Agile Scrum processDe Product-Owner rol bestaat niet meer. Ze moeten plaatsmaken voor een Handvest. Als je dit verkondigt zullen de Product-Owners schrikken en thuis hun zorgen delen.

Voordat we ingaan op hoe de Project-Owners rol moet worden vervangen is enige achtergrondinformatie noodzakelijk. Bij Scrum projecten doen zich namelijk een aantal knelpunten voor die typisch voor deze aanpak zijn:

 • Teveel technische knelpunten vertragen de sprints.
 • User Stories zijn onvoldoende uitgewerkt zodat niet duidelijk is wat er moet worden gebouwd.
 • Scrumteam en Product-Owner brengen te weinig tijd met elkaar door.
 • Het team is verspreid over het gebouw of bevind zich niet op dezelfde locatie.

De eerste wijzigingen

Wanneer je meerdere audits op scrum teams uitvoert, ga je patronen herkennen. De bovenstaande problemen komen vaak voor en vragen om veranderingen. De uitdaging is of teams deze veranderingen willen accepteren en hun problemen daadwerkelijk willen oplossen.

De eerste verandering is dat iedereen in een team in dezelfde ruimte moet werken. Ieder team krijgt een productspecialist (die niet langer de rol van Product-Owner op zich neemt), een UX-professional, een tester en verschillende ontwikkelaars.

Dankzij de Co-locatie treedt onmiddellijke een verbetering op omdat binnen de teams samenwerken eenvoudiger wordt.

Het project handvest

Handvesten helpt teams en organisaties erachter te komen welk resultaat ze willen bereiken. Ze kennen de projectdoelen en weten wie nodig is om dit te bereiken. Het is een waardevolle afstemmingsactiviteit over de volle breedte van de organisatie. Directie, management, materiedeskundigen en productie / verkoop / marketingmedewerkers, met iedereen die te maken krijgt met het eindresultaat vindt afstemming plaats.

Visie en missie

Terwijl co-locatie betere samenwerking mogelijk maakt, maken handvesten een betere planning, focus en afstemming mogelijk. De organisatie moet eerst een duidelijke visie, missie en doelstellingen formuleren. Dit leidt tot een handvest dat goedgekeurd moet worden door de opdrachtgever. Op dat moment weet de organisatie waarom het project bestaat en welk resultaat het moet bereiken. Bij iedere deliverable kan de organisatie vragen: “Draagt deze deliverable bij tot het bereiken van het project handvest?”

Commitment

De vraag waar het project toe moet leiden is nu eigendom van de hele organisatie. De teksten van het handvest, onderschreven door de organisatie, bedekken de muren van de co-locatie ruimte, duidelijk zichtbaar (in grote letters) voor iedereen die bij het project betrokken is. Ontwikkelaars, testers en UX-professionals hebben ook een stem in planning en het stellen van prioriteiten.

Planning

De planning wordt bepaald door het handvest. Het handvest kan externe doelstellingen hebben (bijv. Elimineer alle handmatige stappen in het nieuwe klantenregistratieproces vóór 15 oktober) of interne doelstellingen (bijv. Verwijder voor 30 augustus alle beveiligingslekken in niveau 1 of 2). Deze doelstellingen zijn er ​​om de missie te voltooien. De missie is er om de visie van de organisatie te bereiken.

Wat is er met de Product-Owner gebeurd?

Het team dat het project realiseert bevindt zich één locatie en wordt geleid door het handvest. Ze worden aangemoedigd om hun fysieke ruimte te veranderen en zo de samenwerking te verbeteren. De organisatie wordt aangemoedigd om het handvest opnieuw te charteren (dit wordt chartering genoemd, omdat het een lopende activiteit is).

Team inspanning

Het team (als deel van de organisatie die betrokken is bij het handvest) is sterk gefocust op het uitvoeren van het project om het handvest te voltooien. Iedereen wordt aangemoedigd om zo creatief mogelijk te zijn om het werk gedaan te krijgen op een snelle, gemakkelijke manier. Het team bepaalt samen hoe de meeste waarde wordt toegevoegd en welk kwaliteitsniveau vereist is voor het werk.

Eindgebruikers

Omdat er geen Product-Owner is wordt het team aangespoord om tijd door te brengen met eindgebruikers om meer te weten te komen over hun behoeften. Dit is niet meer de rol van één persoon. Een ontwikkelaar kan tijd besteden aan het observeren van eindgebruikers en een briljant inzicht krijgen in wat het meest nodig is. Een UX-professional kan een belangrijke fout in een workflow of een kwaliteitsprobleem in een functie ontdekken. Een productspecialist kan een belangrijke strategische behoefte vinden die nog niet wordt aangeboden of kan een vreselijke bug aan het licht brengen. Een tester kan degene zijn die diepgaand inzicht heeft in de behoeften van de eindgebruiker. Iedereen werkt samen om het project te realiseren.

Hoe zit het met meningsverschillen?

Uiteindelijk neemt de opdrachtgever (die het project financiert) de beslissing over wat moet worden gedaan bij onenigheid.

Een team dat eigenaar is van planning en prioriteiten stelt zorgt er voor dat iedereen voortdurend aandacht besteedt aan wat het belangrijkst is. Het handvest is cruciaal voor het elimineren van de rol van Product-Owner. Daarnaast blijft goed risicomanagement altijd essentieel. Het team moet streven naar opleveringen met de meeste waarde, waarbij de belangrijkste risico’s worden beheerst.

Veel teams zullen zeggen dat wat hier is beschreven, precies is hoe de Product-Owner bij hen functioneert. In dat geval is Product-Owner niet langer hun rol. Als een team samenwerkt om het resultaat te bereiken, zijn zij mede-eigenaar van het werk. In zo’n geval heb je de Product-Owner vervangen door teams die gezamenlijk het werk ownen om inspirerende resultaten te behalen. In de praktijk is dat veel beter dan het hebben Van Een Product-Owner.

LinkedIn GroupDiscussieer mee op LinkedIn.
-- Printbare PDF-versie --


Gerelateerde artikelen

 • Het onderkennen en managen van financiële projectrisico’s18 oktober 2017 Het onderkennen en managen van financiële projectrisico’s
 • Een website ontwerpen met Agile Design en Scrum, wat heb je nodig?19 maart 2012 Een website ontwerpen met Agile Design en Scrum, wat heb je nodig?
 • Het opbouwen en managen van een Agile projectteam27 oktober 2017 Het opbouwen en managen van een Agile projectteam
 • Prioriteren van projecttaken, de Best Practices16 juli 2018 Prioriteren van projecttaken, de Best Practices
 • Een website ontwerpen met Agile design en scrumteams5 maart 2012 Een website ontwerpen met Agile design en scrumteams
 • Het Agile werkproces21 augustus 2017 Het Agile werkproces
 • Taken van een Product Owner in Agile Scrum27 september 2017 Taken van een Product Owner in Agile Scrum
 • De actuele Product Backlog van een Scrum team11 maart 2018 De actuele Product Backlog van een Scrum team
 • Taken van een Scrum Master22 februari 2018 Taken van een Scrum Master


This post first appeared on ITpedia, The IT Knowlegde Source, please read the originial post: here

Share the post

Handvest maakt Product-Owner overbodig

×

Subscribe to Itpedia, The It Knowlegde Source

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×