Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Wat is Serverless Computing?

Screen - KPIServerless Computing is een architectuur waarbij software-uitvoering volledig Wordt beheerd door een cloudprovider. Dit staat haaks op de traditionele methode om applicaties te ontwikkelen en deze op servers in te zetten.

Het betekent dat ontwikkelaars zich geen zorgen hoeven te maken over het beheer, de provisioning en het onderhoud van servers bij het implementeren van software. Eerder moest een ontwikkelaar bepalen hoeveel opslagcapaciteit en databasecapaciteit pre-deployment nodig zou zijn, wat veel tijd in beslag neemt.

Wat is AWS Lambda?

AWS Lambda is een computerservice van de cloudverkoper Amazon Web Services (AWS) waarmee je dit kunt doen: code uitvoeren zonder servers in te richten of te beheren. AWS rekent een tarief voor de rekenkracht die je gebruikt in stappen van 100 milliseconden. Ontwikkelaars kunnen zich concentreren op hun code en eventtriggers en AWS zorgt voor de rest.

Als een event wordt geactiveerd wordt een stuk infrastructuur dynamisch toegewezen om de code uit te voeren. Wat er onder de motorkap gebeurt, is dat een Linux-container op een computer wordt gestart en dat details, metadata over het event, in de container worden doorgegeven op het moment van uitvoering.

Serverless is niet alleen beschikbaar voor AWS-klanten. IBM OpenWhisk is een alternatieve op events gebaseerde architectuur. Google heeft cloudfuncties voor ontwikkelaars om single-purpose, stand-alone functies te creëren die reageren op cloud-events zonder de noodzaak om een ​​server- of runtime-omgeving te beheren. En Microsoft heeft Azure WebJobs voor het uitvoeren van applicaties zonder zich zorgen te hoeven maken over servers en infrastructuur.

Een metafoor over serverless computing zegt: Vroeger waren je servers net als huisdieren, als ze ziek werden, moest je ze weer gezond maken. Met cloud was het vee dat je liet grazen in telkens verschillende weilanden. Met serverless computing is er geen vee, alleen je applicatie. Je hoeft niet na te denken over het voeden of de gezondheid van je applicatie, alle processing is geregeld.

Nieuwe applicaties kan je probleemloos opnemen, als je een bestaande software hebt, moet je deze eerst migreren. Voor nieuwe apps is dit een eenvoudige manier om kosten te besparen en de betrouwbaarheid te verbeteren.”

Serverless Klanten

Serverless is geschikter voor nieuwe applicaties waardoor het meestal de architectuur bij uitstek is voor startups, maar ook steeds meer bestaande bedrijven haken aan.

Klanten van bedrijven die al met Lambda werken, zijn onder meer Thomson Reuters, Finra, Hearst, Vevo en Expedia en AWS verwacht meer groei in het aantal klanten. Het zijn niet alleen jonge bedrijven die de weg naar serverless vinden, de grootste bedrijven hebben ontdekt dat dit voor hen de meest kosteneffectieve manier van computing is. Serverless wordt mainstream en je ziet dat grote organisaties op zoek zijn naar dit model om de kosten te verlagen en de betrouwbaarheid en schaalbaarheid te verbeteren.

Het volledige cloudplatform van Accenture is gebaseerd op een serverloze architectuur met AWS Lambda en API Gateway. Dit is het platform van de AWS-competentiepartner om klanten te helpen bij het beheren van hun cloudsources.

De prijs van Serverless Computing

In een analyse van serverless cloud pricing ontdekte Owen Rogers dat serverless voor de meeste nieuwe applicaties een lagere cost of ownership (TCO) biedt dan virtuele machines (VM’s).

De belangrijkste kostenbesparing vormt de tijd van de systeembeheerders omdat het aan bieden, configureren en beheren van infrastructuur vervalt. Tevens worden gebruikers alleen gefactureerd voor de tijd dat ze het platform actief gebruiken.

Het rapport vergeleek serverloze aanbiedingen van vier grote cloudproviders – AWS, Google, Microsoft en IBM – en concludeerde dat IBM de minst dure service biedt, waarbij Microsoft toonaangevend is als het gaat om bepaalde configuraties. IBM viel ook op omdat het gebruikers in staat stelt om exacte geheugenvereisten te kiezen.

Rogers merkt op dat het serverloze prijsmodel “in essentie hetzelfde model is dat wordt gebruikt door VM’s, waarbij grootte en bedrijfstijd de basis vormen voor de kosten. De vergelijking tussen VM en Serverless is dus goed te maken. Het aantal maal dat een service wordt gebruikt wordt ook in de berekening opgenomen vanwege het variabele aspect van serverless computing.

Er is meer goed nieuws voor de klant want er zijn ook grote overeenkomsten in prijsberekingen van de verschillende aanbieders hetgeen prijsverlagingen bevorderd. Kortom: er is geen beter moment om zonder server verder te gaan.

LinkedIn GroupDiscusseer mee op LinkedIn.Boeken over dit onderwerp

DYA – Infrastructuur

Auteur: Daniël Jumelet
De IT-industrie doet er alles aan om complexiteit voor gebruikers af te schermen. IT wordt meer en meer een nutsvoorziening. Maar achter het stopcontact moet er heel wat ingeregeld worden om ervoor te zorgen dat die nutsvoorziening ook dat doet wat gebruikers ervan verwachten. Dit vergt het uiterste van de IT-manager. Aan de ene kant nemen de eisen ten aanzien van beschikbaarheid en schaalbaarheid alsmaar toe, terwijl aan de andere kant de grote IT-leveranciers in duizelingwekkend tempo nieuwe hard- en software op de markt brengen. De grote uitdaging voor een organisatie is dan ook de IT-infrastructuur mee te laten evolueren met zowel de behoeften van de organisatie alsook de nieuwe technologische mogelijkheden.
Europrijs: 54,95
Bestellen

Tmap Infrastructuur

Auteur: Conrad Horsten
De ICT-infrastructuur is het fundament voor alle ICT-voorzieningen en de juiste kwaliteit van onze ICT-infrastructuur is daarom belangrijk.
Europrijs: 9,99
Bestellen

-- Printbare PDF-versie --


Gerelateerde artikelen

  • Cloud Computing31 oktober 2011 Cloud Computing
  • In de wolken met “the cloud”?26 april 2011 In de wolken met “the cloud”?
  • Cloud Computing: De ‘driver’ voor Het Nieuwe Werken?7 juli 2011 Cloud Computing: De ‘driver’ voor Het Nieuwe Werken?
  • De multi-cloud strategie20 oktober 2017 De multi-cloud strategie
  • Outsourcing van onderhoud en verwerking3 september 2017 Outsourcing van onderhoud en verwerking
  • De cloud, een mistige propositie12 juli 2011 De cloud, een mistige propositie
  • 5 tips voor het voorkomen van beschadigde bestanden15 augustus 2017 5 tips voor het voorkomen van beschadigde bestanden
  • De betekenis van cloud certificering18 september 2017 De betekenis van cloud certificering
  • 9 oktober 2017 Zorgen over Cloud Backup


This post first appeared on ITpedia, The IT Knowlegde Source, please read the originial post: here

Share the post

Wat is Serverless Computing?

×

Subscribe to Itpedia, The It Knowlegde Source

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×