Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Kan ITIL overleven in een Agile Wereld

Het ITIL- framework (Information Technology Infrastructure Library) biedt Best practices om IT-services af te stemmen op de behoeften van een onderneming, de klantervaring te optimaliseren en de bedrijfsgroei en risicobeheer te vereenvoudigen.

ITIL-best practices worden algemeen erkend als de industriestandaard voor bedrijven die het beste willen zijn op het gebied van klantgericht servicebeheer. Maar met vijf dikke boeken die elk stadium in de IT-servicemanagement (ITSM) levenscyclus behandelen, iedere compleet met zijn eigen processen, procedures, taken en checklists – lijkt het ITIL-framework nauwelijks op één lijn te liggen met de Agile “I-code, I test mindset.

Het conflict in context

Change managementAls ITIL en Agile samen worden besproken, is het meestal in de context van hoe ITIL processen (zoals change management) vertragend werken ​​en een snelle levering belemmeren.

Change Managementprocessen kunnen bijvoorbeeld een herziening en advies van de Change Advisory Board (CAB) betreffen over alle liggende wijzigingsverzoeken. Deze verzoeken gaan vergezeld van schijnbaar eindeloze rij van akkoordverklaarders. Velen begrijpen de impact van de wijziging misschien niet eens of worden zelf getroffen door de verandering in kwestie. En ondanks dat elke wijziging op een tweewekelijkse of maandelijkse basis methodisch moet worden beoordeeld en geaccordeerd voordat ze doorgaat, zijn noodprocedures voor noodsituaties een normaal onderdeel geworden zodat het bedrijf door kan blijven draaien. Er wordt een groot risico genomen om te voorkomen dat het werk tot stilstand komt terwijl accorderingen hun weg banen door het omslachtige proces van change management.

De ITIL-misvatting

Ja, change management is een ITIL-proces, maar iteratieve vooruitgang is ook een leidend ITIL-principe. Bedrijven die Een Agile benadering hanteren, houden zich echter doorgaans niet bezig met ITIL in de context van incrementele feedbacklussen die het voortdurend leren en aanpassen ondersteunen.

In feite kunnen agile processen niet succesvol zijn zonder ITIL-principes. ITIL neemt de agile discipline van idee tot realisatie over. ITSM ondersteunt de volledige levenscyclus om verbeteringen live te laten gaan met een proces dat iteratief en niet beperkend is. Snelle, kleine verbeteringen worden geprioriteerd en beoordeeld in de context van de algemene visie voordat ze worden geïmplementeerd. Het proces is voltooid door terug te kijken om zo geleerde lessen te identificeren. De focus ligt altijd op het leveren van klantwaarde en het iteratieve proces levert sneller waarde op. Dit lijkt verrassend veel op agile …

ITIL en Agile: zij aan zij

De aanpak van ITIL voor continue serviceverbetering is procesgericht, maar houdt zich ook aan de belangrijkste KPI’s om beter, sneller en veiliger te werken.

Agile’s vier belangrijke waardepunten sluiten nauw aan bij de negen leidende principes van de ITIL-arts:

Agile Key Values ITIL-Uitgangspunten
Individuen en interacties Ontwerpen voor ervaring
Werkende software Focus op waarde
Klantensamenwerking Werk holistisch, voortgang iteratief, observeer direct, wees transparant, werk samen
Reageren op verandering Hou het simpel

Culturele hindernissen voor een Agile – ITIL-succes

Net als ieder ander proces dat met de tijd kan en moet worden verbeterd, staat het change managementproces open voor verbeteringen. Nieuwe vaardigheden, nieuwe technologie en een beter begrip van de behoeften van uw klanten vragen om een voortdurende herziening van het bestaande proces.

In plaats van hoog-risico noodmaatregelen te gebruiken in een poging om een ​​vertraagd change managementproces te versnellen is het beter om het proces te analyseren en te herzien. Bedrijven die snellere change managementprocessen willen creëren moeten “terug naar de roots” gaan om de doelen en doelstellingen van de processen te herijken.

Deze praktijk is van toepassing op alle ITSM-processen. Agile-driven en ITIL-based best practices ondersteunen kleine, continue verbeteringen voor snelle, meetbare resultaten. Als regels en procedures niets meer toevoegen aan klanttevredenheid en bedrijfswaarde (wat de primaire doelstellingen van een agile onderneming zouden moeten zijn), moeten ze stapsgewijs en iteratief worden gewijzigd.

LinkedIn GroupDiscusseer mee op LinkedIn.Boeken over dit onderwerp

ITIL A Pocket Guide – 2011 Edition

Auteur: Jan van Bon
Het primaire doel van deze pocket guide is een snelle referentie te bieden van ITIL. Zodoende is dit een zeer waardevolle hulp voor alle managers die actief zijn binnen Service Management.
Europrijs: 18,55
Bestellen

ASL 2 – Een framework voor applicatiemanagement

Auteur: Remko van der Pols
ASL, application Service Library, is als publicdomain-standaard hét procesframework voor applicatiemanagement. Dit handboek geeft u een gedegen en compleet overzicht van ASL 2, een evolutionaire vernieuwing van het succesvolle en breed toegepaste ASL framework. ASL ondersteunt u bij het inrichten van applicatiemanagement, onder andere door de best practices die te vinden zijn op de website van de ASL BiSL foundation. ASL is daardoor ook een kennisnetwerk. Bovendien sluit ASL aan op andere frameworks zoals BiSL (voor business information management) en ITIL.
Europrijs: 42,35
Bestellen

-- Printbare PDF-versie --


Gerelateerde artikelen

  • De rol van service management in een Agile omgeving19 augustus 2017 De rol van service management in een Agile omgeving
  • Waarom is Helpdesk software een kritische bedrijfsmiddel voor ICT-bedrijven?24 april 2017 Waarom is Helpdesk software een kritische bedrijfsmiddel voor ICT-bedrijven?
  • Wat is ITIL?30 oktober 2017 Wat is ITIL?
  • Rapport - verslag5 februari 2011 Driving Change: Drive Safely (Checklist)
  • Rapport - verslag5 januari 2011 Problemmanagement formulier
  • Problem Management na in productie name14 augustus 2017 Problem Management na in productie name
  • Releases en change-management bij maatwerkapplicaties26 januari 2011 Releases en change-management bij maatwerkapplicaties
  • Rapport - verslag1 november 2017 Wat betekent Best Practice?
  • ASL BiSL Foundation16 februari 2011 BiSL meetbaar gemaakt


This post first appeared on ITpedia, The IT Knowlegde Source, please read the originial post: here

Share the post

Kan ITIL overleven in een Agile Wereld

×

Subscribe to Itpedia, The It Knowlegde Source

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×