În ziua de azi, sunt mulţi oameni cărora le lipseşte concentrarea, orientarea şi motivaţia. De exemplu, mulţi părinţi sunt îngrijoraţi de felul nepotrivit în care copiii lor îşi folosesc timpul, atât în ceea ce priveşte activităţile profesionale, cât şi cele recreative. De fapt, stabilirea scopurilor reprezintă o aptitudine, şi prin urmare, poate fi învăţată.
Odată însuşită, ea ne va ajută să scăpăm de stres. De exemplu, când avem foarte multe de făcut şi ne simţim copleşiţi, care este cel mai firesc lucru pe care îl putem face? Să alcătuim o lista! Ce înseamnă aceasta? Este o activitate de stabilire a scopurilor, care ne ajută în acţiunile noastre. Odată ce ne-am întocmit o lista, avem tendinţa să ne simtitm mai bine, încercăm un sentiment de uşurare. Mulţi dintre noi fac o pauză după alcătuirea listei, chiar dacă nu ne-am uşurat povara încă.
Un scop este acel lucru dorit de cineva. Poate fi gândit ca o problema pe dos. Problema este că nu am atins deadline-ul pentru proiectele pe care le aveam de rezolvat. Scopul, este să îmi termin proiectele la timp. Fără scopuri, nu avem nici o direcţie. De asemenea, este necesar să identificăm scopurile secundare şi să ne definim prioritatea.
De exemplu, dacă scopul tău este să fii o persoană populară, scopul secundar este să faci pe grozavul sau să câştigi bani. Aceste scopuri pot intră în conflict. Dacă devii conştient de ele, poţi amâna recompensele.

  •  Gândește-te la ceea ce pot face! - Învăţând să gândeşti înainte să acţionezi, înveţi cum să îţi controlezi impulsurile. De asemenea, este bine să gândeşti creativ. Este ceea ce se numeşte “gândire liberă”, care nu se conformează şabloanelor. Pentru această este necesar un proces de brainstorming. Este important să te gândeşti la cât mai multe lucruri, căci pe parcurs, poţi combina sau rafina idei. Cu cât ai mai multe soluţii, cu atât sunt mai mari şanse să obţii ceea ce vrei. 

  • Imaginează rezultate! - Odată ce te-ai gândit la lucrurile pe care le poţi face după ce ai rezolvat problema, trebuie să îţi închipui ce s-ar întâmpla dacă ai pune lucrurile în practică. 

  • Alege cea mai bună soluţie! - Asigura-te că ai găsit soluţia potrivită. Poate fi nevoie să faci din nou unul sau mai mulţi dintre paşii anteriori, însă poţi şi combina mai multe soluţii.