Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Težak ranac deformiše kičmu: Ne dozvolite prvacima da nose torbu težu od 2 kilograma!

S obzirom da je promena postepena, možda je isprva ni ne shvatite, ali može se pretvoriti u veliki problem.

Evo kako da otkrijete da li vam je Ranac previše težak.

Otprilike 80 odsto odraslih oseti bol u donjem delu leđa u nekom trenutku svog života, a podizanje ili nošenje teških predmeta može doprineti ovom problemu. I dok se čini da je pravilo da deca imaju ranac napunjen udžbenicima i priborom, to nije dobra ideja. Prema studiji objavljenoj  2018. godine, nošenje ruksaka težine više od 10 procenata telesne težine deteta povezano je sa bolovima u leđima i vratu. To znači da, ukoliko đak prvak ima 20 i nešto kilograma, nikako ne bi smeo da nosi ranac koji je teži od 2 kilograma!

Možda ćete biti šokirani kada saznate kako ranac može negativno da utiče na vaše telo, ali imamo i dobre vesti: Samo nekoliko jednostavnih, stručno odobrenih pravila mogu da vam čuvaju leđa – i leđa vaše dece – sigurno. Pogledajte kako da saznate da li je ranac pretežak za vas ili vaše mališane.

škola ranac

Foto: Pixabay

Težak ranac vam onemogućava pravilno držanje

Verovatno ne shvatate koliko težak ranac utiče na vaše držanje. Ali to možete i sami da proverite: stojite normalno bez ruksaka, a zatim ga podignite do ruba preko ramena i pogledajte kako vam se pomera celo telo. Ovaj efekat možete videti i kod dece, gde je možda još dramatičniji.

– Prvi znak previše teškog ruksaka je kada povuče dete unazad, izazivajući ga da se nagne na bokovima ili u leđa. Ovo rezultira neprirodnom kompresijom kičme i smanjuje ravnotežu, olakšavajući pad i povredu – kažu ortopedski stručnjaci.

Težak ranac krivi kičmu

Dok se naginjete napred da nadoknadite težak ranac, izmenjeno držanje može da dovede do problema sa poravnanjem u kičmi.

– Dugoročno nošenje teškog ranca svakog dana može da prouzrokuje neusaglašenost kičme i da ubrza degenerativni proces normalnog starenja kičme. Takođe, mšići mogu da podvrgnu prekomernoj upotrebi, što zauzvrat može da bude podložno povredama – kažu lekari fizičke medicine i rehabilitacije.

škola ranac

Foto: Pixabay

Osnovni mišići slabe

Kada teški ranac natera da se nagnete napred, možete početi da gubite snagu na trbuhu i leđima.

– Prekomerno naginjanje prema napred takođe može da rezultira prevelikim stresom na donjem delu leđa, poput ponavljajućeg naginjanja prema napred. Vremenom, mišići leđa mogu da oslabe, što može rezultirati bolovima u leđima.

Mogli biste da osetite glavobolju

Težak ranac, posebno ako ga nosite prenisko na telu, može početi da opterećuje mišiće vrata i posledično da izazove glavobolju.

– Ranac može da nanese više od povrede leđa; oni takođe često pogađaju vrat i ramena. Ako vas svakodnevno muče glavobolja ili ukočenost i trnci, pokušajte da se odmorite iz ruksaka. Težak ruksak može da doprinese glavobolji i hroničnoj nelagodi u vratu zbog povećanog opterećenja zadnjeg dela. – objašnjavaju ortopedi.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Prvacima nikako težak ranac zbog pravilnog razvoja

Kako se kičma vašeg deteta raste i menja, od presudne je važnosti da ga zaštitite.

– Kičma adolescenta je sastavljena od 33 kostiju pršljenova sa diskovima koji služe kao amortizeri. Dok nošenje teškog ranca može biti problematično i za odrasle i za decu, deca su posebno u opasnosti. Oni imaju manju svest i koordinaciju, što znači da im je puno lakše da upadnu u„ loše “posturalne navike”. Naučite ih kako da stoje, hodaju i koriste rance na odgovarajući način.

Još jedno ključno pravilo je da zaboravite na torbe koje se nose na jedno rame! Tako ćete se od težine kriviti na jednu stranu i izazvaćete bol u leđima i vratu!

Pročitaj još:

Ne, nije u pitanju razmaženost: Istraživanja pokazala zašto deca odbijaju da jedu povrće

Počela je škola! Ovo objasnite vašem đaku prvaku

Dete vam kreće u školu? Ako ima OVAJ problem, obavezno to naglasite na sistematskom pregledu!This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Težak ranac deformiše kičmu: Ne dozvolite prvacima da nose torbu težu od 2 kilograma!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×