Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Mirne, tihe i nežne: Sve Tijane imaju u svom imenu simboliku koja izaziva divljenje!

Etimološka je pretpostavka da je poreklo Imena Tijana, od reči “tih” u značenju miran; ćutljiv, ili pak od ličnog slovenskog imena Tihana. Postoji pretpostavka da se u govoru slovo ili glas “h” ili  izgubio ili je zamenjen slovom “i” te potom i slovom “j”, tako da je od imena Tihana, najpre postalo ime Tiana, a potom i Tijana.

Preneseno značenje Imena Tijana podudara se sa njegovim osnovnim prevodom, te se odnosi na – “one osobe koje su tihe i mirne”; “osobe blage naravi”; “one koje su nežne i suptilne”; “one koje su skromne i povučene osobe”; “tiha”; “mirisna”; “lepa kao cvet”; “tišina i mir”; “nežnost”.

Dete

Foto: Profimedia

Postoji i hipoteza o latinskom preklu imena Tijana, a od reči “tija”, “tia”, a u značenju – mirisno; mirnino drvo; mirisno drvo; drvo mirne.

U Sloveniji se recimo, danas ime Tijana, smatra izvedenim imenom od staro-slovenskog imena Tatjana, dok se u nekim slovenskim zemljama (Rusija; Ukrajina), verovali ili ne, Ime Tijana Smatra varijantom imena Katarina (preko imena Tanja – Tatjana – Tatijana – Tijana). 

Bilo kako bilo, ovo ime nosi lepu simboliku i asocira na nežnost i mir, a to je dovoljno razloga da vaša mezimica bude nosilac imena Tijana, zar ne?

Pročitaj još:

“Boginja” na zemlji i dar sa neba: Evo koje je tačno značenje imena Teodora

Slatka kao šećer i draga koliko i najiskrenije dete: Upoznajte se sa simbolikom imena Slađana!

Njima su zvezde naklonjene i prave su “sveznalice”: Svaka Jovana bi trebalo da zna simboliku svog imena!This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Mirne, tihe i nežne: Sve Tijane imaju u svom imenu simboliku koja izaziva divljenje!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×