Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Mesto na kom se rodila ideja za “Igru prestola”: Island kao zemlja najčistijeg vazduha i najbistrije vode

Prvo što treba da znate o Islandu jeste to da je to neverovatno magična zemlja. Zemlja gde građani veruju u trolove, gde im poklone za Novu Godinu donosi grupa od 13 vilenjaka, gde nema komaraca i grmljavine, gde je vazduh najčistiji, a voda najbistrija.

Većina Islanda je prekrivena lavom, tako da nije ni čudno što je Nil Armstrong na ovom tlu imao pripreme pre odlaska na Mesec.

Do Islanda (Rejkjavika) je najlakše i najjeftinije doći preko niskobudžetnih avio kompanija iz Budimpešte i let traje 4h. Tokom zime karte su jeftinije, a leti mogu biti i oko 400 evra, bez prtljaga, imajte to na umu.

Kada smo se spremali za ovo putovanje nismo znali šta da očekujemo. Jedno je šta vidite na ekranu, a nešto sasvim drugo uživo. Sve fotografije i snimke koje smo tamo napravili ne mogu da pokažu lepotu koju Island pruža.


View this post on Instagram

A post shared by Putujući ranac (@skarletohara__) on

Ono sto je zanimljivo jeste da je na Islandu čuveni pisac Žil Vern dobio inspiraciju da napiše knjigu “Put u središte zemlje”, a da ne pričamo i o Džordžu R. R. Martinu koji je upravo ovde dobio ispiraciju za kultnu Igru prestola (“Game of Thrones”).

Kada dođete na Island potrudite se da iznajmite auto, jer bez kola teško da može nešto da se vidi osim Rejkjavika. Mi smo taj grad obišli za jedan dan, jer nije preterano veliki. Do ostalih turističkih mesta se može doći i preko lokalnih agencija, ali su ture skuplje i isplatljivija varijanta su kola. Ni jedna tura nije ispod 100 evra po osobi.

Rejkjavik je najseverniji glavni grad na svetu i na islandskom jeziku Rejkjavik znači “dimni zaliv” zbog brojnih termalnih izvora i gejzira koji se tu nalaze.

Foto: Putujući ranac

Foto: Putujući ranac

Jedna od najvećih znamenitosti Rejkjavika jeste crkva “Hallgrimskirkja” koja se nalazi u centru i koja je toliko visoka da se njen toranj može videti iz skoro svakog dela grada. U nju se može ući i popeti liftom do tornja odakle se pruža prelep vidikovac na grad. Cena za vidikovac je 8 evra.

Ispred crkve se nalazi statua “Leifur Eiríksson”, prvog Evropljanina koji je otkrio Ameriku. Prema podacima smatra se da je to bilo 100 godina pre Kristofera Kolumba.

Foto: Putujući ranac

Foto: Putujući ranac

U blizini ove crkve se nalazi i glavna ulica za kupovinu “Laugavegur”, u kojoj se nalazi najviše prodavnica suvenira. Kada pomislite da vam pored okeana ne treba ništa više, šetajući naletite na jezero “Tjornin”. Tu najviše dolaze porodice sa decom kako bi hranili labudove, patke i druge ptice. Blizu šetališta se nalazi i “Harpa” koncertna dvorana, koja je sagrađena 2011. godine.

Jedna od jako lepih destinacija jeste ostrvo “Grotta” gde se nalazi svetionik. Kada je oseka možete da dođete do svetionika i uživati u pogledu sa njega. Dosta mladih se na tom mestu okuplja i čeka zalazak sunca. Od “Harpe” do svetionika ima nekih sat vremena hoda.

Foto: Putujući ranac

Foto: Putujući ranac

Dok šetate pored okeana ne možete da zaobiđete metalni brod “Solfar” ili “The Sun Voyager” koji predstavlja brod snova.

Foto: Putujući ranac

Foto: Putujući ranac

I takođe veoma važna stvar, nemojte otići sa Islanda, a da niste probali njihov sladoled. Jedan je od najlepših sladoleda koje smo ikada probali, a verujte nam – probali smo ih dosta.

Rečima se ne može opisati osećaj koji smo imali dok smo obilazili Island. Tamo imate utisak kao da ste na drugoj planeti koja je stvorena za vas. Ako imate prilike i mogućnosti, neka vam Island bude jedna od destinacija koju ćete posetiti ove zime.


View this post on Instagram

A post shared by Putujući ranac (@skarletohara__) on

Srećan put

Pročitaj još:

Vodopad iz serije “Vikinzi” visok je 62 metra: Prođite sa nama kroz njegove slapove i upoznajte Island!

Otkrili smo kako je gejzir dobio ime i koji je najveći: Ovako izgleda Island iznad mlaza vruće vode!

Koračajte putem Dostojevskog i Tolstoja: Ovih 10 stvari bi trebalo da vidite u Sankt Peterburgu!This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Mesto na kom se rodila ideja za “Igru prestola”: Island kao zemlja najčistijeg vazduha i najbistrije vode

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×