Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Vesele, razigrane i dosta raspevane osobe: Da li vi poznajete osobe koje se zovu Slavica?

Lično žensko ime Slavica je jedno od starih ili tradicionalnih srpskih Imena, i pretpostavlja se da ima koren u reči “slava” što samim tim označava nekog ko je predodređen da bude slavan. Danas je veoma retko ime i daje se samo povremeno kako u našoj tako i u zemljama regiona.

Sa druge strane, ako se uzme u obzir staro-slovensko poreklo imena Slavica, smatra se da je ime poteklo od imena “Slaven”, a u značenju – praotac svih slovenskih naroda ili Stari Sloven. Neki etimolozi pominju i teoriju o poreklu imena od reči “slavuj”, koji je ime ptice pevačice, pa se smatra da u “bukvalnom” prevodu ime ima značenje – pevati; radovati se; veseliti se.

srećna devojka, osmeh

Foto: Profimedia

Samim tim, možemo da zaključimo da ime Slavica, ima nekoliko potencijalnih i mogućih “prenesenih” značenja – “ona Koja je slavna”; “osoba koja je predodređena za slavu”; “ona koja je slavljena”; “osoba koja je kao slavuj”; “ona koja lepo peva”; “osoba koja je vesela i razdragana”; “žena koja je slavljenica”; “ona čije se ime ili rođenje slavi”; “slavna”; “slavljena”; “slava”; “vesela i radosna osoba”.

Nadimci koji su vezani za ime Slavica su vrlo retki, i najčešće su u pitanju Slavka ili Slava, dok su i imena koja su “varijantna ili izvedena” od ovog ženskog imena, obično takođe vrlo retka, i to su imena Slavena; Slavujka; Slavenka; Slavija; te muška imena Slavko; Slaviša ili Slaven. 

Ko još ne bi voleo posle ovakve priče da nazove ćerku Slavica?

Pročitaj još:

Jasna, svetla i besprekorna: Saznajte simboliku i značenje imena Danica!

Jaka žena sa nežnom stranom koja dominira: Upoznajte se sa simbolikom imena Hana!

Ime koje u sebi nosi simboliku geografskog porekla: Da li znate neku Lidiju?This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Vesele, razigrane i dosta raspevane osobe: Da li vi poznajete osobe koje se zovu Slavica?

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×