Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Otvoren Serbia Fashion Week: Veče emocija i sećanja na najveće srpske heroine

Najveća nedelja Mode u jugoistočnoj Evropi dala je svoj doprinos obeležavanju stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji izložbom kolekcije Tuga, sećanje i lepota proslavljene akademske  slikarke i dizajnerke Ivanke Jevtović. Veče je obilovalo emocijama, notom sentimentalnosti, a čitava svečanost upotpunjena je zvucima gudačkog kvarteta Arsa Longa. Svim prisutnim posetiocima najpre se obratila upravnica Galerije, Tijana Palkovljević koja je stavila akcenat na modu kao vid umetnosti i navela da se nikako ne sme zanemariti značaj koji moda ima, kako za Novi Sad tako i čitavu zemlju.

Serbia fashion week

Foto: Svetlana Braun

Ona iskreno veruje da je kultura sećanja nešto što se neguje, a obeležavanje jubileja najbolji način da pamtimo i da nekim budućim generacijama prenesemo one najvažnije trenutke iz naše istorije. Saradnja Nacionalne nedelje mode i Galerije Matice srpske traje već godinu i po dana i uz zajedničko nastojanje da neki od najznačajnijih srpskih i inostranih dizajnera spajajući naše kulturno nasleđe i savremenost daju doprinos napretku modnog dizajna u Srbiji. Autorka kolekcije Tuga, sećanje i lepota  Ivanka Jevtović ističe da ova izložba predstavlja divan spoj mode i umetnosti čije je putešestvije započelo pre četiri godine u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije.

Reč je o visokoj modi, modeli su jedinstveni i prepoznatljivi, pa se već na prvi pogled može primetiti da je reč o Prvom svetskom ratu. Modeli su inspirisani srpskom uniformom i narodnom  nošnjom, stilizovani u ženski model visoke mode, a ukrašeni su ornamentima u obliku srca u dezenu i trodimenzionalnom asocijacijom na ordenje kao ukras. Pored ove kolekcije, izloženi su i beli ramovi s vizantijskim srcima od pleksiglasa i rukom oslikanim motivima fresaka koji otvaraju prozore duše u kojima boravi sećanje.

Serbia fashion week

Foto: Svetlana Braun

Od deset predstavljenih kreacija, samo jedna je bele boje, dok su ostale crne, a umetnica napominje da je zapravo reč o kontrastu, u kom preovlađuje tuga, i da odnos crno –belog najviše budi emociju.  Kolekciju karakterišu muški način zakopčavanja, anterija, jelek, patne i epolete. Srpska solunska kapa stilizovana je sa kostimom i transformiše se u krunu kakve su ovekovečene na srednjovekovnim freskama. Kreacije su urađene u kombinaciji pliša, satena, čoje i organdina u crnoj boji, a svilena dugmad za kolekciju su specijalno izrađena u velikoj Hoči. Ivanka Jevtović navodi da je divan osećaj učestvovati na ovakvoj manifestaciji i ističe zahvalnost Serbia fashion Weeku i direktorki Svetlani Horvat.

– Kolekcija je inspirisana srpskom vojničkom uniformom iz Prvog svetskog rata i narodnom nošnjom. Tu dolazi preklapanja elemenata. Srbija se uvek nalazi između rata i mira.Vizantijsko srce na uniformama simbol je naših manastira koji su tu gde god mi bili. Vizantijska srca su verni prikaz onih sa naših fresaka, nisu imrpovizovana. Ovo je način da odamo počast srpskim heroinama. Koliko god srca da napravimo, nemoguće je da im se odužimo za sve što su žrtvovale i učinile za naš narod, one su simboli Velikog rata , a na ovaj način im odajemo zahvalnost za sve što su učinile – kaže autorka ove kolekcije Ivanka Jevtović.

Serbia fashion week

Foto: Svetlana Braun

Utisak predsednice SFW, Svetlane Horvat je da će ova nedelja mode proteći obojena novim projektima na kojima se vredno radilo prethodnih godinu dana. Govorila je o planu i programu predstojećih aktivnosti, a za sam kraj izdvojila važnu poruku čime je istakla značaj mode kao grane umetnosti.

Zbog čega bi javnost smatrala umetnikom samo nekoga ko je završio smer slikarstvo, a ne smatra umetnikom dizajnera koji je istu Akademiju završio na smeru modnog dizajna? Moda je sama po sebi vrhunska umetnost i pripada kreativnoj industriji. Nakon svečanog otvaranja, sve ljubitelje mode drugog dana Serbia Fashon Weeka u dvorcu Eđšeg od 18.00 časova očekuju revije finalista takmičenja dve modne platforme: srpske Fashion Talents Design Competition i evropske European Fashion Talents Design Competition.This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Otvoren Serbia Fashion Week: Veče emocija i sećanja na najveće srpske heroine

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×