Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ne umišljate: Pun Mesec zaista može da vam poremeti san, a evo i ZAŠTO!

Onda smo tražili razlog zbog čega nismo mogli da zaspimo iako smo bili poprilično umorni. Komšinica je jutros konstatovala da je to verovatno zbog Punog Meseca, za koji iskreno nismo ni znali da je bio sinoć.

Pa smo krenuli da istražujemo da li zaista može Mesec da poremeti san. Kako tvrdi astrologija Pun Mesec je danas ušao u Bika i to sa sobom donosi neke životne promene. A da li oduzima san?

Podaci švajcarskih naučnika prikupljeni od 33 ispitanika sugerišu da pun Mesec može negativno da utiče na kvalitet sna, prenosi BBC.

Istraživanje je pokazalo da je u noćima punog Meseca ispitanicima trebalo više vremena da bi utonuli u san. San im je tada bio kraći i isprekidan, a i teže su ulazili u fazu dubokog sna.

  • Trebalo im je pet minuta da se opuste
  • Spavali su 20 minuta manje nego inače
  • Proveli su 30 odsto manje vremena u dubokom snu

Ali, zanimljivo, istraživači su sugerisali da na to ne utiče mesečina, jer su bili zatvoreni u tamnoj sobi. Naverovatnije objašnjenje, bilo je da su na neki način prirodno prilagođeni mesečevim ciklusima.

Pun mesec

Foto: Profimedia

Kod učesnika istraživanja je u noćima punog Meseca zabeleženo i smanjenje nivoa hormona melatonina, koji je povezan s funkcionisanjem takozvanog unutrašnjeg sata organizma.

A šta možemo da učinimo ako pun Mesec utiče na naš san? Jednom rečju – ništa.

Britanski stručnjak za spavanje Dr Nil Stenli rekao je da, ako su efekti punog Meseca na spavanje bili zbog svetlosti, onda bi uobičajene stvari kao što su maske za oči mogle da pomognu. Ali studija iz 2013. godine je opovrgnula tvrdnje o svetlosti.

Dakle, ukoliko i na vas utiče pun Mesec jedino što možete da uradite jeste da se naoružate strpljenjem i da iščekujete sledeću noć kada ćete sigurno mirno spavati.

Pročitaj još:

Iznenađujući odgovori: Evo objašnjenja zašto se budimo umorni i bez energije!

SKINITE SVE SA SEBE Kada saznate koliko je korisno za organizam, uvek ćete spavati GOLI!

Stručnjaci otkrivaju: Evo zašto nam se telo trzne kada počnemo da tonemo u san!This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Ne umišljate: Pun Mesec zaista može da vam poremeti san, a evo i ZAŠTO!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×