Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Vesnik proleća i simbol mira: Evo zašto treba vašu devojčicu da nazovete Irena!

Tags: imena koja irena

Etimolozi veruju da je ime Irena, poreklom iz grčkog jezika, te da je poteklo od Imena “boginje mira” Irene, ili pak da je poreklom od grčke reči “Eirênê” (Ajrena), sa osnovnim značenjem mir; sreća; spokoj; blaženstvo; dobrota; blagost.

“Eiréne” je bila grčka boginja mira, ćerka vrhovnog boga Zevsa i Temide.

devojka, smeh, osmeh, ćošak, sto

Foto: Profimedia

Sa druge strane, nije isključena ni teorija o poreklu imena Irena iz grčkih reči “eiar” i “eiarinos”, sa osnovnim značenjem – proleće; sunce; lepota; vesnik proleća; boginja proleća.

Neki stručnjaci koji se bave proučavanjem porekla i značenja imena i prezimana, veruju da je bitan “koren” ili osnova imena Irena, a Koja vodi poreklo iz slovenskog ili čak iz srpskog jezika i glasi “iar; jar; jara”, sa značenjem – vrućina; žega; toplota; sparina.

Ukoliko se uzme u obzir latinski „koren“ ličnog imena Irena, a koji glasi “ira”, on ima više značenja – sila prirode; bes prirode; buđenje proleća;

Žensko ime Irena, a prema navedenim brojnim teorijama o poreklu, ima “preneseno” značenje kao “žena koja donosi mir i sreću”; “ona koja je blaga i svetla”; “ona koja donosi radost i sreću”; “žena koja je lepa kao proleće”; “kap rose”; “osoba puna nežnosti i toplina”; “ona koja je lepa”; “žena kojoj se dive jer je borbena; silovita; neustrašiva i istrajna”. 

Da li poznajete neku Irenu?

Pročitaj još:

Ona koja pleni lepotom: Zavirite u simboliku imena Lena, žene koja je kao sunčev zrak!

Ona sa velikom dozom optimizma i euforije ide kroz život: Saznajte simboliku imena Jasmina!

Odlučne, sa čvrstom voljom i hrabrim srcem: Otkrivamo simboliku i značenje imena Andrea!This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Vesnik proleća i simbol mira: Evo zašto treba vašu devojčicu da nazovete Irena!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×