Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Kraljica Elizabeta II danas slavi 92. rođendan, a ovo su manje poznate stvari o njenom životu!

Elizabeta je rođena u Londonu i najstarija je kćerka vojvode i vojvotkinje od Jorka, kasnije kralja DŽordža VI i kraljice Elizabete. Njen otac je postao kralj nakon abdikacije svoga brata Edvarda VIII 1936., kada je ona postala naslednica prestola. Počela je da obavlja javne dužnosti tokom Drugog svetskog rata, u kom je služila u Pomoćnoj teritorijalnoj službi. Elizabeta se 1947. udala za Filipa, vojvodu od Edinburga, sa kim ima četvoro dece: Čarlsa, Anu, Endrua i Edvarda.

Rođena kao prvo dete u braku, Princa Alberta od Jorka i Ledi Elizabet Bovs-Lion. Krštena je u kapeli Bakingemske palate kao Elizabeth Alexandra Mary. Prvo ime je dobila po majci, drugo po prababi Aleksandri, kraljici i princezi Danske, a treće po babi, kraljici Mariji. U vreme njenog rođenja kralj je bio njen deda po ocu, Džordž V, a Elizabeta je bila treća u redu nasledstva, posle strica Edvarda i oca džordža.

Kraljica Elizabeta II

Foto: Profimedia

Elizabetu i njenu četiri godine mlađu sestru Margaretu vaspitavala je guvernanta pod nadzorom njihove majke. Povodom trećeg rođendana princeze Elizabete njena slika se našla na naslovnoj strani Tajmsa. Kao pripadnica kraljevske porodice nosila je titulu princeze i oslovljavana je sa “vaša kraljevska visosti”. Njeno rođenje je zainteresovalo javnost, ali mogućnost da nasledi presto je bila mala.

Nakon što je 1936. godine njen stric, kralj Edvard VIII abdicirao, a Elizabetin otac postao kralj DŽordž VI, Elizabeta je postala naslednica prestola. Bilo je predloga da se Elizabeti dodeli titula princeze od Velsa (jer je titula britanskog pestolonaslednika Princ od Velsa). Kralj DŽordž je to odbio jer je to bila titula koja je dodeljivana supruzi prestolonaslednika, te bi joj je morao oduzeti u slučaju da dobije sina.

Drugi svetski rat

Kada je počeo Drugi svetski rat Elizabeta je imala 13 godina, a kada su zaratile Britanija i Nemačka princeze Elizabeta i Margarita evakuisane su iz Londona zbog bezbednosti.  Elizabeta se 1940., preko BBC-jeve emisije posvećene deci, obratila deci koja su bila evakuisana iz svojih domova na sela i deci koja su ostala bez domova tokom bombardovanja britanskih gradova. Godine 1945. Elizabeta se pridružuje vojsci gde služi kao vozač i mehaničar u pomoćnim teritorijalnim snagama i jedina je žena iz kraljevske porodice koja je prošla vojnu obuku, a takođe i jedini živi šef države koji je učestvovao u Drugom svetskom ratu.

Kraljica Elizabeta II

Foto: Profimedia

Kraljica Elizabeta i princ Filip 1953

Princeza Elizabeta se udala 20. novembra 1947. za grčko-danskog princa Filipa. Elizabeta i Filip su rođaci u trećem kolenu preko danskog kralja Kristijana IX i britanske kraljice Viktorije. Neposredno pre venčanja Filip je postao britanski državljanin, morao se odreći pravoslavne vere i preći u anglikansku, morao je opovrgnuti vernost grčkoj kruni i odreći se titule princa od Grčke i Danske. Tom prilikom je dobio titulu vojvode od Edinburga i uzeo prezime Mauntbaten. Venčanju nije smeo prisustvovati niko od njegovih rođaka iz Nemačke, tj. niko sem njegove majke.

Elizabeta

Foto: Profimedia

Venčanju nije htela prisustvovati ni Elizabetina tetka, princeza Marija, jer na venčanje nije pozvan Elizabetin stric bivši kralj Edvard VIII zbog svog braka sa Volis Vorfild. Nakon venčanja Elizabeta i Filip su otputovali na Maltu (gde je Filip služio kao mornarički oficir) na kojoj su živeli od 1949. do 1951. Dana 14. novembra 1948. rodila je svoje prvo dete, sina Čarlsa, kome je kralj DŽordž VI posebnim ukazom dodelio titulu princa. Posle Čarlsa Elizabeta je rodila još troje dece: Anu, Endrua i Edvarda.

Krunisanje

Kako se zdravlje starog kralja Džordža pogoršavalo princeza Elizabeta je počela preuzimati neke njegove dužnosti. DŽordž VI je umro 6. februara 1952. godine. Vest o očevoj smrti zatekla ju je u Keniji, gde je boravila sa suprugom. Čim je obaveštena o očevoj smrti vratila se u London. Uzela je vladarsko ime Elizabeta II. Istog dana je proglašena za kraljicu Kanade a sledećeg dana u Ujedinjenom Kraljevstvu. Svečano je krunisana 2. juna iste godine u Vestminsterskoj opatiji.

Kraljica Elizabeta II

Foto: Profimedia

Njena vladavina je u prvim decenijama bila obeležena postupnim nestankom Britanske imperije, kao i stagnacijom i siromašenjem Velike Britanije, trendovima koji su na određeni način preokrenuti za vreme premijerskih mandata Margaret Tačer i Tonija Blera. Kraljica Elizabeta je šef države koji je posetio najviše zemalja sveta. Posetila je čak 116 zemalja. Elizabeta, jedna od najdugovečnijih monarha u savremenom svetu, uživa veliku popularnost među svojim podanicima. Među članovima kraljevske porodice od nje veću popularnost ima jedino Princ Vilijam.

Pročitaj još:

Londonska Nedelja mode će ovo pamtiti! Kraljica Elizabeta pratila revije iz prvog reda!

Ko bi pomislio da je ovo kraljevska trpeza! Proverite da li ste danas jeli isto što i kraljica Elizabeta

Modna pravila kraljevske porodice: Na putovanjima OBAVEZNA crnina, a tašna daje mnoge odgovore!This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Kraljica Elizabeta II danas slavi 92. rođendan, a ovo su manje poznate stvari o njenom životu!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×