Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Odustajanje nije opcija: Udruženje “Progovori” sa posebnom porukom na 31. Beogradskom maratonu

Inicijativa za saradnju Nacionalne kampanje “Rak je izlečiv” i Beogradskog maratona došla je i do Udruženja građana za borbu protiv Raka Jajnika ”Progovori’.

– Prepoznali smo značaj ovakvog partnerstva kojim će poruke nas pacijenata snažnije da odzvone i glasnije da se čuju. A to nam je najvažnije – da što više ljudi počne redovno da brine o svom zdravlju, kao i da oni koji se nažalost već bore sa rakom osete svu moguću podršku i vetar u leđa – rekla je Zorica Velicki ispred udruženja “Progovori”.

Na inicijativu ovog udruženja, a u saradnji sa Institutom za onkologiju i radiologiju Srbije, ovogodišnji Beogradski maraton imaće i humanitarni karakter. U okviru kutka “Rak je izlečiv”, kao i na cilju kod hotela “Moskva” biće postavljene kutije u koje će svi zainteresovani moći da doniraju novac namenjen kupovini genetskih testova koji mogu da ukažu na mogućnost oboljevanja od raka jajnika i dojke.

– Naša borba je teška, naporna i iscrpljujuća do granica izdržljivosti. Sva pomoć i bodrenje familije i najbližih prijatelja je izuzetno dragocena, ali u nekom trenutku ostajemo sami i znamo da samo ako budemo dali sve od sebe šanse za pobedom postoje. Tu svoju borbu mi pacijenti poredimo sa maratonskom trkom. Duga, neizvesna, sa milion izazova. Koliko samo puta pomislimo da odustanemo, kriza na petom kilometru, pa bolovi na pola trke, onda kiša odjednom da dodatno oteža stvari, pa grčevi… A znamo da moramo napred, da odustajanje nije opcija! Kod nas nema rangiranja, pozicija ili različitih boja medalja. Pobeda nije čak ni da stigneš do cilja, pobeda je u stvari prava, iskrena, fajterska rešenost da se trči. Pa kako bude. Najteža sportska disciplina i najteže životno iskušenje – objašnjava Velicki.

U susret obeležavanju Svetskog dana borbe Protiv Raka Jajnika, ispred udruženja pozivaju da svi koji mogu dođu 21. aprila na 31. Beogradski maraton i da svojim prisustvom podrže njihovu borbu protiv raka jajnika. Udruženje “Progovori” je aktivni deo kampanje “Rak je izlečiv” koju su nedavno pokrenuli Radio televizija Srbije i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

– Upravo zbog toga naš edukativni štand biće postavljen u okviru kutka Nacionalne kampanje – na početku Pionirskog parka, na trotoaru, preko puta Savezne skupštine, u blizini starta trke zadovoljstva. Okupljanje je u 9.30 sati, planiramo 45 minuta zajedničkog druženja, do početka trke zadovoljstva. Organizovaćemo zajedničko fotografisanje, razgovor sa predstavnicima medija, nosićemo svi zajedno majice udruženja „Progovori“, delićemo informativne flajere i promotivne balone naše kampanje. Ko bude u mogućnosti može da uzme učešće u trci, ali nam je i samo Vaše prisustvo od velikog značaja. Svi ste dobrodošli, pridružite nam se u subotu, da na simboličan način podržite najvažnije trke u našim životima – poručuju iz Udruženja.

Rak jajnika je deseti najučestaliji rak kod žena, peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene, PRVI PO SMRTNOSTI OD SVIH GINEKOLOŠKIH KANCERA. U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 950 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 550 života. U svetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 140.000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Svakog dana u Srbiji 3 žene obole od karcinoma ovarijuma, a jedna umre od ove bolesti.

 This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Odustajanje nije opcija: Udruženje “Progovori” sa posebnom porukom na 31. Beogradskom maratonu

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×