Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Negujte kućne biljke: Listove očistite sodom bikarbonom, a cveće ulepšajte korom od banane

Soda bikarbona

Soba bikarbona preventivno štiti lišće biljaka, ali i nakon što je biljka zaražena. Pomešajte kašiku sode bikarbone sa četiri litra vode i dodajte pola kašičice tečnog sapuna. Bocom s raspršivačem poprskajte po listovima i suzbićete plesan, gljivice i ostale parazite.

Osim što nećete morati da trošite novac na skupe pesticide, uništićete štetočine bez da uništavate i tlo. Takođe, deca i ljubimci neće biti u opasnosti. Ali neke Biljke su osetljivije, pa rastvor prvo isprobajte na delu lista.

Banana, kora od banane

Foto: Profimedia

Kora od banane

Zbog aminokiselina koje podstiču rast, čišćenje korom od Banane je biljkama svojevrsni kozmetički tretman s hranjivom kremom.

Destilovana voda

Čišćenje listova od prašine iziskuje posebnu pažnju jer različiti tipovi biljaka različito reaguju na određene metode. Nećete pogrešiti ako što češće poprskate biljke raspršivačem – idealno kišnicom ili destilovanom vodom. Hemikalije iz vodovoda uglavnom nisu dobre za biljke, pogotovo za mlade. Za biljke s mekanim listovima (bršljen, filadendron i geranije) poprskajte vodu po lišću triput nedeljno, obavezno i s donje strane listova, prenosi 24sata.hr

Čaj ili kafa

Biljke se hrane i preko korena, pa će oživeti ako ih zalivate vodom u koju ste dodali malo mineralne vode, kesicu čaja ili talog od kafe, a obožavaju i ustajalo pivo. Mešavinom vode i piva u razmeri 1:1 možete da ih perete, ali i zalivate.

Nemasno mleko

Biljke dobro reaguju ako pri čišćenju u vodu dodate manju količinu nemasnog mleka. Tom mešavinom operite pojedinačno svaki list s obe strane. Voda s mlekom će listovima dati blistavi sjaj i istovremeo oterati parazite. Mleko mora da bude nemasno jer u suprotnom zapušava pore listova.

Pročitaj još:

Hoćete lepo cveće? Uz našu pomoć napravite đubrivo od koprive

Pitali smo stručnjake: Proleće je najbolje vreme da zasadite OVO cveće

Prelepo cveće kao iz bašte: Saznajte kako da zasadite lukovice u stanuThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Negujte kućne biljke: Listove očistite sodom bikarbonom, a cveće ulepšajte korom od banane

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×