Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Nasilje u porodici Bekvalac: Advokat kaže da broj ovih slučajeva raste, ali i efikasnost u rešavanju istih!

Kako su preneli dobro obavešteni izvori incident je nastao zbog prevare Lazukića, gde su se supružnici posvađali, a onda on i fizički nasrnuo na pevačicu. Nekoliko sati nakon incidentaNataša je otišla u Urgentni centar da prijavi Nasilje i sanira povrede na glavi. Bila je u pratnji sestre Kristine.

Ovaj postupak Bekvalčeve trebalo bi da služi kao primer svim ženama koje su doživele istu sudbinu. Nasilje ne sme da se trpi, a nasilnik nikako ne bi trebalo da bude nekažnjen. Svedoci smo toga da je Nataša u poslednja tri dana nekoliko puta bila u policijskoj stanici i sudu.

Ovu situaciju dodatno otežava činjenica da se pevačica nedavno porodila, i to carskim rezom.

Tesko da bilo sta od onog sto osecam recima mogu da iskazem💖💕💗💓💞Juce u 16:27 rodila sam KATJU💕…Hvala vam na ljubavi,lepim recima i zeljama,podrsci💜 jer#samosesrcemdobrovidi…#nepostojisrecnijazenanasvetuodmene

A post shared by Nataša Bekvalac (@bekvalceva) on

Hrabra Bekvalčeva podnela je krivičnu prijavu, dok je Lazukić pušten iz pritvora da se brani sa slobode. Njemu je brzo izrečena privremena mera zabrana prilaska pevačici, a o daljem toku i eventualnom produženju pomenute privremene mere odlučiće nadležni sud.

O slučaju Nataše i Luke pričali smo sa advokatom Tanjom Marković, koja nam je objasnila kada u ovakvim situacijama treba da se podnese zahtev za Izdavanje Privremene Mere zabrane prilaska, na koji način, kao i na osnovu čega se iste izriču.

– Privremene mere vezano za nasilje u porodici su regulisane Porodičnim zakonom i Krivičnim zakonodavstvom. U Porodičnom zakonu članom 198 su propisane mere zaštite, a zahtev za izdavanje pomenute mere se može podneti i pre nego što se podnese tužba. Krivično zakonodavstvo takođe reguliše zabranu približavanja i u ovakvim situacijama je efikasnije, jer je 24 sata svaki dan na dužnosti neki javni tužilac i sudija koji su zaduženi da reaguju u ovakvim situacijama – objašnjava Tanja Marković.

Kada se podnese zahtev za izdavanje privremene mere porodičnom sudu, po zakonu sud je obavezan da je donese u roku od 8 dana.

– U praksi su i sudovi (porodični i krivični), kao i tužilaštva, veoma efikasni. Da bi se odredila mera, mora se učiniti verovatnim da je do nasilja došlo, a najbolji dokaz za to je povredni list koji izdaje neka zdravstvena institucija. Najteže je dokazati verbalno nasilje, tako da u slučajevima verbalnog nasilja dokazivanje može da potraje i tu se uglavnom uključuje Centar za socijalni rad koji razgovara sa članovima porodice i daje svoje mišljenje. U ovakvim slučajevima gde je nasilje fizičko i evidentno, može se reagovati isti dan. Najveći problem u praksi nije neažurnost nadležnih, već mali broj sudija i tužilaca koji postupaju u tim predmetima i koji pored najbolje volje da sve reše hitno, fizički ne mogu da postignu efikasno rešavanje spornih situacija – kaže Markovićeva.

Nisam ja ako nisam na struju😎

A post shared by Nataša Bekvalac (@bekvalceva) on

Sve ovo nas je motivisalo i da podignemo svest kod naših čitateljki o značaju brzog reagovanja kada su ovako osetljive stvari u pitanju. Vrlo je važno da se odmah dela, ode u zdravstvenu ustanovu i bez straha i stida prijavi slučaj nadležnim organima. Samo na taj način možete da pomognete sebi, svojoj porodici, ali i okolini koja će možda da sledi vaš primer.

U našoj zemlji broj ovakvih slučajeva samo raste, ali sa druge strane pravosuđe napreduje u brzini i efikasnosti reagovanja na nasilje u porodici i izricanju privremenih mera.

– Po statistikama i sudova i centara za socijalni rad, broj prijavljenih slučajeva raste, kao i efikasnost u postupanju. Pitanje je samo da li je nasilje u porastu ili je samo porasla svest o značaju prijavljivanja ovakvih ponašanja što zbog novih zakonskih rešenja, što zbog veće medijske usmerenosti na ovu temu. U konkretnom slučaju Nataše Bekvalac pretpostavljam da je podneta krivična prijava za krivično delo “nasilje u porodici” i  da je sud na predlog tužioca naložio meru zabrane približavanja. I kada nisu poznate ličnosti u pitanju tužilaštvo i sud postupaju na isti način – obajšnjava advokat.

😊💛🎉

A post shared by Nataša Bekvalac (@bekvalceva) on

Nažalost slučaj Nataše Bekvalac nije jedini kada pričamo o poznatim osobama. Na toj listi su između ostalih: Ivana Stamenković – Sindi, Goca Tržan, ćerka od pevača Džeja- Ana Ramadanovski, Verica Šerifović, Maja Nikolić, Katarina Ostojić Kaja, Mia Borisavljević, Milica Dabović, Mina Lazarević.

Ne oklevajte, ne strahujte, prijavite!

Pročitaj još:

Reagujte na vreme! Sve mere zaštite od nasilja u porodici

Apel države da se prijavi nasilje, a sa druge strane slučajevi zastarevaju: Ona je OVO doživela!

Nataša Bekvalac nakon porođaja: Teško mi je da osećanja iskažem rečimaThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Nasilje u porodici Bekvalac: Advokat kaže da broj ovih slučajeva raste, ali i efikasnost u rešavanju istih!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×