Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Vodite računa o reproduktivnom zdravlju: To nije samo pregled kod doktora, već mnogo više!

U skladu sa nazivom danas je održana tribina za školarce posvećena novim merama populacione politike i važnosti očuvanja reproduktivnog zdravlja, na kojoj su govorile profesor dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka u Vladi Srbije, dr Mima Fazlagić, ginekolog, i Milica Marinković, mladi lekar.

Slavica Đukić Dejanović

Foto: Jakov Simović

Kako smatra profesorka Đukić Dejanović, ovakav festival je prilika da se razgovara i sazna kako da se ostvari zdravo potomstvo i da se stimulišu parovi da se odluče na rađanje što više beba.

– Naša statistika je poražavajuća, a ona kaže da se svake godine u Srbiji rodi 9 beba na 1.000 stanovnika, a da umre 14 ljudi. Zato je bitno da se obrazujemo kada je u pitanju Reproduktivno Zdravlje, da smanjimo broj neželjenih trudnoća i da pre svega mlade obrazujemo o kontracepciji. Vlada Republike Srbije će pružiti pomoć svima koji se odluče da prošire porodice – rekla je Đukić Dejanović.

Mima Fazlagić

Foto: Jakov Simovića

Na predavanju zajedno sa njom govorila je i dr Mima Fazlagić koja je objasnila šta je zapravo reproduktivno Zdravlje.

– Mnogo je mali nivo znanja o reproduktivnom organu kod naših ljudi i zato sam ovo predavanja upravo posvetila toj temi. Svi misle da reproduktivno zdravlje podrazumeva da su polni organi zdravi i da se rodi zdrava beba. U suštini je u pitanju čitava jedna filozofija jer je polno zdravlje blagostanje i socijalno i psihičko i mentalno, a to podrazumeva mnoga naša prava i obaveze da brinemo o zdravlju, da ga čuvamo i da napravimo potpuno nov koncept življenja – rekla je dr Fazlagić.

O reproduktivnom zdravlju bi već trebalo da se brine u vrtiću! Od tada kreće obrazovanje!

– Od samog početka našeg života, na različitim nivoima moramo da dobijamo informacije šta je reproduktivno zdravlje, kako da ga očuvamo i kako da postanemo potpuno zadovoljni u životu. Reprodukcija predstavlja značajan stub, jer nije u pitanju samo porođaj, već i seksualni život i zadovoljstvo našim polnim životom. To je naše pravo da budemo ravnopravni i naše pravo na odluku. Reproduktivno zdravlje podrazumeva i to da moramo da definišemo seksualno nasilje, da moramo da ga prepoznamo i da moramo da se branimo i prijavimo ga. Zato je to mnogo više od samog pregleda – zaključuje dr Fazlagić.

Milica Marinković

Foto: Jakov Simović

Kao najmlađa među predavačima obratila se i dr Milica Marinković koje je svima naglasila da je značajno da se pregledaju, da pričaju sa lekarom, da se ne savetuju sa portalima, komšinicama ili drugaricama već da sve probleme otvoreno iznesu svom doktoru.

Pročitaj još:

Dođite i edukujte se: Aska u petak na Prolećnom festivalu zdravlja sa temom o pravilima u ishrani!

Seksualno zdrava žena je srećna žena!

Žena mora da vodi računa o svom reproduktivnom zdravljuThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Vodite računa o reproduktivnom zdravlju: To nije samo pregled kod doktora, već mnogo više!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×