Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Dete upisujete u školu, a ono noću mokri u krevetu? Ne brinite, ovaj problem rešava vaš pedijatar!

Pod time se misli na fizičku, kognitivnu, socijalnu i emocionalnu zrelost, motivaciju i prethodna iskustva. Pravo na upis imaju mališani rođeni od 1. marta 2011. do kraja februara 2012. godine. O tome koja vam je sve dokumentacija potrebna za upis dece u školu pogledajte OVDE.

Pored testiranja kojs za cilj ima procenu zrelosti za pohađanje prvog razreda osnovne škole, od strane školskog psihologa, Dete mora da prođe i lekarski pregled! Ukoliko vaši mališani imaju ovaj problem, nikako nemojte da prećutite pedijatru! U pitanju je noćno umokravanje!

– Smatram da sve više roditelja sami prijave problem, ali bi trebalo i pedijatar da pita na svakom testiranju. Veliki broj noćnog umokravanja može da se leči na nivou primarne zdravstvene zaštite. Najbitnije je da se otkrije problem i to je za početak veliki korak – kaže dr Milanka Nikolić, pedijatar iz Doma zdravlja Rakovica.

Kako naglašava, kada to saznaju na redu je da se odradi kompletan pregled laboratorije, urina, urinokulture, da se isključe oboljenje i krene sa lečenjem.

– Kod noćnog umokravanja se obično radi o zdravom detetu. Ako isključimo bilo koji organski faktor onda krećemo da objašnjavamo roditeljima da treba da vode dnevnik u trajanju od 48 sati u kojem će beležiti detetovo mokrenje, kao i to koliko je uneo tečnosti tokom dana, a koliko izmokrio. Na osnovu toga pravimo procenu da li da se krene sa davanjem terapije. Onda nakon dve nedelje roditelji ponovo dolaze na razgovor sa pedijatrom kako bi videli šta se dešavalo, da li redovno daju terapiju i da li ima boljitka. Smatram da ovo nije teško da se ispoštuje jer se lek daje Sat Vremena Pre spavanja i da je obaveza roditelja da zabrane detetu da unosi tečnost sat vremena pre uzimanja tablete i nekih osam sati dok spava – objašnjava dr Nikolić.

A kada dete treba da prima terapiju i koji lek je u pitanju?

– Od pete godine se deci može dati terapija koja imaju čisto noćno umokravanje (to važi za decu koja nemaju ovakav dnevni simptom i za one koji prethodno nisu imali bolesti urinarnog trakta, bubrega, mokraćne bešike). Tada se terapija započinje u Domovima zdravlja – objašnjava prof. dr Vesna Stojanović, nefrolog na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Deca, mokrenje

Foto: Profimedia

Ona navodi da, ukoliko se radi o čestom noćnom mokrenju, postoje dva načina lečenja, jedan je u vidu tableta, a drugi jeste alarm!

– U oba načina u 70-80 odsto slučajeva dolazi do poboljšanja u lečenju. Ovakva tableta može da se kupi na recept u svim apotekama i dokazano je da kod 30 odsto dece potpuno nestanu simptomi noćnog umokravanja, dok kod njih 40 odsto se drastično smanji broj umokravanja i količina mokraće koju dete izmokri u toku noći – objašnjava Stojanovićeva.

U pitanju je takozvani antidiurezni hormon, a dokazano je da deca koja noću mokre ne luče dovoljnu količinu ovog hormona.

– On se tako zove i to je roditeljima stresno kada ga pomenemo, ali u suštini on samo kontroliše protok vode na nivou bubrežnih kanalića. Ta terapija ne ide na kilograme, telesnu masu i visinu već se preporučuje svoj deci i to se počinje sa jednom tabletom, maksimalno dve. Za dan dva dolazi do prekida mokrenja jer smo praktično jednom tabletom već nadoknadili ono što se njemu noću ne stvara – kaže dr Stojanović.

Mnogo je ređe da noćno umokravanje psihološki uzrok, ali nije nemoguće. Šta god da je izazvalo ove simptome, trebalo bi dete odvesti kod psihologa na razgovor.

– Ako je psihološki uzrok, što je ređe, onda radimo na otklanjanju psihološkog uzroka i samim tim i nestane umokravanje. Ako nije psihološki, što je u 90 odsto slučajeva, onda imamo sekundarne
posledice. To znači da je dete imalo posledica jer predugo trpi nešto što izaziva stid, neprijatnost, nelagodnost, seća krivicu zato što se roditelji mnogo bave time, bude se noću, cela porodica je nervozna i u tom smislu postoji mnogo psiholoških posledica – kaže dr Irena Korićanac, psiholog na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Ono što je njihov zadatak jeste da ohrabre decu i da im objasne da je taj problem jako čest i da sigurno i u njegovom odeljenju ima još jedno ili dvoje dece koji se bave istim problemom.

– Pored toga važno je da se zna da dete nije krivo za noćno umokravanje, da ne može da utiče na to, da to nije voljna radnja… Onda im objasnimo da to što se mama i tata nekad naljute, da se ne ljute na njega, nego na celu situaciju kojoj su izloženi svi zajedno. Od starta radimo i sa porodicom zbog podrške i psihološkog uspeha u radu, ako su deca veća onda ona vole da ostanu sama. Koliko će dugo dolaziti kod psihologa zavisi od njih samih, sve to je individualno. Neku decu pogodi cela situacija pa je potrebno duže da dolaze, dok je drugom detetu dovoljno dva tri razgovora da se sasvim lepo izbore sa tim – objašnjava dr Korićanac.

Pročitaj još:

Dete vam kreće u školu? Ako ima OVAJ problem, obavezno to naglasite na sistematskom pregledu!

Dete vam ima 5 godina, a i dalje mokri u krevetu? To nije bezobrazluk, već problem koji je rešivThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Dete upisujete u školu, a ono noću mokri u krevetu? Ne brinite, ovaj problem rešava vaš pedijatar!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×