Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Doktor vam je preporučio higijensko-dijetetski režim ishrane? Evo šta smete da jedete!

Ovo je bitna stavka na nalazu, kao i sve druge. Ne zanemarujte to što je na poslednjem mestu prioriteta. Ipak, ovo Nije nikakav bauk i nije nešto što do sada niste znali, međutim mnoge naše čitaoce bunio je sam naziv ovakve ishrane, pa smo odlučili da vam detaljno predstavimo o čemu se radi.

Pa da krenemo od početka – pre svega ovo zavisi samo od vas i vaše volje da se što pre izlečite. Nemojte da pomislite da je to napisano “tek tako” i da se vodite onom narodskom “ma oni svima prepisuju dijete”, ipak morate da priznate da doktor zna mnogo bolje šta vama odgovara, od “nalaza” komšija i poznanika.

Ova ishrana se pravi u odnosu na to kakvu bolest Imate. U većini slučajeva je potrebno da smršate, ali nisu retki primeri ljudi kojima možda i treba koji kilogram više, pa da im se preporuči isto.

– Dakle, dolazimo do zaključka da se ne radi o nikakvim iscrpnim dijetama od kojih ćete biti malaksali i gladni. U pitanju je zdrav način ishrane. To znači da nemate ograničenja oko količine unesene hrane, ali imate oko namirnica koje birate i na koji način ih obrađujete – kaže nutricionista Marija Bošković.

Kako ona navodi, trebalo bi da se detaljnije konsultujete sa lekarom jer sve je “od čoveka do čoveka”, ali neka osnovna pravila su ista za sve!

– Ovaj režim podrazumeva da imate tri obroka dnevno i dve užine. Potrudite se da najkasnije sat vremena od kada ustanete već pojedete nešto. Možete da se organizujete po sistemu doručak-užina-ručak-užina-večera ili užina-doručak-ručak-užina-večera. Nemojte da vam poslednji obrok bude posle 21 sati. Koja god da je bolest u pitanju, a u krajnjoj liniji i da ste zdravi, trebalo bi da izbegavate prženu i pohovanu hranu. Neka obrok u dubokom ulju bude za vas ružna prošlost – objašnjava nutricionista.

Namirnice koje su takođe zabranjene:

  • Začinjena, ljuta i kisela hrana
  • Gazirani sokovi
  • Testa od belog brašna
  • Pice i sve iz pekare…
  • Grickalice – slane i slatke
  • Alkohol

Mnogo je voća i povrća koji su vam na raspolaganju, a od kojih možete svašta da napravite. Meso vam je dozvoljeno, ali da bude kuvano na vodi, pari, pečeno u foliji, bez dodataka ulja. Naravno da “po koja kap” nikog nije ubila, ali ako možete što češće ga izbegavajte. Za salatu je odlično da iscedite limun, a za spremanje jela ako baš morate, onda koristite maslinovo ulje!

Možda zvuči strašno ako ste se do sada nezdravo hranili, ali verujte da ćete posle 10 dana da se osećate puni energije, zadovoljniji i lakši. Ne zaboravite – 2 litre vode dnevno je nešto bez čega vaš organizam ne može da funkcioniše normalno!

Pročitaj još:

Prolećni detoks: Pet koraka za oporavak organizma od zimske hrane

Nije kopriva loša, pa da zato u nju neće gromovi: Saznajte sve blagodeti ove bogovske biljke

Žitarice za doručak? Obrok sa velikim DA ili namirnica koju bi trebalo izbegavatiThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Doktor vam je preporučio higijensko-dijetetski režim ishrane? Evo šta smete da jedete!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×