Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Neka svaka bude “vaša šoljica čaja”: Naučite pravila serviranja i ispijanja ovog toplog napitka

Ispijanje čaja mnogi vezuju za Englesku i poznatu “čajanku u 5”, ali nije zanemarljivo ispijanje čajeva u hladnim danima i na našim područjima.

Običaj ispijanja čaja je nastao u Engleskoj u 19. veku zahvaljujući vojvotkinji od Bedforda. U to vreme se ručak služio oko podneva, a večera kasnije predveče, vojvodkinja je brzo postajala gladna i morala je da smisli način da zavara glad u međuvremenu. Dosetila se čaja sa malim keksom. Vremenom je to postala tradicija i razlog za okupljanje prijateljica u veličanstvenim dvoranama kraljevstva.

Možda nemamo dvorske palate i služavke koji će nas usluživati, ali kada majčina dušica ili nana zamirišu do komšinice preko puta, nema te osobe koja bi odbila poziv za druženje.

Lepota, čajevi

Foto: Profimedia

Bilo da su voćni ili biljni treba da se zna kako se serviraju i piju. 

Naime, uvek se preporučuju pre čajevi “u cvetu” nego u kesicama. Ukoliko ipak imate kesice skrećemo vam pažnju da one ne treba da bude duže od 10ak minuta u šolji vruće vode.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Voda za čaj ne mora da proključa, dovoljno je da bude vrela i da je “pred ključanje”. Smatra se da se čaj bolje “rastvara” u vreloj nego u provreloj vodi.

Čaj se pije topao. Sredina je zlatna, ni previše vruć ni previše mlak.

Ukoliko ste više čaja skuvali, a ne možete sve odjednom da popijete, ostavite ga da stoji na toploj ringli umesto da vam se hladi na stolu. Čaj se ne podgreva!

Iako kod nas uglavnom svi vole da piju čaj iz velikih, savetuje se da se servira u manjim šoljama kako biste sprečili hlađenje vašeg napitka.

Čaj je jedan od retkih napitaka koje možete da mešate kako vam je volja, bez posledica. Ukoliko imate razno suvo bilje slobodno sve ubacite u vruću vodu i pustite da odstoji 10ak minuta.

Caj

Foto: Profimedia

Ukoliko ne možete nezaslađen čaj da pijete, savetuje se med umesto šećera, ali tek kad se malo ohladi, nikako u vruć napitak.

Limun takođe treba da nacedite pre nego što krenete da pijete čaj, a ne dok je vruć.

Uživajte. Pozovite prijatelje i napravite od ispijanja čaja užitak koji se pamti!

Pročitaj još:

Upaljeno grlo je česta pojava zimi, sprečite je ovim biljnim čajevima!

Šumadijski čaj za dušu: Ovo je tradicionalni recept za kuvanu rakiju

Zeleni čaj, pomorandža i menta u službi mršavljenjaThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Neka svaka bude “vaša šoljica čaja”: Naučite pravila serviranja i ispijanja ovog toplog napitka

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×