Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Trudnice, ove namirnice nikako ne bi trebalo da jedete tokom blagoslovenog stanja!

Obično se trudnicama savetuje (barem porodica, prijatelji i komšiluk) da moraju da jedu za dvoje. Mi smo vam već pisali da ovaj savet ne znači da jedete duplo više, već duplo zdravije.

Zdrava ishrana omogućava zdrav razvoj bebe, zdravu trudnoću majci, a istovremeno je i preventiva najčešćih oboljenja u trudnoći.

– Konačan rezultat je trudnica koja se za devet meseci ugojila 30 kilograma i maksimalno povećan rizik da dobije povišen pritisak i šećernu bolest u trudnoći. Istina je da se tokom trudnoće jede za dvoje, ali ne Dva Puta više nego Dva Puta Odgovornije. Zdrava ishrana u trudnoći nije samo poželjna, već predstavlja obavezu trudnice, jer je to prvi korak ka zdravom detetu – objasnila je dr Mima.

Detaljnije o programu ishrane tokom sva tri trimestra pogledajte u posebnom članku.

Trudnica

Foto: Profimedia

Pored toga štp morate da unosite namirnice koje su bogate vitaminima i proteinima, postoje i one namirnice kojima morate da kažete veliko NE, tokom trudnoće.

– Trudnicama se savetuje da ne jedu termički neobrađenu hranu, pogotovo meso i ribu. Preporučuje se da isključe šećer iz ishrane i da izbegavaju masnu i začinjenu hranu, kao i alkohol – kaže ginekolog, dr Mima Fazlagić.

To znači da, ukoliko večerate u restoranu, obratite pažnju da li je meso dovoljno pečeno i toplo. Trudite se da meso koje vi pripremate bude dobro oprano i skuvano ili ispečeno, tako da na njemu nema tragova krvi ili neskuvanih delova. Tako ćete sprečiti infekciju toksoplazmom koja može da naškodi bebi. Zaboravite na BIFTEK.

Ovo pravilo važi i za ribu tako da, ukoliko ste ljubitelj sušija, ovih devet meseci smatrajte kao pauzu od sveže ribe!

Keksići, kolači puni šećera, grickalice, razni sokovi, napitci sa mnogo kofeina i alkohol su nešto što ne bi trebalo da postoji tokom trudnoće!

Pročitaj još:

Ne jedite dva puta više, Nego Dva Puta odgovornije: Ovako bi trebalo da izgleda jelovnik trudnice

Plan zadataka po trimestrima: Vaša bajka, iz dana u dan

Dijabetes se često javlja u trudnoći, evo kako da ga pobediteThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Trudnice, ove namirnice nikako ne bi trebalo da jedete tokom blagoslovenog stanja!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×