Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Uozbiljimo se kada je MMR vakcina u pitanju! Male boginje zaista nisu šala!

Nišlijka stara 21 godinu koja je primljena na lečenje sa kliničkom slikom Malih Boginja, preminula je juče ujutru na Infektivnoj klinici od komplikacija izazvanih ovom bolešću.

Direktor Infektivne klinike dr Miodrag Vrbić potvrdio je da je ova Nišlijka, koja se porodila pre oko mesec i po dana, primljena 16. januara na ovu kliniku sa kliničkom slikom morbila, komplikovanom zapaljenjem pluća.

– Reč je o porodilji koja se porodila početkom decembra i koja je bolovala najmanje par nedelja pre nego što je primljena na Infektivnu kliniku. Imala je kliničku sliku morbila, sa ospama, visokom temperaturom i zapaljenjem pluća. Primljena je na kliniku 16. januara, u teškom opštem stanju. Primila je svu antibiotsku i polisimptomatsku terapiju i nije bila na respiratoru – rekao je prof. dr Vrbić za Blic.

Ovo je treća žrtva Malih boginja u Srbiji. Trećeg dana januara u Kliničkom cеntru u Nišu, preminuo je dečak star dve godine iz Aleksinca koji nije bio vakcinisan. Nekoliko dana pre njega stradao je i tridesetogodišnji muškarac iz Beograda zbog komplikacija izazvanih malim boginjama.

– Оd pоčеtkа окtоbrа 2017. gоdinе, zаključnо sа jučerašnjim danom nа tеritоriјi Rеpublikе Srbiје, uкljučuјući i tеritоriјu nаdlеžnоsti Zаvоdа zа јаvnо zdrаvljе Коsоvskа Mitrоvicа, rеgistrоvаnо је ukupnо 1.255 slučајеvа mаlih bоginjа, оd kојih je 627 lаbоrаtоriјski pоtvrđеnо u Institutu Tоrlаk. Nајmlаđа оbоlеlа оsоbа је uzrаstа јеdаn i pо mеsеc, а nајstаriја 60 gоdina. Nајvеći brој оbоlеlih је u uzrаsnim grupаmа mlаđim оd pеt i stаriјim оd 30 gоdinа – stoji na zvaničnom sajtu Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Shvatite ozbiljnost ovu bolest i ne dozvolite da u vremenu kada je medicina napredovala i kada je prevencija protiv malih boginja na dohvat ruke, da se zarazite. Mislite na sebe, ali i na svoju okolinu.

Male boginje

Foto: Profimedia

U ranijim intervjuima za Asku, dr Jovan Raičević je naglašavao važnost vakcinisanja, ali i opasnost od ove opake bolesti.

– Počinje respiratornim simptomima: obilna sekrecija iz nosa, kašalj, obilno suzenje i pečenje u očima, grč očnih kapaka (takozvana plačna maska) i povišenom temperaturom (često više od 40°C), a zatim se javlja i intenzivan osip po koži. Relativno često daje komplikacije koje se danas uspešno leče (proliv, upala pluća i upala uha) – rekao je dr Raičević.

Imajte na umu da MMR vakcina štiti protiv tri virusne bolesti – malih boginja (morbilli), crvenke (rubele) i zaušaka (mumpsa). Prve dve bolesti spadaju u grupu osipnih groznica, gde se pored povišene temperature, kašlja, javlja i različita ospa na koži.

Ovakva vakcina prima se u drugoj godini života, tačnije čim prođe prvi rođendan. Važno je da pre dobijanja vakcine dete bude potpuno zdravo, pa ukoliko ima visoku temperaturu, loš imunitet ili stomačni virus, u tim slučajevima se odlaže vakcinacija.

Detaljnije o simptomima i lečenju ove bolesti pročitajte OVDE.

Pročitaj još:

Informišite se o MMR vakcini: Male boginje ne ugrožavaju samo nevakcinisanu decu, nego i sve nas

Ne shvatajte ovaj virus olako: Kod malih boginja je samo ime malo, a sve ostalo velikoThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Uozbiljimo se kada je MMR vakcina u pitanju! Male boginje zaista nisu šala!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×