Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Skijanjem se razvija motorika i čuva zdravlje: Evo zašto dete treba da krene sa ovim sportom što pre!

– Veoma je važno da Dete ima pravilan položaj tela kada počne da uči da skija – kaže Slobodan Đurić, instruktor skijanja na Divčibarima.

– Dobra oprema je pola odrađenog posla – kaže Slobodan Đurić i objašnjava da skije Treba da budu u visini dela između brade i nosa. Cipele moraju da budu odgovarajuće jer prevelika cipela može da bude krivac za povrede. Važno je da cipele budu dobro zategnute. Deca obavezno treba da nose rukavice jer ih one štite i od hladnoće i od povreda, a ako skijaju dok pada sneg neophodne su im i naočare za skijanje.

– Posebno je važno da deca na snegu nisu preterano obučena. Višeslojna, topla odeća, koja ipak omogućava kretanje i ne izaziva preterano znojenje je obavezna – kaže dr Slobodan Stojković, lekar opšte prakse i Specijalista Fizikalne Medicine i rehabilitacije.

Bitno je i da se na stazu ne kreće punog stomaka, tačnije sačekajte jedan sat nakon obroka pre nego što krenete sa detetom u prvi spust. Ponesite i dosta tečnosti – vode ili čajeva, da bi mališan mogao da nadoknadi tečnost. Na stazi izbegavajte gazirane napitke.

Deca i skijanje

Foto: Profimedia

Sa tri godine

– Sa tri godine dete savladava blagi spust ravno i vijuganje, a sve kroz igru i razne vrste zabave na blagim, gotovo ravnim stazama. Ova faza je vrlo bitna jer je u od 2,5 do četiri godine prisutan nagli razvoj motoričkih sposobnosti, i ako se ova faza preskoči, neke stvari ostaju nenadoknadive – napominje dr Slobodan Stojković.

Sa četiri godine

Tada je dete spremno za prave skije. Edukacija ide dalje svojim tokom, i počinju se vežbati prvi elementi skijaške tehnike poput plužne vožnje, a poseban naglasak stavlja se na stabilnost za koju je vrlo važno da se dobro uvežba jer njome dete jača sigurnost i poverenje u sebe.

Kasno predškolsko doba

U svim fazama preporučuje se upisivanje deteta u ski-školu, zbog učitelja kojeg ranije nije poznavalo, rešen je i problem autoriteta koji ponekad roditelji teško održavaju u kritičnim situacijama.

Deca i skijanje

Foto: Profimedia

Rano školsko doba

Ako je vaše dete kao malo krenulo da skija, u ovoj fazi preostaje vežbanje naprednijih skijaških tehnika i pokreta.

Na taj način, dete će sa skijama biti na “ti” i iskoristiće fazu kada osećaj straha još nije toliko prisutan kao u odraslom dobu.

  1. Prvog dana se radi na ravnom, a u početku je dovoljno da odižu jednu, pa drugu skiju. Zatim dete ide u čučanj – dohvati skije, pa se ispravi, skuplja skije i rastavlja ih tako što sa jednom nogom iskorači u stranu. Zatim sledi vežba u kojoj treba da se kolenima nagnu u jednu stranu, a ramena da vuku u drugu – tako vežbaju ravnotežu. Tada dolazi vreme za plug – dete treba da zauzme pravilan položaj tela i da skijama napravi slovo A – prednji delovi skija su skupljeni, a repovi rašireni.
  2. Ponovite sve što ste naučili prvog dana i vežbajte skretanje. Skretanje se obično radi spoljnom skijom – to je suprotna skija od strane u koju skrećemo. Ramena treba da budu rotirana u stranu u koju skreću. Ako skreću udesno, treba da rukom drže levo koleno, gledaju udesno i šire rep leve skije i rotiraju rame ka desnoj strani.
  3. Ponovite šta ste naučili prva dva dana, a onda pokušajte da ih naučite da skrenu u drugu stranu. Zatim ide mali spust – treba da skupe skije paralelno i idu niz padinu, zatim da iskorače desnom skijom, idu u čučanj, privuku levu i naprave plug. Kada voze pravo, ispravljaju se i ruke su gore, kada prave plug, spuštaju se u čučanj i ruke su im na kolenima.
  4. Opet se sve ponovi. Sada tokom skretanja mogu ispred sebe da drže štap – poprečno sa obe ruke u visini ramena i iznad vrhova skija. Dok skreću štap na stranu u koju skreću i šire rep spoljne skije.
  5. Napravite kombinaciju svega što ste naučili. Neka idu pravo, prave zaokret u jednu stranu, voze opet pravo deset metara, pa probaju da skrenu u drugu stranu. Prilikom skretanja idu u čučanj, a kada skrenu treba da se isprave. To je dovoljno za malog početnika.

Plivanje i skijanje su najbolji sportovi koji utiču na pravilan razvoj deteta.
– Na nastanak i razvoj osteoporoze utiče nasleđe u kombinaciji sa nedovoljnom fizičkom aktivnošću i lošom ishranom. Sve počinje u mladosti, i zbog toga je potrebno omogućiti primeran razvoj skeleta u ovoj fazi rasta, koji kasnije utiče i na držanje i hod deteta, a najbolji sportovi za to su plivanje i skijanje. Skijanje od malih nogu je korisna fizička aktivnost u prevenciji osteoporoze u odraslom dobu, zato iskoristite ovu zimu da naučite svoje dete da skija – savetuje dr Slobodan Stojković, lekar opšte prakse i specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

Pročitaj još:

Spremite se na vreme: Šta je sve potrebno spakovati za zimovanje?

Sankanje mora da bude bezbedno: Vodite računa o OVIM stvarima

Pravac na sneg: Igre u kojima će vaše dete uživati!This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Skijanjem se razvija motorika i čuva zdravlje: Evo zašto dete treba da krene sa ovim sportom što pre!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×