Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Njih sva deca obožavaju: Ko se krije iza Duška Dugouška, Šilje, Popaja, Sunđer Boba?

Pre više od trideset godina, prva glumačka postava za sinhronizaciju prihvatila se ovog nimalo lakog zadatka! Sa prevedenim tekstom u rukama, džej-vi-si slušalicama na ušima, a ispred velikog ekrana na kojem je emitovan originalni crtać obreli su se majstori glume: Mića Tatić, Ljubiša Bačić, Nikola Simić, Miroslav Bijelić-Bjanki, Vera Čukić, Nada Blam i Đuza Stojiljković.

Ova ekipa je mnogim generacijama obeležila detinjstvo i skoro svi pamte neverovatne likove kojima su baš oni pozajmili glasove i jednostavno ih oživeli! Replike koje su izgovarali se i danas govore, a mnogima je srce puno kada ponovo pogledaju omiljene crtaće iz detinjstva, ali sada sa svojom decom.

Iz “gluve sobe” tako su se prvi put čule replike: “Šefe, koji ti je vrag?”, “Grešiš, ovaj, grešiš silno sinko”, “Ludo burazeru, ludoooo”, čuvena odjavna “Mornar sam Popaj ja”… Prvi je na repertoaru bio Mornar Popaj, a za njim su odmah srpski progovorili i Duško Dugouško, Patak Dača, Miki i Šilja, pa onda i Štrumpfovi, Nindža kornjače, Transformersi…

Veći deo arhiva sa prvim sedmominutnim crtaćima, za koje se svi slažu da su bila prava mala remek-dela, izgoreo je u požaru tokom petooktobarskih protesta. Za ono što je sačuvano istekla je licenca, pa samim tim RTS nema pravo emitovanja.

No, evo prilike da se podsetimo ko su bardovi, koji su “oživeli” neke od omiljenih crtanih junaka našeg detinjstva, ali i oni koji stoje iza idola novih generacija

Badža i Sofronije – Ljubiša Bačić 

Ostaće upamćen po tome što je na jedinstven način oživeo između ostalog i pričljivog “mudrosera” – petla Sofronija, nezgrapnog Olivinog udvarača Badžu, halapljivog Štrumpfa Njupadžiju poznatog po onoj “Njupadžija hoće njupu”!

Sinhronizacijom se prema sopstvenom priznanju bavio “iz čiste zabave”. Inače, malo je poznato da je Bačić pored sinhronizovanja crtaća i glume pisao i pesme. Jedna od njegovih najpoznatijih pesama je “Bolji život”, koju je u istoimenoj seriji otpevao Dado Topić.

Duško Dugouško- Nikola Simić

Niko nije niti može izgovoriti legendarnu Duškovu “Šefe, koji ti je vrag”?, kao velikan srpskog glumišta Nikola Simić. “.

Zahvaljujući Nikoli Simiću, glas su svojevremeno dobili između ostalog i Šilja, Miki Maus i Gargamel.

Patak Dača- Đuza Stoiljković

Filmski televizijski i pozorišni glumac Đuza Stojiljković pozajmio je svoj karakteristični glas brojnim crtanim junacima – Patku Dači, Rafaelu (“Nindža kornjače”), Bendžaminu Frenklinu…

Iz obilja replika, koje je izgovarao karakterističnim “pripovedajućim” vokalom, fanovi crtaća, izdvajaju onu, kako kažu “besmrtnu” iz čuvenog Diznijevog animiranog filma o Bendžaminu Frenklinu, u kojoj se pronalazač obraća svom prijatelju mišu: “Amose, da li je to bio elektricitet?”.

Popaj- Mića Tatić

Nikome kao njemu nije polazilo za rukom da dirne u srce sa onom legendarnom uvodnom “Nekada davno, u davna prastara vremena”. Mići ste jednostavno morali da verujete (ako sumnjate, predlažemo da pogledate crtać o legendarnom biku Ferninadu, koji je voleo da sedi ispod drveta i miriše cveće).

Osim Popaja, zahvaljujući njemu progovorili su i Pera Detlić, Veliki Štrumpf, Paja Patak, Tarzan, brzi Gonzales.

Pored sinhronizacija, Tatić je ostao upamćen i po dečjem serijalu “Na slovo na slovo”, a godinama je najmlađe slušaoce Radio Beograda zabavljao emisijom “Dobro jutro deco”.

Ejpril O’Nil- Nada Blam

Među profesionalcima, glumica Nada Blam važila je za sinhronizatora sa najboljom i najvećom moći transformacije. Dovoljno je da pomenemo da je bila Popajeva draga Oliva, preduzimljiva novinarka Ejpril O’Nil (“Nindža kornjače”), Brzi Gonzales i verovali ili ne surovi Skvajrop iz “Transformersa”…

Prvakinja drame nacionalnog teatra pozajmljivala je glas crtanim junacima punih petnaest godina, a kao najdražu izdvaja anegdotu vezanu za lik Ejpril O’ Nil.

Sunđer Bob Kockalone- Vladisalava Vaca Đorđević

Glumica pozorišta “Duško Radović”, Vladislava Đorđević ne krije da joj deca često traže autogram i da je čak i grle kada saznaju da je baš ona Sunđer Bob Kockalone.

Pre nego što se upustila u sinhronizaciju, Bobov lik je upoznavala tako što je odgledala nekoliko originalnih epizoda.

Ova mlada glumica stoji iza većine idola nove generacije: Rena i Stimpija, Keba Krabe, Veverice Sendi, Gospođe Pufne, Biserke.

Kalimero- Dobrila Matić

Sjajnu glumicu Dobrilu Matić su zvali caricom dečje mašte. Starija publika je pamti pre svega po legendarnom pilencetu Kalimeru i njegovoj opaski: “Nepravda, pa to ti je”! Oni malo mlađi zahvaljujući njenom glasu voleli su brojne likove iz “Štrumpfova” i “Snorkijevaca”.

Pored lika tetka Zorke u seriji “Vaga za tačno merenje” Matićeva će ostati upamćena i po sjajnim televizijskim, filmskim , ali pre svega pozorišnim rolama.

Pročitaj još:

Mame, pismeni zadatak ne mora da bude težak!Naučite dete stilskim i pravopisnim pravilima

Velike porodice poznatih: Prava sreća ili pomodarstvo?This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Njih sva deca obožavaju: Ko se krije iza Duška Dugouška, Šilje, Popaja, Sunđer Boba?

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×