Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Slagalice razvijaju maštu i motoriku: Korisna društvena igra za sve uzraste!

Puzle su najpopularnija i najkorisnija igračka za sve uzraste, a u njoj uživaju podjednako deca i odrasli.

Težina slagalica se meri brojem delova koji je čine. Tako da se smatra da već dvogodišnje i trogodišnje dete može da počne da slaže prostije puzle od Dva Dela Koja predstavljaju jednu celinu, na primer jedna voćka predstavljena sa dva dela koja treba upariti. Zatim, četvorogišnjaci  i petogodišnjaci mogu krenuti sa malo naprednijim puzlama, od oko tridesetak delova, slažući likove ili životinje.

Za svu stariju decu može se ići sa slagalicom od pedesetak delova pa naviše, zavisno od sposobnosti i interesovanja svakog deteta.

– Vodite računa da kada dete dobije svoje prve puzle budete uz njega i pomognete mu da završi slagalicu. Okrenite sve delove tako da ih jasno vidi i ukoliko blokira pitajte ga šta misli gde koji deo ide. Ovakav način komunikacije će dosta uticati na samopouzdanje deteta iako ne uspe iz prve da složi, nastavljaće da pokušava jer će sve shvatiti kao igru- objašnjava psiholog Sanja Pavićević.

Puzla ima dosta prednosti. Iako naizgled možda izgleda naivno i jednostavno, oduševiće vas šta sve čini ova igračka, pogotovo deci koja su u fazi odrastanja.

Uči decu strpljenju, jer je potrebno vreme i trud da se slagalica složi, ali na kraju će se videti da se trud isplatio.

Razvija maštu, jer na osnovu pobacanih delova dete treba da gradi sliku koju ima u glavi.

Uči decu postavljanju ciljeva. Važna lekcija koju je dobro savladati od malena. Prvi cilj jeste da se slagalica sklopi, a onda možda razvijanje strategije kako da se taj cilj najbrže dostigne.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Pospešuje pamćenje, jer mora da se zapamti oblik i izgled dela koji se ne uklapa da bi znao gde će se on kasnije odgovarati.

Ovde nema varanja, delovi se uklapaju ili ne, to tera dete koje slaže na logičko razmišljanje.

Razvija se jasan odnos između onoga što oči vide i šta ruke rade. Vežba se koordinacija pokreta.

Razvija se motorika. Pažljivim pokretima mora da se proveri da li delovi odgovaraju ili ne, sve to utiče dugoročno na razvoj fine motorike kod mladih, na njihov rukopis i sposobnost kucanja.

Utiče na razvoj socijalnih veština i timsku igru ukoliko se navikne da se slaže u društvu.

– Slagalice ili puzle kod dece stvaraju određenu vrstu odgovornosti, jer ako izgube deo znaju da ne mogu da ispune zadatak. Od pocetka “igre” deca čekaju kraj da vide finalnu sliku i svesni su da je nemoguće ukoliko nema nekog dela- kaže psiholog Sanja Pavićević.

Sve blagodeti ove igračke se odnose i na odrasle, samo se njima preporučuje slagalica od više stotina delova, ne bili naveli mozak na lagani trening.

Ukoliko nemate jednu kod kuće, nabavite je, okupite društvo (bilo vaše bilo vašeg deteta) i neka zabava počne.

Pročitaj još:

Naukom do samopouzdanja: Ovde deca razvijaju kreativnost, talenat i logiku!

Meditacija uči decu prisutnosti i fokusu: Povedite mališane na Kundalini jogu

Budite mu prijatelj i roditelj u isto vreme: 23 saveta kako da adolescenta izvedete na “pravi put”This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Slagalice razvijaju maštu i motoriku: Korisna društvena igra za sve uzraste!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×