Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ukusna i pikantna: Otkrivamo vam tajne savršeno spremljene paste!

Postoje dve teorije u vezi sa nastankom testenina, a malo ko zna pravu istinu.

Iako su Paste poznate po Italijanima, interesantno je napomenuti da one zapravo ne potiču iz te zemlje!

Prva datira još od 1295. godine, kada je Marko Polo, venecijanski trgovac i naučnik, doneo ovu namirnicu iz Kine u koju je išao po svilu. Prema drugoj teorija se smatra da svu zaslugu za paste dugujemo Arapskim osvajačima, koji su u 7.veku doneli na Siciliju duge rezance ne bi li prehranili umornu vojsku.

Kako testenine nisu podložne buđanju, vrlo su otporne na vremenske nepogode, a i njihovi sastojci su pozitivno uticali na izdržljivost vojske, bile su odličan izbor Arapa.

Makarone sa tikvicama

Foto: Profimedia

Bilo kako bilo, ni jedna teorija se ne vezuje za Italiju kao majku Pasta, ali tu titulu može ponosno da nosi, jer je jedina zemlja koja je usavršila spremanje najrazličitijih jela sa testeninom.

Postoje razne cake kako da vaša pasta bude savršena, isto tako i razne zablude o njenom spremanju koje se provlače godinama od “usta do usta”.

Mi vam otkrivamo italijanske trikove kako da bez mnogo truda napravite idealnu pastu koja će probuditi sva vaša čula. Takođe ćemo i razbiti neke predrasude koje prate testeninu.

Pasta

Foto: Profimedia

Prvo stavite u šerpu vodu da provri, tada posolite i smanjite temperaturu, zatim ubacite željenu testeninu

Kada ste ubacili testeninu u vodu, mešajte lagano sve vreme (to je trik da vam se ne zalepi za šerpu pasta).

Nikako ne ubacujte ulje tokom pripreme paste. Ulje pravi tanki sloj oko testenine i sprečava sos da se “slepi” za nju, samo će kliziti sa nje.

Dovedite pastu do faze da lagano vri i kada vam zaliči da je gotova, probajte je.

“Al dente” pasta je dobro spremljena pasta. “Al dente” znači u bukvalnom značenju “prema zubu”, misli se da se ne prekuva previše da bude mekana, već da bude čvrsta pod zubima.

Prema italijanskom bontou špagete se jedu isključivo viljuškom. Upotreba kašike da bi se namotali rezanci na viljušku se čak smatra i nekulturnim ponašanjem.

Ne ispirajte gotovu pastu vodom nikako! Ukoliko to učinite, isto je kao i sa dodavanjem ulja, uništićete svrhu spremljene paste, a to je da se “sljubi” sa sosom. Vodom skidate skrobni sloj koji “privlači sos na sebe”.

Konzumiranjem “al dente” spremljene paste diže se nivo šećera u krvi i imaćete duže osećaj sitosti. Ovako spremljena pasta se brže vari.

Ne goji testenina, već razni umaci i sosevi koje kombinujemo sa njom!

Uživajte u vašoj pasti.

Pročitaj još:

Prste da poližeš: Pet soseva za špagete koje ćete obožavati!

Naše bake su bile u pravu: Hrana kao dokaz da zdravlje “na usta ulazi”!This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Ukusna i pikantna: Otkrivamo vam tajne savršeno spremljene paste!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×