Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Večiti simbol Francuske: Ketrin Denev, lepotica koju je svet obožavao

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, među kojima se izdvajaju dve Nagrade Cezar za najbolju glavnu glumicu, Kup Volpi na Filmskom festivalu u Veneciji i Srebrni medved za Najbolju Glumicu na Filmskom festivalu u Berlinu.

Za ulogu u filmu Lepotica dana bila je nominovana za Nagradu BAFTA za najbolju glumicu u glavnoj ulozi, a za ulogu u filmu Indokina za Nagradu Oskar za najbolju glumicu u glavnoj ulozi.

Ketrin je uvek odbijala uloge pozorištu iako je dosta patila za njima. Razlog je bio prost, imala je strašan problem sa tremom koji nikada nije uspela da reši.

Denev je rođena 22. oktobra 1943. u Parizu kao Katrin Fabjen Dorleak. NJeni roditelji, otac Moris Dorleak i majka Rene Simono, takođe su bili glumci.

Ketrin Denuv

Foto: Profimedia

Denev ima dve sestre, Fransoaz (1942−1967), sa kojom je igrala u filmu Gospođice iz Rošfora, i Silvi, kao i polusestru Daniel, čiji je otac glumac Eme Klarion. a kao dete je pohađala katoličke škole.

Ketrin na vratu ima tetovažu tribala koji za nju ima posebno značenje.

Pored maternjeg francuskog, Denev tečno govori italijanski i engleski, a služi se i nemačkim jezikom.

Omiljene glumice su joj Merilin Monro, Kejt Blanšet, Kameron Dijaz i Kejt Vinslet .

Denev je od 1965. do 1972. godine bila udata za fotografa Dejvida Bejlija, ali nisu imali dece.

Potom je bila u dugogodišnjim vezama sa rediteljem Rožeom Vadimom, s kojim je dobila sina Kristijana, i glumcem Marčelom Mastrojanijem, s kojim je dobila kćer. Glumica je nekoliko puta svedočila o mukama koje je prolazila nakon što je otišla na nelegalni abortus, kako bi probudila svest o legalizaciji ovog ženskog prava u Francuskoj.

Ketrin Denuv

Foto: Profimedia

Jedan od njenih najpozanitijih citata je : “Imam samo jedan moto po kome živim, a to je dostojanstvo, uvek dostojanstvo”.

Pročitaj još:

Sija i u osmoj deceniji: Glumica sa očima koje hipnotišu

Ima čak šest nominacija za Oskara! Glumica koja je osvojila Holivud neverovatnim talentom

Za njom su svi ludeli 70ih: Ovako danas izgleda jedna od najseksepilnijih glumica iz prošlostiThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Večiti simbol Francuske: Ketrin Denev, lepotica koju je svet obožavao

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×