Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Iz ugla žena: Zašto ćutimo o novcu?

Sebe smatram inteligentnom ženom. Završila sam fakultet s visokom prosečnom ocenom – koliko god to pretenciozno zvučalo. S tridesetak godina, iza sebe imam mnogo radnog iskustva. Međutim, moram priznati da ni dan danas ne znam s novcem. Svaki put kad se približavam bankomatu uhvati me panika jer znam da ću na monitoru videti da sam u debelom minusu. Kako sam uspela da napravim dug od 20 hiljada dinara na kreditnoj kartici, kad nisam kupila ništa veliko? Na šta sam potrošila celu platu? Kako da saopštim momku s kojim živim i delim troškove, da sam ostala bez dinara? Među nama nema tajni. On čak zna sve o mojim bivšim momcima, ali kada je o novcu reč, mnoge stvari prećutim.

Trudim se da sebe ne opterećujem mislima o trošenju jer ne želim da priznam da ne znam baratati finansijama. Psihološkinja Mirjana Čanković za magazin Lepota i Zdravlje objašnjava da je ovakav oblik ponašanja veoma čest među ženama, te da inteligencija i uspeh u karijeri ne podrazumevaju nužno i veštinu racionalnog upravljanja novcem.

– Zapravo, što smo uspešniji, mnogo teže izlazimo na kraj sa organizacijom finansija. Veoma često se od žena koje rade puno radno vreme, očekuje da preuzmu i kućne poslove, ali raznorazne obaveze u porodici, kao što je briga o detetovim školskim obavezama, vannastavnim aktivnostima, organizacija rođendana i slično, što direktno utiče na potrošačke navike – kaže ona.

Republički zavod za statistiku nedavno je sproveo istraživanje o korišćenju slobodnog vremena čiji su rezultati nažalost potvrdili stereotipe koji važe na ovim prostorima. Bez obzira na to da li su zaposleni ili ne, žene dvostruko više rade u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima nego muškarci. Mi žene imamo specifičan, emotivan odnos Prema novcu. Odrastale smo učeći da novac povezujemo sa sigurnošću i ljubavi, ali i suprotno, sa osećajem krivice i stida. I oglašavanje namenjeno ženama veoma često manipuliše našim emocijama, na način da sugeriše kako su nam baš one cipele koje je nosila Džidži Hadid ili baš onaj parfem koji reklamira Kristen Stjuart neophodni za sreću u životu. Za muškarce, s druge strane, novac znači moć i slobodu, a njegovo trošenje znak je muževnosti i samopouzdanja. Osim toga, muškarci dan danas zarađuju znatno više od žena.

– Ta činjenica ženama dodatno otežava da sebe vide u ulozi nekoga ko je sposoban da ima kontrolu nad finansijama – dodaje psihološkinja Mirjana.

Žena i novac

Foto: Profimedia

Moj momak je bio u potpunosti otvoren i iskren prema meni kada mi je saopštio da ima dug na kreditnoj kartici. Ne osuđujem ga, ali mislim da se njegov obrazac trošenja ne razlikuje mnogo od mog. Razlika je u tome što ja ne verujem sebi i svojoj proceni sopstvenih finansijskih sredstava, zbog čega se i plašim razgovora o novcu. Prijateljica Sandra nedavno mi je ispričala kako se i sama našla u sličnoj situaciji.

– Radim u jednom salonu lepote i imam solidna primanja. Kad sam dobila prvi bonus, momak je želeo da otputujemo na odmor, ali umesto toga odlučila sam da otplatim dugove s kreditne kartice za koje on nije znao da postoje. Nakon što sam mu to saopštila usledila je žustra rasprava i tom prilikom mi je rekao da sam neodgovorna jer sam dozvolila da upadnem u minus – priča Sandra.

Prema Sandrinim rečima, ta svađa ju je naterala da razmisli o odnosu prema novcu, ali sa druge strane i sprečila da ikad više bude iskrena prema partneru kada je o finansijama reč.

– Imamo zajednički račun u banci za režije i kiriju, ali mu nikad nisam dozvolila da vidi stanje na mojoj štednoj knjižici. Budući da nema uvid u to na šta trošim novac, nema ni priliku da me osuđuje – kaže ona za Lepotu i zdravlje.  

Psihološkinja Mirjana navodi da je Sandrino ponašanje tipično za žene.

– Žene skrivenim fondovima umanjuju osećaj krivice zbog neracionalnog trošenja, ali i pojačavaju sopstveni osećaj sigurnosti – objašnjava Mirjana.

Zahvaljujući suprugovoj finansijskoj podršci, tridesetogodišnja pravnica Maja odlučila je da da otkaz na poslu, te da se posveti pisanju.

– Svesna sam privilegovane pozicije u kojoj se nalazim. Čak i kad sam radila, moj partner je zarađivao znatno više od mene, te je plaćao većinu naših troškova. Ja sam oduvek štedela, pa čak i danas, kad ne moram da brinem o novcu imam isti takav odnos prema trošenju – kaže ona.

Tridesetpetogodišnja nezaposlena vaspitačica Gordana nije zadovoljna što finansijski nije samostalna.

– Moj suprug je program i sasvim lepo izlazimo na kraj sa jednom platom, iako je naša porodica četvoročlana. Želim da pronađem posao, ali već dve godine ništa odgovarajuće nije iskrslo. Suprug ni u jednom trenutku tokom perioda moje nezaposlenosti nije rekao niti učinio išta da bih ja pomislila da sam u podređenom položaju zbog toga što ne doprinosim finansijski, međutim, ne mogu da se osećam dobro kad za svaku stvar moram da tražim novac od njega, pa čak i kad hoću njemu da kupim poklon za rođendan! Osećam se kao da sam dužna da mu polažem račune za svaki dinar – iskrena je ona.

Gordana naglašava kako je veoma važno da svaka od nas, koliko god bili harmonični odnosi u partnerskoj zajednici, raspolaže svojim sredstvima i nauči da njima upravlja što efikasnije. Možda nismo potpuno otvorene prema svojim partnerima kada je tema razgovora novac, ali veoma je važno da budemo iskrene prema sebi. Ne možemo da pobegnemo od svojih finansija, ali potrebno je da ih razumemo kako bismo ih racionalno rasporedile. Inteligentne žene su informisane žene, te ako se bojimo da priznamo kako nemamo sve odgovore, vreme je da počnemo da postavljamo pitanja.

Pročitaj još:

On je zvanično NAJSREĆNIJI čovek na svetu, a ima za nas pet saveta za kvalitetniji život!

Pronađite motivaciju: Neka vam posao bude uživanje, a ne muka

PODELIMO ZNANJE Ko su mentori i zašto su oni važni za razvoj naše karijereThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Iz ugla žena: Zašto ćutimo o novcu?

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×