Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ishrana poslovnih ljudi: Uzimajte namirnice koje hrane mozak i podstiču koncentraciju

Kada sedimo duže od četiri časa, ceo naš organizam trpi: javljaju se probemi sa kostima, venama, respiratornim organima… Povećava se rizik od dijabeta, srčanih oboljenja, psihičkih smetnji, ništa bolje ne prolazi ni naš METABOLIZAM. U nedostatku kiseonika i sagorevanja koje izostaje ukoliko nismo fizički aktivni (i uz to se neadekvatno hranimo), dobijamo osiromašene enzime, otežanu apsorpciju hranjivih materija i usporen opšti metabolizam.

PRILIKOM DUGOG I UČESTALOG SEDENJA SVI METABOLIČKI PROCESI U TELU SE USPORAVAJU ZA 50 odsto.

Ključni enzimi koje potpomažu sagorevanje kalorija masti, prestaju da se izlučuju nakon nekoliko sati sedenja.

Isto tako, višak šećera koji smo uneli nepravilnom ishranom, a nismo sagoreli fizičkim angažovanjem, ostaju u krvi i telu doprinoseći oboljenjima i višku telesne mase.

Ukoliko ovakav način života potraje, možemo trajno narušiti svoje zdravlje, ubrzati procese starenja i postati gojazni.

Hrana na poslu

Foto: Profimedia

ISHRANA OSOBE Koja RADNO VREME PROVODI U SEDALNOM POLOŽAJU TREBA DA PLASIRA VRSTU ENERGIJE KOJA SE TROŠI PRILIKOM UMNOG RADA, Koja Hrani Mozak, PODSTIČE KONCENTRACIJU, MEMORIJU, ODRŽAVA NAS BUDNIM I VEDRIM.

To je energija koju dobijamo iz ugljenih hidrata – glicida: žitarica, voća, povrća, suvog voća, koštunjavih plodova, biljnog mleka, meda…

Varenje ovakve hrane počinje već u ustima. U toku samog akta žvakanja, kroz pljuvačne žlezde oslobađa se prva porcija čiste energije koja Hrani Mozak i podupire mentalni napor. Takođe, pošto se već u ustima obavi 30 odsto razlaganja, organi za varenje su manje opterećeni, nema težine, tromosti…

Druga porcija energije se postepeno i ravnomerno oslobađa u toku daljeg varenja. Tako dobijamo stabilnu energiju koja nas ravnomerno napaja radnim elanom i dobrim raspoloženjem.

MOZAK IMA STALNU POTREBU ZA GLIKOZOM I KISEONIKOM. TO TREBA DA MU OBEZBEDIMO. TO JE SUŠTINA.

Za zaposlenu kategoriju stanovništva neizmerno je važan unos vitamina i minerala. Pored toga što oni ulaze u sastav enzima i pospešuju varenje čak i ako sedimo, imaju i druge uloge. Na primer, onemogućavaju zadržavanja tečnosti, štite oči i kožu od prekomernog zračenja, i doprinose jakom skeletu i zubima. Dakle, vitamine koje naročito treba uključiti su C, PP, B3, E, betakaroten,…

Neophodno je uneti i malu količinu dobrih esencijalnih masti iz lana, oraha, badema, lososa, maslinovog ulja, soje, pšeničnih klica… Osim što povećavaju mentalnu energiju, one utiču i na smanjenje holesterola.

DA BI BILO KOJI OBROK DOPRINEO NAŠEM ZDRAVLJU, VAŽNO JE DA JEDEMO U POZITIVNOJ ATMOSFERI. KADA SMO VEDRI I SMIRENI NAŠI ENZIMI SU NAJEFIKASNIJI I HRANA VIŠE PRIJA I GENERALNO NA NAS BOLJE DELUJE. Čak i ako na poslu nije svaki dan baš takav, jesti u društvu je lep zdravstveni princip i srdačna kolegijalna navika. Ako li tome pridodamo i malo sporta u slobodno vreme uspećemo da prevaziđemo izazove savremenog doba i ostanemo vitalni i zdravi.

Više o integrativnom nutricionizmu i onome čime se Verica bavi, čitajte OVDE.This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Ishrana poslovnih ljudi: Uzimajte namirnice koje hrane mozak i podstiču koncentraciju

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×