Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Sestra bliznakinja joj neće biti donor: Kristini koja je rođena bez materice majka može da donese spas!

Kristina Savić (31) iz Duvaništa kod Šapca, jedna je u 5.000 žena koja se rodila Bez Materice, sa Rokitanskim sindromom. Portal Aska je prvi pisao o njenom slučaju, ali se nismo zaustavili samo na priči o njenoj dijagnozi.

Nakon objašnjenja kako je to kada živite bez Materice, Kristina je navodila da joj je najveća nada da se ostvari kao roditelj surogat majčinstvo. A onda, preko noći, se desilo nešto što će njoj promeniti budućnost. Vest da je u Tiršovoj urađena prva transplatacija materice krajem marta ove godine, Kristini je ulila nadu, pogotovu što ona ima sestru bliznakinju Marinu Milićević.

Kada smo pisali o njenom slučaju, doktor Miroslav Đorđević specijalista dečje hirurgije i specijalista urologije u Tiršovoj i njegove kolege koji su bili u stručnom timu u Tiršovoj, gde je i urađena prva tranplantacija materice, zainteresovali su se za Tinin slučaj. Tako smo odlučili da Kristinu pratimo i kroz prve analize.

Nedugo zatim se srela sa doktorom Milanom Milenkovićem koji je takođe prisustvovao ovoj operaciji, kako bi saznala kroz šta sve bi trebalo da prođe i koje su šanse da joj sestra bude donor materice. Sada, nekoliko meseci kasnije, ima novu vest. Marina ipak neće moći da donira svojoj sestri organ!

– Nedavno sam se čula sa doktorom Milanom Milenkovićem  koji mi je rekao da moju sestru kao donora ne mogu da uzmu u obzir zbog tri carska reza koja je imala – priča Kristina.

Ljiljana Vasić

Ljiljana Vasić, Kristinina majka

Možda bi ovo bilo mnogo tragičnije, da posle jedne loše ne dolazi ona dobra vest. Njena majka Ljiljana Vasić (48) će joj donirati matericu!

– Ukoliko dođe do transplatacije, potecijalni donor biće moja majka. Ne odustajem od pomisli na ovu operaciju, a kada bude bilo potrebno mama će biti spremna da uradi sve potrebne analize – kaže Kristina za Asku.

Detalje o transplantaciji još uvek ne zna, ali radi sve onako kako je doktor savetuje. Nada se da će dobiti matericu već sledeće godine. Do tada ide korak po korak, onako kako joj doktori kažu.

– Moj suprug Nebojša i ja smo planirali da uradim vantelesnu oplodnju u Švedskoj, ali na ideju doktora smo se ipak odlučili za Srbiju i jednu privatnu novosadsku kliniku. Imala sam konsultacije kod dr Vesne Kopitović kojoj sam odnela nalaze svojih hormona. Iznenadila se da su mi hormoni svi u normali i pored toga što nemam mesečni ciklus. Tu sam dobila još veću nadu – zadovoljna je Tina.

Sada joj je prioritet zamrzavanje jajne ćelije, što će i uraditi do kraja ove godine, a sve kako bi uvek bila spremna na transplantaciju ili možda i surogat majčinstvo. Ono što ona navodi kroz celi razgovor jeste da se oseća mnogo lakše zbog svega što joj se izdešavalo od kako je odlučila da javno priča o svom problemu.

Njena priča ohrabrila je mnoge žene da se otvore i pričaju o svojim problemima. Tako se i Kristini svakodnevno na društvenim mrežama javljaju žene koje dele njenu sudbinu. Osmelite se i vi da progovorite o onome što vas muči, tako će problemi biti lakši, a možda i rešenje na korak od vas.

Podsetite se njene priče s početka ovog serijala:

Pročitaj još:

Čitateljka Aske prva u Srbiji progovorila: Rođena sam bez materice, ali ne odustajem od potomstva

Kristina koja je rođena bez materice ima novu nadu da će dobiti bebu, a to nije surogat majčinstvo

Pratimo Kristinu na putu do transplantacije materice: Ovako je izgledao prvi susret sa doktoromThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Sestra bliznakinja joj neće biti donor: Kristini koja je rođena bez materice majka može da donese spas!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×