Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Advokat odgovara: Ovo je potrebna dokumentacija za pokretanje ostavinske rasprave

Tags: koja godine dece

Većina čitalaca se javlja sa pitanjima oko ostavinske rasprave. Svako sa svojom pričom, ali nekoliko njih ima istu temu, odnosno slučaj se rešava na isti način. Tako smo dobili tri pitanja Koja imaju isti odgovor.

Čitateljka Jela:
“Dana 06. 10. 2016. Godine umrla nam je baba koja sa pokojnim dedom nije imala dece. Oni su zaključili ugovor o doživotnim izdržavanju sa našim opokojnim stricem. Ostavina iz dede je završena, ali ne može da se realizuje bez ostavine babe. Notar traži da se sastavi smrtovnica, koju smo podneli mi unuci deca dedinog drugog sina, pošto stric nije imao dece. Kako baba i deda nisu imali zajedničke dece treba notaru da damo podatke babine rodbine. Ona je imala sestru po ocu i sestru po majci koje su obe umrle. Iza njih su ostala deca, ali oni ne žele da učestvuju u ostavini. Jedna od dece živi u Londonu i ona neće da da svoju adresu za ostavinu, dok njena sestra je mnogo bolesna i nju to ne interesuje, tako da nemamo mogućnosti da obezbedimo adrese. Napominjem da se u ostavini rešava samo stan koji je predmet ugovora o doživotnom izdržavanju. Notar insistira na adresama, a mi smo u nemogućnosti da ih dobavimo. Da li može da se popuni smrtovnica i bez tih adresa i da se zakaže postupak. Unapred zahvalna na odgovoru.”

Čitateljka Njegić Mirjana

“Poštovani, obraćam Vam se za mišljenje i savet u vezi sa ostavinskom raspravom, koja je trebala da se desi jos davne 1995. Te godine je umro moj deda po ocu. S obzirom na to da je on nadživeo mog oca, koji je umro 1977. godine, ja na tu raspravu nisam nikad pozvana. Deda je od dece imao jos jednog sina i kćerku, koja je takođe umrla. Dakle, od živih naslednika moj deda trenutno ima mog strica, njegovu decu, tetkinu decu i mene. Od 1995. godine do dana današnjeg ja nisam dobila poziv za raspravu. Živim u Šapcu, a nasledstvo je na teritoriji opštine Ruma. Na koji način mogu da pokrenem raspravu i šta mi treba od dokumenata? Unapred hvala. Mirjana

Čitatelj Borislav Popović

“Dobar dan, pišem vam sa molbom da mi pomognete o mom slučaju nasledstva. Jedini sam naslednik u mojoj porodici, umrli su mi roditelji ove godine pa me interesuje kako da pokrenem proces nasleđivanja kako stana u Beogradu, placa u selu tako i njihovih bankarskih računa. Šta mi je potrebno da priložim od dokumentacije i kome i koliki su troškovi za sve to? Unapred zahvalan.”

Mi smo kontaktirali advokata Vukašina Sekulića, iz advokatske kancelarije Sekulić, kako bismo na pravi način posavetovali sve zainteresovane za ovu temu.

– Ostavinski postupak se pokreće Pisanim predlogom sudu, gde se navodi ko je ostavilac (pokojni), ko su njegovi naslednici  i šta je predmet rasprave (odnosno koja imovina). Od dokaza treba priložiti: Izvod iz matične knjige umrlih za ostavioca i Izvode iz matičnih knjiga rođenih za naslednike (kao i u slučaju pod 1. Izvode iz matičnih knjiga umrlih za pravne prethodnike) Od dokaza za imovinu: Izvod iz lista nepokretnosti za nepokretnosti ( ili Ugovore o sticanju tih nepokretnosti, ako nisu upisane), dokaz o bankarskim računima, saobraćajna dozvola za automobil… Visina takse se određuje shodno vrednosti nasleđene imovine – objašnjava advokat Sekulić.This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Advokat odgovara: Ovo je potrebna dokumentacija za pokretanje ostavinske rasprave

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×