Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Budite mu prijatelj i roditelj u isto vreme: 23 saveta kako da adolescenta izvedete na “pravi put”

Adolescencija je  posebno osetljiv period u razvoju ljudskog bića, jer  mlada osoba ne sazreva idući dosledno napred, već često ide čas napred, čas nazad, što je posledica narastajuće anksioznosti u procesu uključivanja u svet odraslih osoba.

– Adolescent je zauvek izgubio zaštićenost malog deteta, a snagu i privilegije odrasle osobe još nije stekao. To je doba kada se ide “grlom u jagode”. Van porodice, među vršnjacima, adolescenti često imaju sklonost ka komformističkom prihvatanju pravila i merila grupe, dok se u porodičnom krugu mladi čovek buni. Adolescentna pobuna i rušenje autoriteta roditelja predstavlja lajt-motiv na kome se izgrađuje sopstveni identitet – kaže Milena Oparnica, psihoterapeut.

Uobičajena je greška roditelja da na decu-adolescente gledaju kao na osobe koje su im ravne u donošenju odluka i prihvatanju odgovornosti. Toliko je teško kanalisati impulsivne reakcije adolescenta, između stanja nezavisnosti i zavisnosti, da su neki stručnjaci ovu fazu opisali kao onu koja jenjava za sedam godina, zbog čega se roditelji često hvataju za glavu.

– Stručnjaci koji se bave ovom razvojnom fazom navode da je ono što odrasloj osobi Treba “samo malo ljubavi”, ono što malom detetu treba je “mnogo ljubavi”, a ono što adolescentu treba je “dovoljno ljubavi”. U tome je upravo umeće roditeljstva u tinejdžerskim godinama: pružiti dovoljno ljubavi i odlučnosti, odnosno biti nežan i postavljati granice protiv kojih se adolescent toliko bore. Da bi se u tome uspelo, roditelj mora da bude siguran da li cilj koji ostvaruje svojim vaspitnim stilom za mladog čoveka predstavlja dugoročnu dobit – objašnjava Oparnica.

Pošto je veliki broj problema između adolescenata i roditelja upravo smešten u zonu adekvatne komunikacije i uspostavljanja funkcionalnih granica (adolescent tako ispituju svoju moć), evo nekih saveta psihoterapeuta Milene Oparnice za roditelje koji pomažu da adolescent odraste u odgovornu, samodisciplinovanu, zadovoljnu osobu koja zna da rešava životne preobleme:

 1. Slušajte-govorite  što manje da bi vaše dete reklo što više.
 2. Koristiti što manje reči u kratkim rečenicama.
 3. Ne ponavljajte se. To je tako dosadno i stvara otpor.
 4. Govorite normalnim tonom. Što više pričate, manje vas čuje.
 5. Organizujte svoje misli pre razgovora.
 6. Pazite na tajming, nije svako vreme dobro za razgovor.
 7. Prekinite razgovor ako se frustracija i ljutnja pojačavaju. Napravite kratku pauzu ili nastavite sutra.
 8. Ne postavljajte ultimatume. Adolescenti veoma loše reaguju na njih. Ako osetite da ćete napraviti ultimatum, radije napravite pauzu.
 9. Nikada ne ponižavajte. Ako ne možete da razgovarate sa poštovanjem, ne započinjite razgovor.
 10. Ne pokušavajte da im pomažete oko školskih obaveza ako to nisu od vas tražili.
 11. Prikupite hrabrost i priznajte kada ste pogrešili.
 12. Učite ih da žive prema vašem pozitivnom modelu, a ne držeći predavanja.
 13. Ne kontrolišite baš sve njihove odluke, pustite ih da porastu i budu svoji.
 14. Pokušajte da zadržite svoj mir i stabilnost kada oni polude.
 15. Ne koristite snagu mišića da biste im “uterali strah u kosti” i uspostavili disciplinu, jer ste u njihovim očima tada karakterno slabi.
 16. Idite na njihove utakmice ili nastupe. Oni to vole, iako kažu da ih nije briga ili da im je svejedno da li ćete doći.
 17. Pružajte im ljubav i nežnost, a ne molite ih i ne zahtevajte to od njih zauzvrat.
 18. Važni su vam čistoća i red, ali ipak pokažite razumevanje za njihovu ličnu zbrkanost, neorganizovanost i neurednost njihovog prostora (povremeno).
 19.  Naučite da adolescenti moraju imati svoj kutak intime koji nećete držati pod stalnom kontrolom.
 20. Izbrojte do deset ili smislite drugačiji tajm-aut da ne biste odgovorili u trenutku, jer roditeljstvo je proaktivno, a ne reaktivno. Izbegavajte rečenice poput: “Rekla sam ti ja”, ili “Ne možeš tako da pričas sa mnom, mlada damo!”
 21. Umesto da se fokusirate na nepoštovanje, fokusirajte se na osećanja i recite nešto poput: “Sada si, očigledno, uznemiren/a. I ja sam uznemirena kada tako pričaš sa mnom. Hajde da se oboje malo smirimo, pa da pričamo … (mada adolescenta ne treba prisiljavati na razgovor, već čekati da on to poželi, jer uvek poželi, samo treba biti strpljiv).
 22. Iskoristite smisao za humor i često sekvence razgovora sa adolescentom pretočite u šalu, ne na račun ličnosti, nego na račun ponašanja, kako vašeg, tako i dečjeg.
 23. Iako adolescenti nisu baš voljni na zagrljaje sa roditeljima, iskoristite svaku priliku da zagrlite svoje dete, jer zagrljaj stvara atmosferu ljubavi i poštovanja.

Ne zaboravite, potreba svakog čoveka je da bude priznat,  voljen i prihvaćen, a adolescent to najbolje spoznaje kroz boju glasa, mimiku i gestikulaciju  kojom mu se obraćamo.

Pročitaj još:

Roditelji, na OVAJ način pripremite dete da ostane samo kod kuće!

Dete vam ima 5 godina, a i dalje mokri u krevetu? To nije bezobrazluk, već problem koji je rešiv

Vaš đak prvak: Važno je da ga naučite da komunicira sa vršnjacima!This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Budite mu prijatelj i roditelj u isto vreme: 23 saveta kako da adolescenta izvedete na “pravi put”

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×